به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، یادواره ملی شهید محمدحسن طوسی (نابغه فاو) پنجشنبه 27 مردادماه با حضور مردم تهران در سالن همایش های بین المللی برج میلاد برگزار شد.
به نقل از فارس، در این گزارش قصد داریم نگاهی به زحمات و رشادت های این شهید والامقام در دوران هشت سال دفاع مقدس و به ویژه عملیات «والفجر 8» بیندازیم.
سردار شهید محمدحسن طوسی که دو برادر دیگرش نیز در دوران دفاع مقدس به شهادت رسیدند، در سال 1337 در روستای «توسکلا» از توابع شهرستان «ناکا» دیده به جهان گشود. پس از پایان تحصیلات ابتدایی به شهرستان نکا رفت. نکا تا سوم راهنمایی در دبیرستان فردوسی درس خواند و برای ادامه تحصیل به ساری رفت.
از ویژگی های ممتاز سردار شهید طوسی جدای از شجاعت، حیله گری و ذکاوت، خلوص نیت اوست که با خواندن وصیت نامه اش می توان به آن پی برد. وصیت نامه ای عرفانی که بخشی از آن است: «انقلاب اسلامی ما در زمانی به وقوع پیوست که به جرأت می توان گفت که همه اسلام با همه شرک و کفر مواجه شد و پیروزی انقلاب موجب احیای اسلام در سراسر جهان شد. جهان و شکست آن منجر به شکست اسلام شد.
ارتباط محمد حسن با روحانیون مبارز از سال سوم دبیرستان آغاز شد. پس از مدتی دیگر علاقه ای به ادامه تحصیل در مدرسه نداشت. برای ترک تحصیل بهانه های مختلفی از جمله کمک به خانواده و… می آورد; اما بعدها مشخص شد که انگیزه آن همکاری با انقلابیون علیه رژیم طاغوت و ترس از دستگیری بوده است.
نگاهی به زندگی دینی و سیاسی شهید طوسی
او در همان زمان ازدواج کرد و اندکی پس از ازدواجش نوبت به خدمت سربازی رسید. گفت من به ظالم خدمت نمی کنم; اما در نهایت مجبور شد به خدمت سربازی تحت نیروی ژاندارمری اعزام شود. چند روز بعد از اعزام به خانه برگشت و گفت من گفته ام خدمت طاغوت نمی روم.
شهید طوسی از ابتدای جوانی علاوه بر فراگیری معارف اسلامی و دینی، علاقه زیادی به ارتقای سطح بینش سیاسی خود داشت و به همین دلیل قبل از انقلاب در هیئت های مذهبی حضوری فعال و تعیین کننده داشت.
با آغاز نهضت اسلامی به رهبری امام راحل (ره)، ایشان به همراه برخی از انقلابیون فعالیتها و مبارزات سیاسی گستردهای را در سطح منطقه آغاز کردند و این فعالیتهای سیاسی تا سقوط حکومت شاهنشاهی ادامه یافت.
بر اساس اسنادی که در گنجینه حفاظت از آثار و نشر ارزش های دفاع مقدس مازندران وجود دارد؛ پس از پیروزی انقلاب برای حفظ دستاوردهای انقلاب، سردار طوسی ابتدا به عضویت کمیته انقلاب اسلامی شهرستان نکا درآمد و سپس در سپاه پاسداران انقلاب اسلامی شهرستان ساری مشغول به کار شد.
همزمان در اوج درگیری های ضد انقلاب در گنبد به این شهر اعزام شد. پس از صلح در این شهر به کردستان رفت. در آنجا با احمد متوسلیان آشنا شد و در سال 59 فرمانده عملیاتی سپاه ساری شد. همزمان فرماندهی «گروه شهدا» را در سپاه ساری پذیرفت و در برقراری امنیت در جنگل های آمل، سوادکوه، ساری، گرگان و جنگل های گیلان رشادت های وصف ناپذیری از خود نشان داد.
در همان زمان به دلیل شایستگی به فرماندهی برنامه ریزی و عملیات سپاه ناحیه سوم گیلان و مازندران منصوب شد. همزمان در زمستان 1360 پس از پایان اغتشاشات ضد انقلاب در آمل به «تیپ 31 عاشورا» اعزام شد.
در معاونت اطلاعات و عملیات تیپ 31 به همراه دوست قدیمی خود شهید حسین اکبری دنگسرکی برای شناسایی او بارها بر دل دشمن زد. در این مرحله بود که افق جدیدی در مقابلش گشوده شد و با شهید حسن باقری آشنا شد. رابطه محمدحسن طوسی و شهید حسن باقری به حدی نزدیک شد که اغلب در جلسات مختلف با هم بودند.
پس از شرکت در عملیات فتح المبین و بیت المقدس در سال 1361 به مازندران بازگشت و جانشین حضرت ابوالفضل علیه السلام شد که مأموریت اعزام نیروهای رزمی و پشتیبانی به جبهه های مازندران را بر عهده داشت .
در سال 1362 به «ارتش 25 کربلا» پیوست و معاون اطلاعات و عملیات این ارتش شد. محمدحسن طوسی نیز «عملیات والفجر 6» را تجربه کرد. در این عملیات برادرش محمد ابراهیم طوسی به شهادت رسید. وقتی شهید مرشدی از محمدحسن طوسی خواست تا اجازه دهد جنازه محمدابراهیم را برگردانند، محمدحسن طوسی پاسخ داد یا همه شهدا یا هیچ یک از آنها که منجر به کشف پیکر محمدابراهیم طوسی پس از 13 سال شد.
پس از والفجر 6 در عملیات قدس 1 و 2 و سایر عملیات های آفندی شرکت کرد. اوج تلاش محمدحسن طوسی را می توان در «عملیات والفجر 8» دید.
شهید طوسی در سال 1343 به دستور فرماندهی کل سپاه به دلیل نیاز به عملیات اطلاعاتی و رزمی در 6 منطقه مرزی کشور عملیات شناسایی را انجام داد.
خاطرات فراوانی از سردار شهید طوسی در رفتار و شخصیت او در خانواده، ارادت به بسیج، مهربانی، صمیمیت در جمع دوستان، تکلیف احترام به پدر و مادر و اطرافیان، همسر و فرزندانش و… وجود دارد. کمک به خانواده در کارهای کشاورزی و دامداری.
رزمندگان و مردم؛ مسئولیت و نقش یک فرمانده دلاور در نوع خود به عنوان معاون و مسئول عملیات اطلاعاتی لشکر ویژه 25 کربلا، سرلوحه همه فعالیت های مبارزاتی سردار طوسی برای حفظ نظام جمهوری اسلامی است.
عملیات والفجر 8 با محوریت لشکر ویژه 25 کربلا به رهبری سردار طوسی به عنوان افسر اطلاعات عملیات، یکی از بزرگترین و مهمترین عملیات ها در تاریخ جنگ ایران و عراق به شمار می رود. عملیاتی که حماسه رزمندگان اسلام را آفرید، ضربه هولناکی به توان نظامی و رزمی دشمن وارد کرد.
سردار طوسی در خاطرات خود به شرح و روایت عملیات «شگفت انگیز» و «غرور آفرین» والفجر 8 با محوریت لشکر 25 ویژه کربلا می پردازد که صحنه ها و لحظات سخت و هفتاد و هشت نبرد آن بسیار زیاد بود. روزی با رشادت غواصان و نیروها. نبرد این ارتش قدرتمند با موفقیت به پایان رسید.
شهید طوسی بار سنگینی را در این نبرد حماسی بر دوش کشید که حزب بعث و پیروان آن را به لرزه درآورد و برای این پیروزی بزرگ سنگ های گرانبهایی را فدا کرد و به پاس قدردانی از این نقش بزرگ، افتخار نصب پرچم سبز متبرکه حرم مطهر علی. ابن موسی الرضا علیه السلام در گلدسته های مسجد فاو به فرمانده لشکر ویژه 25 کربلا سردار مرتضی قربانی تحویل داده شد.
فرمانده ای که نابغه ای از فاو بود.
عملیات والفجر 8 در بیستم بهمن ماه سال 64 آغاز شد و با خلق حماسه ای تاریخی که از نظر دانش نظامی مدرن غیرممکن به نظر می رسید، با عبور رزمندگان اسلام از اروند رود خروشان و فتح فاو به پایان رسید. . فتح فاو از نظر سیاسی بسیار مهم و استراتژیک بود و موازنه نظامی جنگ ایران و عراق را به نفع ایران تغییر داد.
این فرمانده شهید عملیات والفجر هشت را «الهی» توصیف می کند و در روایت خود بیان می کند: در این 6 ماهی که در منطقه بودیم و کار می کردیم، کمک های نامحسوس زیادی را شاهد بودیم. بچه ها در حال کاوش بودند و دشمن می درخشید، آنها را می دید و تیراندازی می کرد، اما چیزی نشد. ما از هیچ تیپ و ارتشی اسیر نمی گیریم. به فضل الهی کشف به راحتی انجام شد و دشمن تا زمان عملیات بیهوش ماند و این منطقه را منطقه دست چهارم دانست. او حتی یک سری از تأسیسات توپخانه و تانک را حذف کرد زیرا فکر می کرد که آن منطقه عملیاتی نمی شود. یکی دیگر از کمک های نامرئی که شاهد بودیم آمدن ابر و باران در شب عملیات بود. باید همه امکانات را به منطقه می آوردیم. می ترسیدیم دشمن متوجه شود ما این همه امکانات را به منطقه آورده ایم. شب کاملا صاف بود. صبح دیدیم که هوا کاملا ابری شد و پشت سر هم باران می بارید. آنچه در این عملیات مهم بود معنویت و روحیه بالای نیروها بود که باعث شد در این عملیات موفق باشیم. خدا از ما نمی خواهد که خوب بجنگیم، خوب بجنگیم، دشمنان زیادی را بکشیم و اسیران زیادی بگیریم. اولاً خداوند از ما می خواهد که به وظیفه خود عمل کنیم و از قدرتی که در ماست و در توان ماست استفاده کنیم.
در عملیات والفجر 8 و ادامه آن برای چندمین بار مجروح شد و حتی به کما رفت.
پس از این عملیات «عملیات کربلای 1» که آزادسازی مهران است، محمدحسن طوسی خاطرات خوشی دارد. حضور در «عملیات کربلای 4» و بعدها در «عملیات کربلای 5» که سختترین عملیات جنگ هشت ساله عراق و ایران به شمار میرود، عملیاتهایی است که محمدحسن طوسی بهعنوان اطلاعات و فرمانده عملیات ارتش در آن ایفای نقش کرد. لشکر ویژه 25 کربلا.
سردار شهید طوسی که از فرماندهان متواضع دوران دفاع مقدس بود در بین همرزمانش ملقب به مالک اشتر از جبهه های ایران بود. از خانواده این سردار شهید دو برادر به نام های محمدحسین و محمد ابراهیم نیز به درجه رفیع شهادت نائل آمدند.
در فروردین 1366 مجدداً به شلمچه رفت و در حالی که جانشین فرمانده لشکر 25 کربلا بود، در 29 فروردین 1366 در سن 29 سالگی در دشت شلمچه با پیکری خسته و مجروح به شهادت رسید. ترکش اصابت گلوله خمپاره 60.
27218