به گزارش بازار، محمدجعفر عظمایی در نشست خبری استقلال شرکت مس سونگون اظهار داشت: استقلال شرکت مس سونگون مشکلی ندارد اما تشکیل شرکت اقماری زیر نظر شرکت ملی مس موضوعیت دارد چرا که تمام اموال موجود شرکت ملی مس از جمله مس سونگون دارای شکل سهام در بورس اوراق بهادار می باشد.
وی افزود: در قالب قرارداد سه ماهه با یک شرکت، از اسفندماه سال گذشته امکانات و راهکارهای تشکیل مس سونگون بررسی شد و نتایج در قالب 17 بند به ریاست جمهوری اعلام شد، اما به دلیل سقوط بالگرد ریاست جمهوری به تعویق افتاد. تشکیل دولت جدید منتفی نیست.
وی ادامه داد: تشکیل شرکت ماهواره ای مس سونگون با روی کار آمدن دولت جدید تا تحقق آن از مطالبات جدی آذربایجان شرقی است و هدف اصلی آن بازگشت درآمد مالیاتی و ارزش افزوده به استان است.
عظمایی با اشاره به اشتغال 7500 نفر در مجتمع مس سونگون گفت: این مجتمع به لحاظ اهمیت و استراتژیک بودن تولید و حجم اجرا، نگین و قلب تپنده صنعت معدن استان و حتی کشور است. برنامه ها
وی با بیان اینکه سه ماده در این مجتمع تولید می شود، تصریح کرد: از ابتدای سال جاری تا 23 مردادماه 132 هزار تن کنسانتره مس تولید شد که نسبت به مدت مشابه سال گذشته هفت درصد افزایش را نشان می دهد.
وی ادامه داد: در این مجتمع کنسانتره مولیبدن به عنوان یکی از مواد اولیه صنایع فولاد به میزان یک هزار و 277 تن تولید شد که نشان دهنده افزایش 27 درصدی است.
مدیر کل مجتمع مس سونگون تصریح کرد: تولید کاتدهای مس به روش هیپ لیچ از سال گذشته به صورت ناقص در مجتمع آغاز شد و امروز با رفع مشکلات فنی 860 تن کاتد با کیفیت ایده آل تولید شده است.
وی افزود: این پروژه سال گذشته به صورت آزمایشی افتتاح شد اما به دلیل برخی نقص ها با تاخیر مواجه شد و مدتی به نتیجه نرسید اما در اولویت قرار گرفت و پس از تکمیل نواقص از 22 اردیبهشت ماه امسال مجددا شروع به کار کرده است.
وی نظارت روزانه و دقیق بر فعالیت های زیست محیطی مجموعه توسط دستگاه های نظارتی و کارشناسان خود مجموعه را برجسته کرد.
عظمایی تصریح کرد: اکنون کل تولید کاتد کشور 280 هزار تن است و در صورت اجرای پروژه مجتمع مس سونگون، این مجتمع به تنهایی می تواند 200 هزار تن معادل 70 درصد تولید کاتد فعلی کشور را تولید کند.
وی با بیان اینکه پنج میلیارد تن ذخایر معدنی مس سونگون وجود دارد و ظرفیت بهره برداری از آن در 200 سال آینده را دارد، گفت: پروژه فاز سوم معدن مس سونگون یکی از بی نظیرترین پروژه های دنیاست.
وی به مشکل تامین برق مجتمع اشاره کرد و گفت: سال گذشته 325 هزار تن کنسانتره در مجتمع تولید شد و امسال در صورت رفع مشکل خاموشی این میزان را به 350 هزار تن خواهیم رساند و با بهره برداری از فاز سوم به 800 هزار تن افزایش خواهد یافت
مدیر کل مجتمع مس سونگون گفت: فاز 4 کنسانتره در مرحله مطالعاتی است و با راه اندازی آن 450 هزار تن به ظرفیت تولید اضافه می شود.
وی اجرای پروژه های مس سونگون را نیازمند 30 میلیون مترمکعب آب عنوان کرد و ادامه داد: اکنون واحدهای صنعتی به دنبال روش های تامین آب پایدار از جمله استفاده از پساب شهری هستند و در این راستا کارخانه مجتمع مس سونگون موفق به کسب جایزه شد. جایزه اهر و مزایده فاضلاب شهری مرند و هم اکنون از فاضلاب ورزقان استفاده می کند.
وی تاکید کرد: سال گذشته 35 میلیارد ریال به دلیل کاهش تولید به دلیل قطعی برق 32 روزه (255 ساعته) مس ضرر کردیم و نتوانستیم 5 هزار و 400 تن کنسانتره تولید کنیم، بنابراین ایجاد برق رسانی ضروری است. پروژه ها، حداقل در شرایط اضطراری. و به سمت حداکثر مصرف برویم.
عظمایی افزود: پروژه احداث نیروگاه خورشیدی در منطقه هریس در مرحله انتخاب پیمانکار قرار دارد و قرار است با اعتباری بالغ بر 250 میلیون یورو 250 مگاوات برق تولید کند. یک نیروگاه گاز نیز در داخل مجموعه در حال اجراست و قرارداد 32 میلیون یورویی به مدت 16 ماه منعقد شده و پس از 14 ماه قابل نصب و بهره برداری خواهد بود.
وی با اشاره به مسئولیت های اجتماعی مس سونگون گفت: بزرگراه خواجه – ورزقان از محل مسئولیت های اجتماعی مس سونگون اجرا و برای رفع نواقص آن چهار میلیارد ریال هزینه شد. مجوز تقسیم جاده ورزقان تا معدن دریافت شده و پیمانکار در حال بررسی و انتخاب است.
عظمایی گفت: بزرگراه ورزقان – نوردوز یک پروژه راهبردی محسوب می شود و برای راه اندازی آن در مجمع ملی مس پنج میلیارد ریال اعتبار در نظر گرفته شده است.
وی ادامه داد: یکی از زیرساخت های اساسی شهرستان ورزقان با توجه به تنوع اقلیم، نیاز به احداث کمپ ورزشی است که گامی اساسی در محرومیت زدایی است. تاکنون 3500 میلیارد ریال در این زمینه هزینه شده است که پیشرفت 35 درصدی داشته و در نظر داریم تا پایان سال 1404 آن را تکمیل کنیم.
مدیرعامل مجتمع مس سونگون تصریح کرد: چهره شهر ورزقان علیرغم برخورداری از موهبت الهی از معادن بهره ای نبرده است زیرا هزینه های قبلی این شهرستان در قالب هزینه بوده و نه زیرساخت.
وی بیان کرد: 400 میلیارد ریال برای تجهیزات بهداشتی و درمانی و توسعه شهرستان ورزقان اختصاص یافته است.
وی همچنین در خصوص اهمیت اجرای پروژه کاتد افزود: اکنون مجبور هستیم کنسانتره تولیدی مجتمع را برای تکمیل زنجیره به کرمان بفرستیم اما در صورت اجرای پروژه کاتد، کنسانتره در مجتمع مس سونگون. ارزش افزوده بیشتری خواهد داشت و از این نظر ارتباط ساختاری کرمان و آذربایجان شرقی قطع خواهد شد.
عظمایی در خصوص بازگشت 15 درصدی درآمد مالیاتی مس سونگون به منطقه اظهار کرد: سال گذشته 25 میلیارد ریال مالیات از محل فعالیت کلیه معادن دولتی منطقه به خزانه واریز شد هیچ گاه دریافتی چه در استان ما و چه در سایر استان ها انجام نشده است زیرا خزانه داری اعلام حاکمیت کرده و شرکت ملی مس در این زمینه هیچ اختیاری ندارد.
وی در خصوص تاثیر مدیریت مجموعه بر مدیریت باشگاه مس سونگون نیز خاطرنشان کرد: هیچ نظارتی از سوی مدیریت مجموعه بر باشگاه وجود ندارد و این باشگاه مستقیما زیر نظر شرکت ملی مس ایران است. .