به گزارش رکنا، حجت الاسلام والمسلمین محسنی اجایی در دوران تحول و تعالی و از زمان ریاست جمهوری قضایی (19 تیر 1400) علاوه بر توجه ویژه به اجرای مأموریت های شش گانه محوله از سوی رهبر معظم انقلاب، در خصوص «پرداخت جدی به مأموریت های قوه قضائیه در قانون اساسی» و «تداوم رویکرد تحول آفرین و اجرای برجام». سند تحول موجود، «گسترش فناوریهای نوین در نظام قضایی»، «به کارگیری نیروهای کارآمد و جهادگر در مسئولیتها»، «تکریم خدمات قضات عفیف ضمن رسیدگی قاطع به تخلفات» و «ارتباط با مردم»، تدابیر و تدابیر ویژه حل مشکلات و مسائل قضایی از جمله رفع موانع فساد در همه زمینه ها و برخورد با مفسدان اقتصادی.
مبارزه با فساد اقتصادی در سال 1401
رئیس قوه قضائیه در سال 1401 پیام نوروزی انسداد بسترها و تنگناها فساد و حفاظت از بیت المال را یکی از موضوعاتی که در حیطه وظایف و اختیارات قانونی خود در دوران تحول و تعالی است اعلام کرد و خود را موظف به تلاش بیشتر در این زمینه می داند.
حجت الاسلام والمسلمین محسنی اجایی ضمن تشریح اولویت های 15 گانه قوه قضائیه در سال 1401، موضوع «مبارزه جدی، قاطع، سریع و اصولی با مفاسد مختلف» را نیز به عنوان یکی از این اولویت ها بیان کرد. رئیس قوه قضائیه سپس به موضوع «انسداد منابع و گلوگاه های فساد» پرداخت و با اشاره به تجربه دستگاه قضایی در انجام این امر، آمادگی خود را برای کمک به دولت در حد امکان برای مسدود کردن منابع اعلام کرد. فساد و کمک به دولت برای مسدود کردن منابع فساد و ترویج مواردی مانند اصلاح نظام بانکی نیز در کاهش ورود پرونده ها به دستگاه قضایی موثر است.
در سال 1401 قوه قضائیه علاوه بر فعالیت های گسترده در زمینه شناسایی گلوگاه های اصلی فساد در کشور، جبهه مقابل مفسدان اقتصادی را نبست و اقدامات مهم و موثری در این زمینه انجام داد.
برخی از مصادیق رسیدگی به پرونده های مفاسد اقتصادی در سال دوم ریاست قوه قضائیه حجت الاسلام والمسلمین محسنی اجیعی و در سال 1401 در ادامه شرح داده می شود.
– جلوگیری از پرداخت بیش از 900 میلیون یورو برای کالاهایی که در خارج از کشور وجود نداشته توسط سازمان کنترل
در 3 بهمن 1401 رئیس قوه قضائیه در جلسه شورای عالی قوه قضائیه با اشاره به مقوله مبارزه با فساد گفت: گاهی شایعاتی می شنوید که مبارزه با فساد در قوه قضائیه ضعیف شده است. به همین دلیل است که می خواهم در اینجا تاکید کنم که مبارزه با فساد توسط قوه قضاییه در دوران تحول و تعالی نه تنها کم نشده است، بلکه به صورت فنی، علمی و تجربه ای موثر در حال انجام است.
در ادامه رئیس قوه قضائیه به ذکر مثالی در این زمینه پرداخت و گفت: چند ماه پیش سازمان بازرسی گزارش داد که اقدامی در یکی از وزارتخانه ها در حال انجام است که اگر متوقف نشود ممکن است بیش از 900 میلیون هزینه داشته باشد. یورو، بدون هیچ معیاری و اخذ تضمین های لازم باید در دسترس مردم باشد. پرداخت این مبلغ برای دریافت کالایی که اصلا وارد کشور نشده بود، الزامی بود. در واقع گفته می شد که کالاهای مورد نیاز وارد کشور شده و پرداخت این پول در ازای دریافت آن کالا بوده است.
به گفته رئیس قوه قضائیه هماهنگی های لازم انجام و پرداخت ریالی این رده بلافاصله متوقف شد و مبلغ یورو و ارز این دسته نیز پرداخت نشد.
رئیس قوه قضائیه در این خصوص تصریح کرد: اگر این اقدامات به موقع انجام نمی شد شاید ده ها پرونده مربوط به مقوله مذکور تشکیل می شد و افراد محاکمه و زندانی می شدند و آبروی مردم می شد. وارد می شد، سرمایه گذاری ها در کشور آسیب می دید و زمینه سوء استفاده از سوی مردم ایجاد می شد. با اقدام به موقع از همه این موارد جلوگیری شد و فساد بزرگی که ممکن بود رخ دهد رخ نداد.
قاضی القدات ادامه داد: اگر جلوی این تریبون مفسد گرفته نمی شد و جلوی این معضل گرفته نمی شد، باید تعداد قابل توجهی پرونده قضایی تشکیل و افراد دستگیر و اقدامات دیگری برای بازگرداندن این مبلغ انجام می شد.
– تکذیب 3646 میلیون تومبا فقط در مرحله رسیدگی به دادسرای جرائم اقتصادی تهران.
بر اساس گزارش های دریافتی در سال 1401، بیش از 3.646 میلیارد تومان پرونده تنها در مرحله رسیدگی به دادسرای و انقلاب ناحیه 32 جرایم اقتصادی تهران منجر به رد اموال توسط مجرمان اقتصادی شده است. .
یعنی بیش از 3 هزار میلیارد تومان از منابع کشور که در اختیار مفسدان اقتصادی بود به کشور و مردم بازگردانده شد.
جریمه نقدی در مرحله اجرای حکم در دادسرای جرایم اقتصادی ناحیه 32 در سال 1401 بالغ بر 89 میلیارد تومبه بوده که مجرمان اقتصادی مکلف به پرداخت آن بوده اند.
این جریمه های مالی جدای از مجازات های دیگری مانند زندان و… بود که مفسدان اقتصادی متحمل آن شدند.
برخی از اتهامات این پرونده ها عبارت بودند از: قاچاق حرفه ای و سازمان یافته قطعات خودرو، مشارکت در اخلال در توزیع اقلام ضروری از طریق عمده فروشی قطعات خودرو، اخلال در نظام اقتصادی از طریق معاملات فردای طلای مذاب، پیش فروش، اعلام … قیمت ارز و سکه بدون اساس در فضای مجازی، تخریب گسترده اموال دولتی، قاچاق عمده ارز، استفاده از اسناد جعلی، خیانت در امانت از طریق صرافی های غیرمجاز و…
– رسیدگی قضایی و صدور حکم 119 پرونده مفاسد اقتصادی در استان تهران
طی سال 1401 بر اساس اعلام رئیس کل دادگستری تهران، 7000 پرونده در مجتمع ویژه رسیدگی به جرایم اقتصادی مختومه شد و برای 329 مورد از این پرونده ها در شعب ویژه رسیدگی به جرائم اقتصادی صادر شد سیستم اقتصادی را تغییر دهد
همچنین 119 پرونده بزرگ مبارزه با مفاسد اقتصادی به ارزش 360 میلیارد تومان در سال جاری در مجتمع قضایی ویژه مبارزه با مفاسد اقتصادی رسیدگی و منتهی به صدور احکام شد.
– صدور کیفرخواست برای 30 پرونده مفاسد اقتصادی در استان اصفهان.
از ابتدای سال 1401 تا بهمن ماه همان سال 30 پرونده مربوط به مفاسد اقتصادی در استان اصفهان با اعمال تحریم به دادگاه ارجاع شد.
– رسیدگی به 20 پرونده مفاسد اقتصادی در استان اردبیل
در سال 1401 در دادگستری استان اردبیل 20 پرونده مربوط به مبارزه با مفاسد اقتصادی تشکیل شد که تمامی این 20 پرونده به نتیجه رسید.
– ارائه 31 پرونده جرائم اقتصادی در استان یزد.
در استان یزد در سال 1401، 31 مورد فساد اقتصادی و اداری وجود داشت که حاصل آن بالغ بر 18232 میلیارد تومب بود.
این پرونده ها شامل اقلامی مانند 80 سکه از سراسر بهار آزادی، 10 واحد آپارتمانی و 11 میلیون و 330 هزار مترمربع زمین عمدتاً به صورت رشوه بود.
– اعلام احکام صادره توسط کارکنان منابع طبیعی لواسان.
جزئیات احکام قطعی 15 متهم پرونده منابع طبیعی لواسان که موضوع آن فساد مالی بود در اردیبهشت 1401 اعلام شد.
اتهامات متهمان این پرونده شامل پرداخت رشوه و مشارکت در پرداخت رشوه بود.
متهمان این پرونده به مجازات های حبس، شلاق، انفصال از خدمات دولتی، مصادره اموال و جزای نقدی محکوم شدند.
– شناسایی ۲۱۰ گلوگاه فساد اداری توسط سازمان بازرسی.
رئیس سازمان بازرسی با تشریح اقدامات سازمان بازرسی در سال 1401 از شناسایی حدود 210 گلوگاه فساد خبر داد و اظهار داشت: این 210 گلوگاه باید مسدود شود تا ریشه فساد خشک شود.
از این حیث در برنامه ریزی سال 1402 بر اساس اولویت ها و توانمندی های سازمان، نظارت بر انسداد 54 گلوگاه فساد در اداره کل برنامه ریزی سازمان بازرسی انجام شد. برای اجرای هماهنگ
– کشف و ضبط 195 میلیارد تومان از اموال مدیرعامل صرافی کریپتولند
سخنگوی قوه قضائیه در نشست خبری 2 اسفند 1401 درباره مدیر کل بورس کریپتولند گفت: برای این فرد به مبلغ و ارزش مالی 126 میلیارد تومبا حکم قضایی صادر و بر اساس حکم صادره آزاد شد. آئین نامه.
وی همچنین از ضبط حدود 195 میلیارد تومان از دارایی های متهم خبر داد.
– دستگیری افراد مرتبط با اغتشاش در بازار ارز
سخنگوی قوه قضاییه در نشست خبری پایان ساعت 14:01 جزئیات و تعداد بازداشت شدگان موضوع اخلال در بازار ارز را اعلام کرد.
در این جلسه در رابطه با اغتشاش در بازار ارز اعلام شد در برخی استان ها افرادی دستگیر شدند که پرونده آنها در محاکم حوزه قضایی مربوطه تشکیل و رسیدگی می شود.
در همین راستا سخنگوی دستگاه قضایی اعلام کرد که به عنوان مثال در تهران 6 نفر به اتهام قاچاق ارز کشور دستگیر شدند و دادسرای ویژه اقتصادی برای چند نفر دیگر نیز قرار بازداشت صادر کرد. که در شرف تکمیل است و عمده اتهامات مربوط به اقدامات مردم در بازار معاملات طلا و ارز فردا بوده است.
همچنین در استان های دیگر نیز اقدامات قضایی انجام شد که در استان آذربایجان غربی 2 باند شناسایی و 6 نفر دستگیر شدند که با قاچاق 7.5 میلیون یورو در 2 شهرستان این استان قصد اخلال در نظام پولی کشور را داشتند. متهمان در یکی از آن شهرها ارز مسافرتی دریافت کرده و در بازار آزاد می فروختند. متهم در تحقیقات انجام شده با 438 نفر معادل 871 هزار و 979 یورو از صرافی ها و همدست وی نیز با 254 نفر معاملات مالی انجام داده و معادل 502 هزار و 838 یورو ارز مسافرتی دریافت کرده است در 11 مارس 1401 دستگیر و روانه زندان شد.
در یکی دیگر از شهرستان های استان آذربایجان غربی، یک شرکت مشترک در زمینه قاچاق ارز از طریق سوء استفاده از کارت مبادله ای تحت تعقیب قرار گرفت و در این پرونده 4 نفر دستگیر و یکی از متهمان با نظارت بر قاچاق حرفه ای یک میلیون و 843 هزار یورو تفهیم اتهام شد. 600000 یورو
موارد یاد شده تنها بخشی از اقدامات دستگاه قضایی در دوره تحول و تعالی در برخورد با مفسدان اقتصادی در سال 1401 بوده است و این موارد حاکی از عزم جزمی دستگاه قضایی در برخورد با مظاهر فساد در کشور است. دوره تحول و تعالی