بازار؛ گروه بازرگانی: با توجه به اینکه پیشنهاد وزارت اقتصاد درباره قیمت پتروشیمی ها رد شد، بازار دوباره با فشار عرضه مواجه شد و با توجه به اینکه دولت قصد تغییر قیمت را دارد. نرخ خوراک پتروشیمی مجلس احتمالاً وارد این معقول خواهد شد.
در این شرایط از آنجایی که مجلس می تواند تغییرات لازم را در قالب طرح ها و مصوبات انجام دهد، تغییر نهایی احتمالا چند ماه طول می کشد.
رئیس کمیسیون اقتصادی شورای اسلامی معتقد است: قوانین و مقررات نباید به گونه ای تنظیم شود که منافع سهامداران نادیده گرفته شود، بنابراین سیاست های این بخش باید به گونه ای تغییر کند که با مقررات و دستورالعمل های شرکت های سهامی مغایرت نداشته باشد.
رئیس کمیسیون اقتصادی شورای اسلامی وزیران در گفتگو با خبرنگار بازار با تاکید بر اینکه مجلس در حال ورود به بحث تغییر نرخ خوراک است، اظهار کرد: در حال حاضر بسیاری از شرکت های سهامی به دلیل این مصوبه با زیان مواجه شده اند و این موضوع مغایر با سیاست های کلان اقتصادی کشور برای حمایت از تولید و اشتغال است.
محمدرضا پورابراهیمی با تاکید بر اینکه سهامداران مشمول مالیات خوراک شرکت های پتروشیمی هستند، تصریح کرد: قوانین و مقررات نباید به گونه ای تنظیم شود که منافع سهامداران نادیده گرفته شود، بنابراین سیاست های این بخش باید به گونه ای تغییر یابد که مغایر با مقررات و دستورالعمل های شرکت های بورسی نباشد.
حال بهادری جهرمی، سخنگوی دولت در این باره گفت: قیمت خوراک 7 هزار تومانی بر اساس بودجه سال 1401 و 1402 تعیین شد و بر اساس قانون هدفمندی قیمت منابع انرژی و مصرف آن مشخص است.
نکته جالب اینجاست که اعتراض وزیر اقتصاد و رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار به نرخ خوراک فعلی در حالی است که گفته می شد سازمان بورس از صدا و سیما به عنوان متولی این آیین نامه شکایت کرده است. حال باید دید در خصوص نرخ خوراک پتروشیمی ها شاهد درگیری دیگری بین دولت و مجلس خواهیم بود یا خیر.
برخی دولت ها مدعی هستند که اگر نرخ خوراک پتروشیمی ها تغییر نکند، مجلس هر سال منابع و مصارف را پیش بینی می کند. مجلس سال گذشته خواستار عدم افزایش قیمت گاز از سوی دولت شد و امسال در بودجه 1402 پیش بینی درآمد محقق شده است. دولت باید به سمت تحقق آن حرکت کند. این منابع صرف یارانه می شود.
اظهارات عجیب برخی مسئولان در مورد نرخ اطعام
نکته عجیب در مورد ادعای سخنگوی دولت این است که در خصوص نرخ خوراک پتروشیمی ها نظر نهادهای ذیربط اخذ و آیین نامه ای تصویب شده است، بنابراین دولت قصد تغییر آن را ندارد. این سخنان پیش از این از سوی وزیر نفت مطرح شده بود اما انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی این موضوع را رد می کند و می گوید در جلساتی که با وزیر نفت و…
در حال حاضر نه تنها اکثر شرکت های پتروشیمی در پاسخ به دستور دولت اصلاح قیمت داشته اند، بلکه شاخص کل بورس نیز بیش از 30 درصد اصلاح شده است، بنابراین از امروز گروه های بورسی باید تکلیف خود را در قبال بازار مشخص کنند.
وزارت اقتصاد برای برنامه هفتم پیشنهادی برای تعیین نرخ خوراک پتروشیمی ها با فرمول آتی ارائه کرده بود که این پیشنهاد به تصویب اعضای کمیسیون اقتصادی دولت نرسید و از دستور کار خارج شد. بنابراین وضعیت شرکت ها بسیار پیچیده شده است.
در حال حاضر نه تنها اکثر شرکت های پتروشیمی در پاسخ به قیمت گذاری تجویزی دولت اصلاح کرده اما شاخص کل بورس نیز بیش از 30 درصد خود را اصلاح کرده است به همین دلیل از امروز گروه های بورسی باید تکلیف خود را در قبال بازار روشن کنند.
حال اگر نرخ خوراک پتروشیمی ها بدون تغییر بماند تکلیف بازار و گروه های مرتبط چیست؟ در هفته گذشته برخی از تولیدکنندگان ثروتمند مدعی شدند که پیگیر موضوع تعدیل نرخ خوراک پتروشیمی دستگاه های نظارتی و غیره هستند و در صورت عدم نتیجه، امکان تغییر استراتژی تولید وجود دارد.
فرزین آقابزوری معتقد است اخیرا گزارش سالانه نمادها نشان می دهد که سود آنها در سال گذشته دو برابر شده است، بنابراین ارزش سهام این شرکت ها باید بیشتر از قیمت های فعلی باشد.
یک کارشناس اقتصادی در گفتگو با خبرنگار بازار با اشاره به اینکه علیرغم تغییر نرخ خوراک پتروشیمی ها، ادامه اصلاحات در بازار سرمایه فایده ای ندارد، گفت: در حال حاضر شاخص بورس اصلاح بیش از حد شده است زیرا تورم در اقتصاد کشور همچنان بالای 40 درصد است و بسیاری از نمادهای بورسی چنین بازدهی سالانه ای نداشته اند، بنابراین اصلاح بازار در مرحله خودسازی نمی تواند ادامه یابد.
فرزین آقابزرگی با تاکید بر قطعی بودن بازدهی شاخص بورس پس از عبور از بحران کنونی، افزود: اخیرا گزارش سالانه نمادها نشان می دهد که سود آنها در سال گذشته دو برابر شده است، بنابراین ارزش سهام این شرکت ها باید بیشتر از قیمت های فعلی باشد.
بر اساس این گزارش، میتوان گفت که مبارزه قیمت مواد غذایی وارد مرحله جدیدی شده و نهادهای نظارتی به زیر کشیده شدهاند و از سوی دیگر شرکتهای بخش خصوصی برای تخلف از قوانین و مقررات، پیگیر دعاوی خود هستند. بنابراین در آینده ای نه چندان دور دستورالعمل های جدیدی در اقتصاد اجرا می شود که می تواند وضعیت بورس را تغییر دهد و نتیجه تعارض دولت و بورس به همین موضوع بستگی دارد.