به گزارش بازار، حجت بن آبادی درباره نظام بانکی کشور گفت: یکی از چالش های اصلی حاکمیتی کشور، ناکارآمدی نظام بانکی است که بخش قابل توجهی از پای اقتصاد را به خود اختصاص داده است. با توجه به اهمیت این موضوع، زیان انباشته برخی بانک ها یکی از موثرترین مشکلات سیستم بانکی است.
وی به بیان نتایج برخی بررسی ها از بانک های کشور پرداخت و گفت: بر اساس تحلیل و بررسی آخرین صورت های مالی منتشر شده توسط بانک های دولتی و غیردولتی (بانک های خصوصی و خصوصی) در پایان سال 1401 از 28 بانک و اعتبار 13 مؤسسه زیان دیده اند که انباشت فاجعه بار 371 هزار میلیارد تومان است.
این کارشناس بانکی تاکید کرد: باید توجه داشت که متاسفانه سود خالص و زیان کل شبکه بانکی کشور نزدیک به 200 میلیارد تومان منفی است.
بن آبادی در گفت وگو با فارس اظهار کرد: این در حالی است که بانک خصوصی که در سال های اخیر با پرداخت سود بالا و دریافت خط اعتباری از بانک مرکزی با زیان انباشته 114 همات (معادل یک میلیون و نیم) به فعالیت خود ادامه داده است. ). سیصد هزار تومان برای هر ایرانی) در راس این فهرست قرار دارد.
افزود: بانک مذکور به دلیل عدم تنوع سبد دارایی های خود و سرمایه گذاری سنگین در یک پروژه تفریحی تجاری بسیار بزرگ دارای ریسک تمرکز است.
این کارشناس اقتصادی ادامه داد: پس از این بانک خصوصی، به ترتیب در رتبه دوم و سوم فهرست زیان ده ترین بانک های کشور، یکی از بزرگترین بانک های دولتی با زیان انباشته 76 میلیارد تومان و یک بانک اختصاصی با 48 میلیارد تومان زیان تجمعی.
بن آبادی گفت: متاسفانه به دلیل به روز نبودن سیستم بانکی کشور و در نتیجه عدم استفاده از فناوری های نوین، خدمات آنلاین و مراجعه مکرر مردم به بانک ها و افزایش تعداد شعب فیزیکی بانک ها و کارکنان آنها، علاوه بر ضعف در پیگیری کافی دریافتی برخی، هزینه های جاری مدیران و کارکنان بانک ها در کشور ما بسیار بالاتر از استانداردهای جهانی است.
وی ادامه داد: از سوی دیگر یکی از مهم ترین عوامل ایجاد زیان انباشته در بانک ها را می توان مطالبات معوق آنها دانست که درآمد آنها را به شدت مخدوش می کند. تقاضاهایی که معمولاً مصرف یا تغذیه می شوند. در نتیجه این روند معیوب، قدرت بانک ها در ارائه تسهیلات به بخش های مختلف اقتصادی جامعه به شدت کاهش می یابد.
این کارشناس بانکی تصریح کرد: تولید و فروش دارایی های مازاد و راکد بانک ها به عنوان راهکاری سریع و کوتاه مدت برای افزایش درآمد و جبران زیان انباشته آنها موثر است. اکثر بانک های زیان ده دارایی های خوبی دارند که با توجه به تورم اقتصاد کشورمان ارزش آنها افزایش یافته است. در صورت تحویل این دارایی ها، بانک ها منابع مالی زیادی دریافت می کنند و می توانند زیان انباشته خود را تا حدودی تعدیل کنند.
بن آبادی افزود: با توجه به اینکه میزان زیان انباشته بانک های زیان ده (371 میلیارد تومان) بیش از دو برابر درآمد اختصاصی پیش بینی شده وزارتخانه ها و مؤسسات دولتی در بودجه سال جاری است، لازم است متولیان سیاست پولی و مالی کشور کشور برای بهبود این عارضه نظام بانکی بسته ویژه ای از سیاست ها تهیه و تدوین و اجرا کند. بنابراین، گزارش به طور کلی به مفهوم زیان انباشته برای یک بانک اشاره دارد که درآمد کمتر از هزینه باشد. درآمدهای بانکی عمدتاً شامل بازگشت تسهیلات پرداختی همراه با مزایای آن توسط مشتریان، درآمد حاصل از فروش املاک، کارمزد عملیات بانکی و ارز است. از سوی دیگر، هزینه های بانکی بیشتر شامل هزینه های جاری و سود پرداختی به سپرده های مشتریان می شود. طبق تعریف فوق برای رفع این مشکل باید عوامل ایجاد آن حذف شود.