بازار؛ گروه اصناف و تجارت: لایحه فوریت تشکیل وزارت بازرگانی چهارم تیرماه در صحن علنی مجلس تصویب شد. اکنون جزئیات این لایحه در کمیسیون اجتماعی به عنوان کمیسیون تخصصی بررسی می شود تا وظایف این وزارتخانه به طور شفاف مشخص شود.
اما در عین حال برخی از نمایندگان به دنبال تفکیک وزارتخانه های حریم خصوصی و بازرگانی هستند و فعالان اقتصادی معتقدند این تصمیم نتیجه ای جز تحمیل بار مالی سنگین به کشور نخواهد داشت. آنها از جمله پیامدهای جدایی وزارت صمت، گسترش بدنه دولت، افزایش هزینه های جاری، تفکیک نهادهای تصمیم گیری و مدیریتی در حوزه تولیدی و تجاری، عدم وحدت فرماندهی در کنترل بازار را می دانند.
محمود نجفی عرب، رئیس بخش خصوصی در مجلس شورای اسلامی به بازار گفت: اگر دولت به دنبال چابکی و مدیریت بیشتر است، باید شرکت های خود را کوچک کند. بسیاری از وظایفی که امروز در دولت تعریف می شود، حاکمیتی نیست و دولت ها نباید در برابر این مسئولان پاسخگو باشند.
برگردید و یک تجربه شکست خورده را تکرار کنید
طرح ادغام وزارت صنایع و معادن و وزارت بازرگانی تحت عنوان جدید وزارت صنعت، معدن و تجارت (سمت) در سال 1392 در دولت دهم تصویب و اجرا شد و همچنان ادامه دارد. از آن زمان با وجود موافقت مجلس X در اکتبر 2018 برای جدایی مجدد و تشکیل وزارت بازرگانی، این موضوع محقق نشد. این در حالی است که از نیمه اول سال گذشته اختلافات بین دولت و مجلس بر سر تشکیل وزارت بازرگانی داغ شده است. با برکناری محمدرضا فاطمی امین، وزیر صمت، راه اندازی مجدد وزارت بازرگانی جدی تر شد.
یکی از مهم ترین دلایل موافقان جدایی وزارت صنعت، معدن و تجارت، تمدید این وزارتخانه است. حامیان بر این باورند که با ادغام وزارت بازرگانی با صنایع و معادن، این وزارتخانه بسیار بزرگ شده و یک نفر توانایی مدیریت این وزارتخانه بزرگ و طولانی را ندارد. این در حالی است که حتی چند تن از نمایندگان عملکرد ضعیف فاطمی امین را به دلیل کثرت وظایف وزیر می دانستند. اما فعالان اقتصادی معتقدند اگر تعداد وظایف وزیر صمت در کشورمان زیاد است، دلیل آن را باید در اقتصاد دولتی ایران جستجو کرد.
رئیس مجلس سکتور خصوصی: 4 میلیون نفر در قوه مجریه بدون بهره وری و کارایی لازم مشغول به کار هستند. این جمعیت زیاد تجارت را مختل کرده و خسارات سنگینی بر اقتصاد کشور وارد کرده است.
اما نجفی عرب میگوید: بسیاری از مسئولیتهایی که امروز در دولت انجام میشود را میتوان به بخشها و سازمانهای خصوصی واگذار کرد و قطعاً بسیاری از مشکلات را نیز میتوان حل کرد.
وی با اشاره به هزینه های بالای دولت گفت: در حال حاضر تعداد زیادی از افراد بدون داشتن کارایی و بهره وری لازم در دستگاه های اجرایی به کار گرفته می شوند. همانطور که آمارها نشان می دهد 4 میلیون نفر در دستگاه های اجرایی مشغول به کار هستند. این جمعیت زیاد، کسب و کار را مختل کرده و گاه دردسرهای زیادی را برای فعالان بخش خصوصی ایجاد می کند.
مجلس بخش خصوصی علیه جداسازی
محمد نجفی عربی، رئیس بخش خصوصی مجلس با بیان اینکه اتاق های بازرگانی موافق تفکیک وزارت تجارت و بازرگانی نیستند، ادامه داد: چرا با وجود مشکلاتی که اقتصاد دولتی برای کشور ایجاد کرده، همچنان به دنبال گسترده تر و طولانی تر کردن تشکل های بروکراتیک کشور هستیم؟ شکل اصلی اقتصاد ما وسعت نظام حکومتی ما در قوه مجریه است.
نجفی عرب، رئیس اتاق بازرگانی تهران: با وجود مشکلاتی که اقتصاد دولتی برای کشور ایجاد کرده، همچنان به دنبال گستردهتر و طولانیتر کردن تشکلهای بوروکراتیک کشور هستیم. اما مشکل اصلی اقتصاد ما گستردگی نظام حکومتی ما در قوه مجریه است.
رئیس اتاق بازرگانی تهران همچنین با بیان اینکه این انشعاب ها و ادغام ها هزینه های زیادی را بر اقتصاد کشور تحمیل می کند، افزود: گزارش مرکز پژوهش های مجلس نشان می دهد که تشکیل وزارت بازرگانی و دفاتر تابعه در مراکز استان ها و شهرستان ها حداقل به 7 هزار میلیارد ریال نیاز دارد که تامین آن در شرایط فعلی بسیار دشوار است.
پاک کردن صورت مشکل
کیومرث فتح الله کرمانشاهی، معاون سابق حریم خصوصی که مخالف جدایی وزارت حریم خصوصی و بازرگانی است، به بازار گفت: به نظر من ضعف مدیریتی باعث می شود تصمیم گیرندگان به جای اینکه برای مردم کار کنند و مشکلات اقتصادی متعددی را حل کنند، فقط به دنبال پاک کردن صورت مشکل باشند و سعی کنند مشکلات فراوانی را که در بازار وجود دارد را به سیستم تولید و حریم خصوصی مرتبط کنند.
وی با اشاره به تجربه سایر کشورها در زمینه واگذاری امور به بخش خصوصی گفت: بسیاری از امور و مسئولیت های دولتی باید به اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران، اتاق اصناف و اتاق تعاون با هدف کوچکتر و چابک سازی آنها واگذار شود.
معاون سابق امنیتی وزیر کشور با تاکید بر اینکه ادغام وزارت بازرگانی بر اساس کار کارشناسی انجام شده است، ادامه داد: چرا این همه آزمون و خطا و هزینه در کشور انجام می شود؟ آیا ادغام وزارتخانه های صنایع، معدن و تجارت در وزارت صمت وظیفه قانونی نبود؟ خب، بیایید کار را ادامه دهیم و عقب نشینی نکنیم.
کرمانشاهی معاون سابق وزیر صمت: در اسناد اولیه و برنامه های توسعه از جمله برنامه پنجم و ششم توسعه بر کاهش تعداد وزارتخانه ها و کاهش دولت تاکید شده است. جدای از این، در یک نهاد واحد و متمرکز می توان سیاست های تجاری و صنعتی را بهتر طراحی و تنظیم کرد، بنابراین تفکیک این دو قسمت امکان پذیر نیست.
کرمانشاهی با اشاره به اینکه در اسناد اولیه و برنامه های توسعه از جمله برنامه پنجم و ششم توسعه بر کاهش تعداد وزارتخانه ها و کاهش دولت تاکید شده است، افزود: مطمئناً سیاست های تجاری و صنعتی را می توان در یک نهاد واحد و متمرکز بهتر طراحی و تنظیم کرد و به همین دلیل نمی توان این دو بخش را از یکدیگر تفکیک کرد.
امکان مسکوت ماندن لایحه تفکیک وزارت بازرگانی
این در حالی است که گفته می شود 30 نماینده به دنبال مسکوت ماندن این لایحه هستند. حمدحسن آصفری نایب رئیس کمیسیون شوراها و امور داخلی مجلس گفت: چند تن از نمایندگان برای مسکوت ماندن در مورد طرح تشکیل وزارت بازرگانی امضا جمع آوری کردند چرا که معتقدند جدایی وزارت بازرگانی نمی تواند گرهی را در حوزه تجارت و بازرگانی حل کند. امروز باید صادرات را توسعه دهیم. راه اندازی وزارت بازرگانی با موارد پیشنهادی دوستان به جای توسعه صادرات، واردات را تسهیل می کند.
وی ادامه داد: مشکل امروز ما در حوزه گرانی و کمبود کالا به دلیل نبود وزارت بازرگانی نیست. بلکه مشکل سازماندهی و مدیریت بازار است که باید مورد توجه قرار گیرد. در گذشته وزارت بازرگانی وجود داشت اما اتفاق خاصی در این مناطق نیفتاد. بنابراین جدا از اینکه تشکیل وزارت بازرگانی بار مالی دارد و در حوزه حریم خصوصی و بازرگانی اختلاف ایجاد می کند; خروجی وجود نخواهد داشت.