به گزارش خبرنگار مهر، خبرگزاری مهر اخیرا گفت وگویی با علی اکبر محرابیان وزیر نیرو انجام داده است که بخش اول این مصاحبه با موضوع برق منتشر شده و با عنوان روش های نوین صادرات برق بخش خصوصی منتشر شده است. آنچه در ادامه می آید قسمت دوم این گفت و گو با محوریت بخش آب است.
در سال های اخیر اقدامات خوبی برای جداسازی کنتورهای برق انجام شده است، سوال اینجاست که آیا برای جداسازی کنتورهای آب اقداماتی انجام شده است؟ اصولا یکی از مشکلات واحدهای ادارات کنتور آب مشترک است، برای تعیین میزان مصرف هر واحد چه باید کرد؟
محرابیان: یکی از بزرگترین نقاط ضعف ما اندازه است. گرفتن آب در کشور نه تنها در بخش خانگی بلکه در سایر بخش ها نیز وجود دارد. زمانی میتوانیم مدیریت آب کافی داشته باشیم که بتوانیم میزان آب موجود در بخشهای مختلف مانند چاهها، آبهای سطحی، سدها، مصارف صنعتی و بخش خانگی را بهطور دقیق اندازهگیری کنیم. گرفتن انجام دادن.
در بخش خانگی فعلی ابزاری برای اندازه گیری آب در هر نقطه وجود دارد گرفتن این ابزار هم در ورودی آپارتمان و هم در ورودی واحدهای ساختمانی نصب می شود. اولتراسونیک اندازه گرفتن ما می سازیم.
یکی از اقداماتی که باید در دستور کار قرار گیرد این است که در یک بازه زمانی مشخص کنتورها ورودی هر آپارتمان را با یک ابزار ساده و اقتصادی وصل کنید و هر فرد امکان مدیریت مصرف آب واحد خود را دارد. به عنوان مثال، بسیاری از شهروندانی که در آپارتمان زندگی می کنند از میزان مصرف همسایگان خود شکایت دارند که می توان با ابزاری از این دست مصرف را مدیریت کرد.
ابزار مدیریت مصرف در حوزه برق وجود دارد اما ابزار مدیریت مصرف آب وجود ندارد، یکی از برنامه های ما برای آینده این است که بتوانیم از این مدل در بخش مسکونی نیز استفاده کنیم. سلام عاقلانه استفاده کنید.
یکی از بخش هایی که بیشترین مصرف آب را در کشور دارد، بخش کشاورزی است، متاسفانه برخی از کشاورزان تمایلی به نصب کنتورهای هوشمند آب ندارند، چه سیاستی در این زمینه اتخاذ کرده اند؟
محرابیان: از ابتدای سال جاری سیاست جدیدی برای اندازه گیری میزان آب چاه ها اتخاذ شده است. زیرا دو نوع چاه وجود دارد. هستند برخی از آنها دارای کنتور هوشمند برق و برخی دیگر دارای کنتور هوشمند آب و برق هستند.
اکنون در چاه هایی که کنتور برق هوشمند وجود دارد، با استفاده از ظرفیت کنتور هوشمند برق، میزان آب مصرفی چاه ها برابر است. گرفتن و به این ترتیب مصرف برق و آب به طور همزمان مدیریت می شود. به عنوان مثال، 3647 ساعت برداشت در مجوزهای مجوز سالانه به تفکیک ماه ها و میزان آب برداشت شده در این مجوزها مجاز است. اگر این چاه ها از کنتورهای هوشمند آب مصرف کنند، با توجه به میزان مصرف مشخصی که دارند، اگر بیش از مقداری که در مجوز برداشت ثبت شده است، برداشت کنند نشان می دهد که برداشت غیرمجاز دارند و به کسانی که مازاد مصرف دارند هشدار می دهیم.
چندی پیش مدیرعامل آبفای تهران گفته بود که تهران دیگر ظرفیت تامین آب بیشتر مردم را ندارد، نظر شما در مورد این سخنان چیست؟
محرابیان: تهران در 3 دهه گذشته رشد جمعیت قابل توجهی داشته است اما متاسفانه ظرفیت منابع آبی تهران در طرح های توسعه منابع آب افزایش نیافته است که این امر خطرپذیری شهر تهران را به شدت افزایش داده است.
شهری مانند تهران به عنوان پایتخت با این جمعیت به عنوان شهری که در حال رشد و توسعه است و مردم درگیر بسیاری از فعالیت های اقتصادی و اجتماعی هستند نباید برای آب این شهر خطر ایجاد کند.
باید طرح های توسعه منابع آب تهران را با سرعت مضاعف پیش ببریم بیا دیگه. چندین پروژه مهم و زیربنایی در تهران در حال اجراست که به تامین آب پایدار کمک می کند، اما باید توجه داشت که برای توسعه شهر تهران باید توسعه معقول و منطقی را در نظر بگیریم، یعنی اگر بخواهیم هزینه کنیم. سلام داشتن اتفاقات غیرمنطقی در تهران و اعمال سیاست های غلط حتی در صورت اجرای طرح های توسعه منابع آب، این نگرانی روز به روز بیشتر می شود. همچنین در برنامه هفتم توسعه مقرر شده است که هر نوع توسعه ای در حوزه صنعتی و شهری باید با توجه به ظرفیت و مصوبه وزارت نیرو انجام شود که امیدواریم به تصویب برسد.
این حکم می گوید آیا می توانیم آب تهیه کنیم یا نه! اگر قرار باشد یک میلیون نفر دیگر هم در تهران باشند، امکان تامین آب وجود دارد یا خیر؟ یا شهرک ها و شهرهای جدید در مکان های در حال ایجاد و توسعه، قبل از آن مطالعات آب انجام شود. زیرا با سرمایه گذاری می توان برق را انتقال داد اگر آب اینطور نباشد. نه می توان آب تولید کرد و نه وارداتی و نه می توان تولید کرد، این آب محدود است و حمل و نقل آن مشکلات زیادی دارد. آه تو همراه.
برای تامین بخشی از نیاز آب شرب، استفاده از آب های زیرزمینی در دستور کار قرار گرفته است، با توجه به فرونشست زمین 5 برابری نسبت به میانگین جهانی، چه پیامدهایی در پی خواهد داشت؟
محرابیان: مهم ترین برنامه وزارت نیرو کاهش برداشت از آب های زیرزمینی و مدیریت آن است که یکی از راه های مدیریت چاه ها است. برداشت های غیرمجاز و اضافی باید مدیریت شوند.
ابزار فوق برای همین است و علاوه بر این اقدامات برای شهر تهران، اگر آب شرب و بهداشتی از طریق چاه تامین شود، فاجعه و خطرناک است، بنابراین مدیریت و استفاده از آب های زیرزمینی باید محدود شود.
وقتی می گوییم مطالعات منابع آب به همین معناست، اگر بخواهیم از چاه برداشت کنیم باید بر اساس هنجار موجود برداشت شود چون میزان آب زیرزمینی و برداشت آن مشخص است. یک مقدار شارژ وجود دارد، در حالی که باید در نظر گرفت که آب های سطحی و طرح های انتقال از کدام نقطه است.
جناب وزیر با وجود اینکه سوالات زیادی در حوزه آب باقی مانده است اما به نظر می رسد فرصتی که در اختیار ما قرار می گیرد محدود است، لطفا در اینجا به این سوال پاسخ دهید که وضعیت رودخانه هیرمند چگونه خواهد بود و آیا آب هیرمند رها می شود؟ آیا مذاکرات جدیدی داشته اید؟
محرابیان: آب هیرمند بر اساس معاهده ای بین بین المللی بین ایران و افغانستان است و یکی از حقوق مسلم و غیر قابل تغییر کشور است و نمی توانند از این معاهده چشم پوشی کنند، مقامات افغانستان هم ما را به رسمیت شناخته اند. هستنددفاع کرد هستند و اعتراف کرد هستند که ما چنین چیزی را به رسمیت می شناسیم و حتما این حقوق را خواهیم پرداخت. البته بهانه هایی مثل خشکسالی می آورند که این مسائل در این معاهده در نظر گرفته شده و همه شرایط فراهم است و تا زمانی که آب دریافت نکنیم به این موضوع ادامه می دهیم و در دستور کار دولت و وزارت امور خارجه است. وزارت نیرو نیز نیاز به تامین آب برای تمام مناطق دارد سقوط و ما امیدواریم که طرف افغان نیز به این معاهده پایبند باشد.
طرحی که در سالهای گذشته مطرح شد انتقال آب خلیج فارس به فلات مرکزی ایران بود. اکنون وضعیت این طرح چگونه است؟
محرابیان: همانطور که اشاره کردید اجرای طرح های انتقال آب از خلیج فارس به استان های یزد، کرمان و اصفهان از دیگر طرح هایی است که در راستای توسعه متوازن، محرومیت زدایی و اشتغال زایی آغاز شده و پاسخگوی نیازهای راهبردی صنایع این استان ها خواهد بود. موارد زیادی در این زمینه وجود دارد که از جمله می توان به احداث پروژه های آب شیرین کن بوشهر که آب شرب 70 درصد جمعیت بوشهر را تامین می کند و یا تکمیل و بهره برداری از سیستم انتقال آب به دریاچه ارومیه که می توان از آن به عنوان بزرگترین پروژه زیست محیطی خاورمیانه نام برد. این در حالی است که تسریع در اجرای سایر پروژه های آبی با جدیت دنبال می شود. از این حیث می توان به بهره برداری از 12000 پروژه تصفیه و تامین آب با ظرفیت 1355000 مترمکعب، اجرای 24000 تصفیه خانه فاضلاب با ظرفیت 663000 متر مکعب در روز و یا پروژه های بازیافت پساب با ظرفیت 0000 مترمکعب در سال به ظرفیت 030 متر مکعب در سال اشاره کرد.
از اینکه وقت خود را در اختیار ما قرار دادید سپاسگزاریم و امیدواریم در راه رسیدن به اهداف و پیشرفت ایران عزیز موفق باشید.
مصاحبه با فاطمه سافاری