خبرگزاری مهر، گروه بین الملل: با آغاز دور جدید مذاکرات آتش بس در دوحه، بسیاری از تحلیلگران انتظار داشتند که اسرائیل توافق آتش بس را بپذیرد و نتانیاهو به دلیل افزایش فعالیت بازیگران میانجی و در عین حال، راه دیگری برای ماندن در قدرت بیابد. نیاز منطقه به آرام کردن جنگ غزه هفته گذشته ویلیام برنز، برت مک گورک، محمد بن عبدالرحمن آل ثانی، عبدالله بن محمد الخلیفی و عباس کامل در روزهای پنج شنبه و جمعه برای پیگیری دو دستور کار متفاوت «آتش بس در غزه» و «تبادل اسرا» دیدار کردند. یک گام بزرگ به سمت گزینه کنار گذاشتن درگیری در غزه.
ظاهراً در این دور با توجه به شرایط جدید نتانیاهو، در نشست رم، طرف آمریکایی پیشنهاد جدیدی به بازیگران میانجی و جنبش حماس ارائه کرد که مورد قبول دو طرف قرار نگرفت. به عبارت دیگر، واشنگتن نقش «میانجی» را کنار گذاشته و علناً شرایط طرف اسرائیلی را در قالب پیشنهادهای آمریکایی در مذاکرات ارائه می کند. در نتیجه در ادامه این یادداشت تلاش خواهیم کرد به این سوال پاسخ دهیم که چرا ارتش رژیم صهیونیستی حاضر به عقب نشینی از خط مرزی فیلادلفیا و کریدور نتساریم نیست؟
در دور جدید مذاکرات دوحه، آمریکا پیشنهاد جدیدی را به طرف های درگیر ارائه کرد که به گفته اعضای ارشد جنبش حماس، تکرار خواسته های زیاده خواهانه نتانیاهو به زبانی دیگر بود. در طرح بازنگری شده، نیروهای ارتش اسرائیل از محور فیلادلفیا عقب نشینی نمی کنند، بلکه تنها از تعداد نیروهای نظامی در این منطقه کاسته می شود. علاوه بر این، کنترل گذرگاه رفح به نیروهای خود مختار واگذار خواهد شد. موضوع بحث برانگیز دیگر تداوم حضور و نظارت ارتش رژیم صهیونیستی در کریدور نتساریم بود.
کارشناسان معتقدند این مسیر که غزه را به دو قسمت شمالی و جنوبی تقسیم می کند، ممکن است مقدمه جدایی مناطق مختلف غزه و اجرای ایده کرانه باختری در این منطقه باشد. نتانیاهو در دیدار با نزدیکان اسرای اسرائیلی نسبت به اجرای توافق آتش بس با حماس ابراز تردید کرد و اعلام کرد که تحت هیچ شرایطی از محور فیلادلفیا و نتساریم عقب نشینی نخواهد کرد. پافشاری طرف اسرائیلی بر این «خط قرمز» و برخی شروط دیگر مانند داشتن حق وتو اسرای فلسطینی آزاد شده در روند تبادل اسرا، باعث شد جنبش حماس با صدور بیانیهای رسمی پیشنهاد آمریکا برای توقف را رد کند. . -آتش سوزی در غزه
وضعیت غیرمنطقی نتانیاهو به حدی غیرقابل قبول است که حتی میانجی مصری نیز از پذیرش و رساندن پیام تل آویو به حماس خودداری کرد. مصری ها با پیشنهاد اسرائیل برای استقرار نیروهای نظامی این رژیم در خط مرزی مصر و نوار غزه مخالفت کردند و این ایده را مخالف توافق کمپ دیوید دانستند. ظاهرا قاهره در گفت و گوی مستقیم با تیم مذاکره کننده اسرائیلی تاکید کرده است که اگر دولت این کشور چنین طرحی را بپذیرد باید برای خشم عمومی و قیام مردم مصر در اعتراض به تحویل مرز مشترک با غزه آماده شود. . پیش از این نیز دولت عبدالفتاح السیسی بارها اعلام کرده بود که طرح استقرار ارتش اسرائیل در گذرگاه رفح و محور فیلادلفیا را نمی پذیرد.
محور فیلادلفیا تنها 14.5 کیلومتر طول دارد و یکی از راه های ارتباطی محدود بین نوار غزه و جهان خارج است. نتانیاهو به خوبی میداند که هیچ توافق آتشبسی بدون واگذاری حاکمیت مناطق مرزی به گروههای فلسطینی و بدون خروج کامل ارتش اسرائیل از نوار غزه امکانپذیر نیست. اصرار تیم مذاکره کننده اسرائیلی بر این شرط نشان می دهد که نتانیاهو پس از گذشت 320 روز از جنگ طوفان الاقصی، اراده ای برای پذیرش آتش بس ندارد.
درک چنین تصمیمی زمانی روشن شد که او رسما اعلام کرد که اگر مجبور باشد بین اسرا و محورهای فیلادلفیا-نتساریم یکی را انتخاب کند، دومی را انتخاب خواهد کرد. اگرچه رژیم صهیونیستی به بهانه مبارزه با تروریسم و جلوگیری از انتقال تسلیحات قصد دارد در محورهای مذکور باقی بماند، اما حتی بازیگران خارجی مانند مصر نیز با ادامه حضور نیروهای ارتش اسرائیل در این منطقه فلسطینی و تکرار کرانه باختری موافق نیستند. اسکریپت
در پی ترور شهیدان فواد شکر و اسماعیل هنیه، آمریکا با طرح ایده آتش بس «پلی» تلاش کرد روند برقراری آتش بس در غزه را تسریع بخشد و از آغاز یک جنگ تمام عیار در منطقه جلوگیری کند. مذاکرات و کنترل تنش ها در خاورمیانه. از دید طرف آمریکایی، هرگونه درگیری مستقیم میان محور مقاومت و اسرائیل، واشنگتن و کشورهای غربی را با انتخاب غیرقابل برگشت حمایت مستقیم از رژیم صهیونیستی مواجه خواهد کرد. تحقق چنین سناریویی به معنای شکست کامل دموکرات ها در انتخابات نوامبر و ورود آمریکا به بحرانی پیچیده تر از جنگ در عراق و افغانستان است. شاید به همین دلیل است که پس از سفر ناموفق بلینکن به فلسطین اشغالی، بایدن مستقیماً با نتانیاهو تماس گرفت و از او خواست اقدامات جدی برای دستیابی به آتش بس در غزه انجام دهد.
مقامات دولت آمریکا به خوبی از این واقعیت آگاه هستند که عدم برقراری آتش بس در غزه دیگر هیچ دلیل قانع کننده ای برای به تعویق انداختن عملیات تلافی جویانه ایران و حزب الله ارائه نخواهد کرد و سطح تنش ها در منطقه افزایش خواهد یافت. تشدید حملات پهپادی حزب الله و عملیات شهادت طلبانه جهاد اسلامی-حماس در تل آویو، اولین نشانه هشدار مقاومت در برابر شکست دور جدید مذاکرات آتش بس در دوحه بود. در چنین شرایطی، سوال اساسی این است که آیا دولت بایدن میتواند روند خرابکاری طرف اسرائیلی را متوقف کند و نتانیاهو را متقاعد کند که از قطبهای فیلادلفیا و نتساریم عقبنشینی کند؟ با در نظر گرفتن وقایع جاری در فلسطین اشغالی و ایجاد وضعیت «بن بست» در مذاکرات سیاسی، پاسخ سوال فوق در حال حاضر منفی است.