وزیر پیشنهادی سکوت در برنامه خود بخشی به کالاهای بادوام مانندماشیناختصاص به موضوعاتی مانند قیمت ها، موضوعبر همکاری خارجی و ادغام تاکید شده است. او به زودی باید از نمایندگان مشورای اسلامی با حرکت به عرصه عمومی، در برنامه های خود به جنبه های مختلف صنعت، معدن و تجارت توجه کرده است. با این حال به نظر می رسد «ماشین» به تنهایی می تواند نقش مهمی در کسب رأی اعتماد محمد اتابک در مجلس داشته باشد.
با توجه به حساسیت بالای خودروها، اقناع نمایندگان در مورد برنامه ها و اهداف خودروها می تواند به حضور اتابک در وزارت صمت کمک شایانی کند. گویا او نیز اهمیت این موضوع را می داند و به همین دلیل یکی از قسمت های اصلی پروپوزال برنامه خود را به این حوزه اختصاص داده است.
یکی از بخش های این برنامه پیشنهادی «ساماندهی بازار کالاهای بادوام از جمله خودرو» است که اتابک برای آن هشت بند در نظر گرفته است.
این بندها شامل قیمت ها، واردات، تولید اقتصادی، مشارکت خارجی، ایجاد و توسعه شرکت های بزرگ، کاهش قیمت تمام شده، هوشمندسازی نظارت بر بازار و یکپارچگی می باشد.
در این میان، یک مسئله بزرگ برای خودروسازان و مصرف کنندگان قیمت است. قیمت گذاری اجباری یکی از چالش های اصلی صنعت خودرو کشور است که در سال های اخیر همچنان یک معضل لاینحل باقی مانده است.
وزیر پیشنهادی صمت در برنامه ارائه شده به مجلس بر حذف تدریجی قیمت های دستوری تاکید کرد. در بند اول بند مربوط به «ساماندهی بازار کالاهای بادوام از جمله خودرو»، اصلاح نظام قیمتگذاری و حذف تدریجی قیمتگذاری دستوری از جمله برنامههای پیشنهادی وزیر است.
به گفته فعالان صنعت خودرو و بسیاری از کارشناسان، قیمت گذاری دستوری عامل اصلی زیان خودروسازان بزرگ کشور است; لذا از این هدف پیشنهادی وزیر صمت استقبال می کنند.
اما ایجاد بازار رقابتی از طریق مدیریت هدفمند واردات به منظور ارتقای کیفیت و تعدیل قیمت ها از دیگر برنامه های پیشنهادی وزیر صمت در حوزه خودرو است. اگرچه واردات خودرو به کشور دو سال است که آزاد است، اما روند کندی دارد و نتوانسته آنطور که باید به تنظیم بازار کمک کند.
برنامه پیشنهادی اتابک نشان می دهد که او مخالف واردات نیست و آن را راهی برای ارتقای کیفیت و تعدیل قیمت ها می داند. البته تسریع در واردات خودرو به خصوص در شرایط پولی کشور کار ساده ای نیست، اما به نظر می رسد با مدیریت بهتر منابع ارزی اختصاص یافته به وزارت دفاع می توان روند واردات را بهبود بخشید.
اما اینکه وزیر پیشنهادی صمت به دنبال محدود کردن و قفل کردن بازار خودرو نیست و معتقد به واردات به عنوان یک ابزار تنظیمی است، نکته مثبتی در اهداف وی است که باید منتظر ماند و دید در صورت اجرای آن چه خواهد شد. از مجلس رای اعتماد خواهد گرفت.
علاوه بر این، حمایت از تولید در مقیاس بزرگ و اقتصادی از دیگر برنامه های پیشنهادی وزیر است. او همچنین در مورد ادغام عمودی و افقی صحبت کرد. حال سوال این است که آیا پروژه ادغام خودروسازان دوباره انجام می شود؟
برای اولین بار مهرداد بذرپاش، مدیرعامل سابق پارس خودرو، در اواسط دهه 80 موضوع ادغام خودروسازان را مطرح کرد، اما به دلیل مخالفت علی اکبر محرابیان، وزیر وقت صنعت، این طرح ادامه پیدا نکرد و تشکیل شد. اکنون به نظر می رسد وزیر پیشنهادی صمت معتقد به ادغام است، هرچند مشخص نیست ابعاد آن چقدر است و آیا قرار است ایران خودرو و سایپا را نیز شامل شود؟
برخی بر این باورند که با ادغام خودروسازان می توانند همانند نمونه های خارجی ضمن بهره مندی از توانمندی های یکدیگر، هزینه ها را کاهش دهند.
اما در مورد هدف وزیر صمت از تولید اقتصادی و کلان این سوال مطرح می شود که با توجه به تیراژ پایین واحدهای تولیدی، موضع اتابک در خصوص مونتاژ خودرو در کشور چیست؟ آیا به مونتاژ خودرو در راستای رشد کل تولید خودرو در کشور اعتقاد دارید یا به محدود کردن مونتاژ برای تخصیص منابع به تولید یا واردات اعتقاد دارید؟
در سال گذشته تعداد خودروهای تولید شده توسط بخش خصوصی (مونتاژکاران) از مرز 300000 دستگاه گذشت که به معنای رشد سهم بازار آن بود. حال باید منتظر ماند و دید در صورت حضور اتابک در وزارت امنیت، روند مونتاژ تسریع می شود یا کند می شود؟
از دیگر اهداف پیشنهادی وزیر، بهبود زنجیره تامین و کاهش قیمت نهایی محصولات نیز بسیار حائز اهمیت است. این هدف در وزارت صمت دولت سیزدهم نیز پیگیری شد اما آماری وجود ندارد که نشان دهد تا چه حد اجرایی شده است. در نهایت یکی دیگر از اهداف مهم پیشنهادی وزیر صامت در حوزه خودرو، توسعه تولید خودرو از طریق مشارکت با برندهای خارجی در فضای رقابتی است. بدون شک انجمن های خارجی نقش مهمی در توسعه صنعت خودروسازی کشور ایفا می کنند که به ویژه در مورد قرارداد ال90 نشان داده شد. اما مشکل اینجاست که به دلیل تحریم، امکانات همکاری با خودروسازان مطرح دنیا بسیار محدود است.
بنابراین پیشنهاد وزیر برای مسکوت ماندن در مورد مشارکت خارجی شاید به معنای همکاری با شرکت های چینی باشد. البته چینی ها در این سال ها مسیر زیادی را طی کرده اند و با وجود تحریم، برخی از آنها در کشور به فعالیت خود ادامه می دهند.
از سوی دیگر، قرارداد 25 ساله ایران و چین نیز در راه است و شاید وزیر پیشنهادی صمت در موضوع مشارکت خارجی به این توافق توجه کرده است.
اگر خودروسازی ایران بتواند فصلی از همکاری های گسترده با شرکت های مطرح چینی را باز کند، بی شک این موضوع به توسعه این صنعت کمک می کند.