مکان های باستانی و سازه های باستانی مانند مساجد، مدارس و کاخ ها گویای تنوع تاریخی این منظره باستانی است. این بناها و بناها تا به امروز معیشت ما بوده است و آنچه از نیاکان ما باقی مانده است مسیر ما را در طول تاریخ روشن کرده است.
ایران را به درستی محل تلاقی فرهنگ ها و تمدن ها نامیده اند و ما با بسیاری از کشورهای همسایه و حتی غیر همسایه میراث مشترکی داریم، بنابراین نشانه هایی از فرهنگ ایرانی را در کشورهای بسیار دور می توان یافت.
اگرچه ایران بارها مورد هجوم مهاجمان خونخوار قرار گرفته است و نشانه هایی از حماسه ایران همچنان در آثار تاریخی باقی مانده نمایان است، اما ملت بزرگ ایران همواره با درایت و هوشمندی و با قدرت و ظرافت و تجربه فرهنگ های جدید را پذیرفته است. ، برنامه ای را برای غنی سازی فرهنگ های تازه منتشر شده تدوین کرده است، زیرا برای اثربخشی این حملات، اغلب مهاجمان را تحت تأثیر قرار داده است.
ایرانیان یکی از معدود ملت های جهان هستند. یکی از عوامل مهم پایداری ایران، میراث فرهنگی ماست. میراث فرهنگی گنجینه گرانبهایی است که از گذشته به دست ما رسیده است. مهمترین وظیفه وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی حفاظت از این میراث باستانی است.
توجه به این میراث و حفاظت، نگهداری و معرفی آن از مهمترین وظایف این وزارتخانه است که از بدو تأسیس تاکنون چندان مورد توجه قرار نگرفته است. باید بپذیریم که مدیران خوبی نبوده ایم. این یک میراث ارزشمند در سراسر جهان بود، بیشتر و بهتر از این با آن برخورد می شد. گاهی اوقات استان یا حتی شهر ما ساختمان ها و فضاهای میراثی بیشتری نسبت به برخی کشورها دارد.
هزینه کشف، حفظ، نگهداری و معرفی این میراث ارزشمند، نوعی سرمایه گذاری فرهنگی و اجتماعی برای حال و آینده این ملت بزرگ است. باستان شناسان، مرمتگران، پژوهشگران و حافظان میراث فرهنگی ملموس و ناملموس فقط کارمندان یک دستگاه اجرایی نیستند. آنها واسطه ای بین گذشته و حتی آینده این سرزمین هستند تا ریشه های فرهنگی ما را به ما نشان دهند. آنها حافظ فرهنگ باستانی ایران هستند، هم ایران باستان و هم ایران اسلامی. آنها حافظ آبرو و اعتبار ما در دنیا هستند.
توجه به محوطه ها و موزه های باستانی، فضاها و بناهای میراثی و در عین حال میراث ناملموس که ارزش فرهنگی عمیقی دارد، موتور محرکه توسعه کشور است. اگر در وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی بخواهیم اصلاح را از یک نقطه شروع کنیم، آن نقطه میراث فرهنگی است. اگر بتوانیم وظایف میراثی خود را به درستی انجام دهیم، نه تنها بخش بزرگی از مشکلات گردشگری و صنایع دستی حل می شود، بلکه باعث ارتقای چهره ایران در جهان می شود. ما در سراسر جهان به خاطر شکوه گذشته خود و به دلیل انعطاف پذیری و ثبات امروزی شناخته شده ایم. نقش ایرانیان در جهان باستان و جهان اسلام بسیار غنی و ارزشمند است.
در حالی که کشورهای مختلف جهان با صرف هزینه های گزاف و تاریخ سازی در تلاش هستند تا نام خود را به دیگران برسانند، ما تاریخ و تمدنی کهن داریم و ملت بزرگ ایران چه در گذشته های دور و چه در دوران اسلامی. شهر آنها تاریخ سازی کرده اند و فرهنگ را پرورش داده اند و آثاری که از خود به جای گذاشته اند آنقدر ارزشمند است که هیچ کس نمی تواند نقش آنها را انکار کند.
به همین دلیل معتقدم توجه به میراث فرهنگی و اصلاح آن ضروری است، اما لازم به توضیح است که اصلاح وضعیت میراث فرهنگی تنها مستلزم مشارکت باستان شناسان، مرمتگران، پژوهشگران، متخصصان میراث فرهنگی و نگهبانان نیست. دارایی های مشهود و میراث ناملموس همراهی و همکاری با نهادها و دستگاه های اجرایی مختلف از جمله دانشگاه ها، آموزش و پرورش و حتی فناوری های پیشرفته. امیدوارم دست به دست هم دهیم تا تصویری جدید از ایران قدیم بسازیم!
منتشر شده در روزنامه شرق.
2332333