بازار؛ گروه آب و انرژی: کمبود برق اکنون به یک تهدید جدی برای پایداری شبکه برق تبدیل شده است. این نوسانات به میزان قابل توجهی افزایش یافته و ولتاژ و فرکانس برق نیز کاهش یافته است. یکی از فعالان صنعت برق که به شدت نگران پایداری شبکه برق است در گفتگو با بازار نسبت به خاموشی هشدار می دهد.
وی در گفتگو با بازار گفت: قطعی و محدودیت های برق صنعتی نتوانست جلوی خاموشی در بخش خانگی را بگیرد و شاهد قطعی برق در منازل هستیم. حتی در برخی مناطق ولتاژ و فرکانس کاهش یافته است و این مشکل پایداری شبکه برق را تهدید می کند و ما نگران عدم مدیریت بار شبکه هستیم.
لازم است پدیده را به خاطر بسپاریم. خاموشی (خاموشی) حالتی در شبکه برق است که در آن مرکز توزیع یا کنترل شبکه برق کنترل بخشی از شبکه یا کل شبکه را به دلیل حوادث ناخواسته از دست می دهد.
اما سوال اینجاست که آیا این افت ولتاژ و فرکانس در شبکه برق تصادفی است یا توانیر برای رفع نیاز کشور این کار را انجام داده است؟ جالب است بدانید که به گفته این فعال صنعت برق بین فرکانس پایین و برق مازاد رابطه مستقیم وجود دارد.
وقتی فرکانس کاهش می یابد، گویی انرژی اضافی در شبکه برق ایجاد می شود. در واقع توانیر با این کار برق بیشتری را به شبکه تزریق می کند، اما این کار می تواند عواقب بسیار خطرناکی برای شبکه و تجهیزات الکتریکی داشته باشد.
او می گوید که وقتی فرکانس کاهش می یابد، گویی نیروی اضافی در شبکه برق ایجاد می شود. در واقع توانیر با این کار برق بیشتری را به شبکه تزریق می کند، اما این می تواند عواقب بسیار خطرناکی برای شبکه و تجهیزات الکتریکی داشته باشد.
این کارشناس صنعت برق در ادامه سخنان خود گفت: با وجود اینکه در آخرین ماه پرمصرف سال قرار داریم، شبکه برق کشور همچنان تحت فشار است و مصرف برق کشور حدود 75 هزار مگاوات است. همچنین بر اساس آمار اعلام شده مصرف برق در حال حاضر حدود 5 هزار مگاوات بیشتر از مدت مشابه سال گذشته است.
به گفته وی، اگر مدیریت مصرف برق به درستی انجام نشود و بار مورد انتظار بر بخش تقاضای مصرف برق کاهش نیابد، همچنان احتمال افزایش حوادث برق وجود دارد.
این فعال صنعت برق ادامه داد: انتظار می رود دولت چهاردهم و وزیر جدید نیرو هر چه سریعتر نسبت به اصلاح سیاست های نادرست سال های اخیر اقدام کنند. آقای علی آبادی که بخشی از صنعت برق هستند به خوبی می دانند که تشکیل یک نهاد نظارتی و اصلاح اقتصاد و قیمت برق بر اساس نظام عرضه و تقاضا در این صنعت بسیار مهم است زیرا اگر این کار را نکنیم. فکر کنید با توجه به وضعیت این صنعت، به زودی با بحران های شدیدتری در کشور مواجه خواهیم شد.
وی با اشاره به وعده های داده شده در ابتدای دولت های گذشته برای بهبود وضعیت صنعت برق، گفت: به عنوان مثال در ابتدای دولت سیزدهم صحبت از کاهش ماندگاری وزارت نیرو در این صنعت و ایجاد قیمت ها واقع بینانه به نفع این یک بخش خصوصی بود. اما دیدیم که در نهایت نه تنها خبری از کاهش تصدی نشد، بلکه قیمت برق نیز به نفع دولت گران شد. بنابراین بخش خصوصی همچنان برق خود را با قیمت کاهش یافته به توانیر می فروشد.
به گفته این کارشناس انرژی، هرچند وزیر جدید نیرو برای مهار نارضایتی و کاهش آن برنامه هایی را روی کاغذ ارائه کرده است، اما خود علی آبادی به خوبی می داند که راه سختی برای اجرای برنامه های اعلام شده در انتظار آنهاست.