بازار؛ گروه بین الملل: کریدور شمال-جنوب علیرغم همه گمانه زنی ها در مورد آینده و درآمد حاصل از ترانزیت آن از ایران؛ هنوز در هاله ای از بلاتکلیفی به سر می برد و به نظر می رسد راه اندازی و بهره برداری از کریدورهای دیگر منطقه مانند کریدور تجاری شورای همکاری خلیج فارس – اروپا با جدیت بیشتری دنبال شود.
اما سوال اینجاست که اگر طرف هندی مبدأ این کریدور و روسیه مقصد نهایی فعلی باشد (مسیر اصلی باید به فنلاند و از آنجا به کشورهای دیگر منتهی شود، مقصد نهایی این کریدور به دلیل تحریمهای غرب تغییر کرده است. روسیه.) از راه اندازی آن استقبال کرده و خواهان راه اندازی هرچه سریعتر کریدور شمال-جنوب هستند، بنابراین پس از گذشت 21 سال از تصمیم تاریخی سه کشور ایران، هند و روسیه برای ایجاد آن، این طرح هنوز به مرحله اجرا نرسیده است. ثروتمند شدن. اجرا شد؟
در خصوص مشکلات فنی و زیرساختی موجود در کریدور شمال – جنوب که بیشتر آن مربوط به داخل کشور ایران است، مطالب زیادی نوشته شده است. مشکلاتی از جمله قطع شدن رشت – آستارا در مسیر ریلی، کمبود ولتاژ و پایین بودن سرعت تجاری خطوط در اکثر خطوط ریلی کشور، مسائل مربوط به مشکلات بروکراتیک گمرک بارها مطرح شده است.
اما در مقاله حاضر قصد داریم بزرگترین مشکل سیاسی و غیرفنی راه اندازی این کریدور یعنی تصمیم نامعلوم طرف هندی برای حضور عملیاتی در چابهار و سایر نقاط کریدور شمال – جنوب را بررسی کنیم. چرا که علیرغم تمامی اعلامیه های دولت هند به ویژه نخست وزیر این کشور مبنی بر عزم جدی خود برای ساخت چابهار و کار بر روی ترانزیت کالا در مسیر کریدور شمال-جنوب، همچنان شاهد هیچ اقدامی نیستیم. توسط دولت هند در این راستا.
بزرگترین مشکل حقوقی و سیاسی در مسیر کریدور شمال-جنوب
اگرچه در چند سال گذشته ایران و سپس روسیه تلاش زیادی برای خنثی کردن تحریم های FATF انجام داده اند. اما حقیقت این است که هند یکی از اعضای مهم و بزرگ این کنوانسیون است و تمایلی به نقض مفاد آن ندارد.
بسیار بعید به نظر می رسد که هند نه تنها کریدور شمال-جنوب، بلکه پروژه های مشابه را به عضویت و ارتباط با جامعه بین المللی ترجیح دهد.
دهلی نو در ژوئن 2010 رسماً خود را به عنوان سی و چهارمین عضو FATF به دنیای تجارت بین الملل معرفی کرد، این در حالی است که کمتر از یک سال پیش پاکستان موفق شد نام خود را از فهرست ممنوعه این کنوانسیون حذف کند. با توجه به رقابت شدید هند و پاکستان در عرصه بین المللی، دهلی نو در سال های اخیر با استناد به همین اختلاف بین دو کشور در خصوص عضویت در FATF، فشار زیادی را بر اسلام آباد وارد کرده و تلاش های زیادی نیز صورت گرفته است. از آنجایی که این راه را بگیرید.
از سوی دیگر، هند به دلیل عضویت در FATF توانسته محدودیتهای زیادی را برای شبهنظامیان فعال در منطقه مورد مناقشه کشمیر ایجاد کند که شاید با عملیات نظامی نمیتوانست پاکستان و کشمیر را تحت تأثیر قرار دهد.
همچنین باید در نظر داشت که بر اساس برآوردهای بسیاری از کارشناسان و موسسات بزرگ اقتصادی مانند بلومبرگ، هند در مسیر توسعه چشمگیر قرار دارد و حتی این امکان وجود دارد که جایگاه چین را به عنوان صادرکننده برتر کالا در جهان به دست آورد. آینده نزدیک.؛ با این حال، هم اکنون نیز این کشور دومین صادرکننده محموله از آسیا به بازارهای بین المللی است و در حال تقویت زیرساخت های خود برای افزایش رقابت با دومین رقیب بین المللی خود پس از پاکستان یعنی چین است.
بنابراین، بسیار بعید به نظر می رسد که هند نه تنها کریدور شمال-جنوب، بلکه پروژه های مشابه را به عضویت و ارتباط با جامعه بین المللی ترجیح دهد. زیرا بدیهی است در صورت خدشه دار شدن موقعیت دهلی نو در صحنه تجارت بین الملل، اعتبار و توانایی هند برای صادرات محصولات خود به بازارهای جهانی به ویژه اروپا و آمریکا به طور جدی به خطر می افتد و از رقابت با چینی ها دست می کشد.
با توجه به وابستگی هند به درآمدهای صادراتی و نداشتن منابع درآمدی گسترده مانند نفت، موضوع صادرات و افزایش حجم آن تنها عامل توسعه و گذر از فقر کشور است و چاره ای برای آن وجود ندارد.
این در حالی است که به نقل از پایگاه خبری AML، هند به دلیل روابط عمدتاً نفتی با روسیه در حال حاضر در معرض خطر قرار گرفتن در لیست ناظر FATF قرار دارد و برای جلوگیری از این وضعیت باید روابط مالی این کشور با روسیه به طور جدی محدود شود.
یک مانع بزرگ برای سرمایه گذاران هندی
حقیقت این است که ایران حداقل در 20 سال گذشته تحت فشارهای متعدد سیاسی و اقتصادی بین المللی بوده است و این امر منجر به شکل گیری بی ثباتی در سیاست خارجی و اقتصاد و در نتیجه شکل گیری تورم شده است. در سال های اخیر بیداد می کند. سال ها. چنین مشکلی پیامدهای گسترده ای در پی خواهد داشت که اولین مشکل آن کاهش سرمایه گذاری خارجی در کشور خواهد بود. طبق روال رایج در بیشتر کشورهای جهان، کشورهای سرمایهگذار در سایر کشورها باید عناصر و کالاهای لازم برای ساخت یک پروژه زیربنایی مانند راهآهن، بزرگراه، مجتمعهای بندری و غیره را در صورت وجود از داخل کشور بیاورند. اصل و نسب. سرمایه گذاری فراهم می کند
بعید است دولت مودی خطر قرار گرفتن در فهرست نظارتی FATF یا ایجاد تنش در روابط با غرب بر سر موضوع روسیه یا همکاری احتمالی با ایران را تنها چند ماه قبل از انتخابات هند بپذیرد.
به عنوان مثال در چابهار در صورت ادامه فعالیت طرف هندی در ساخت و توسعه این بندر، باید آهن، سیمان و سایر عناصر لازم برای ساخت پروژه را از داخل ایران خریداری کند که با توجه به نرخ تورم فعلی زیرا اساساً بودجه مورد نیاز برای مشارکت کشورها در پروژه های فاینانس خارجی رقم مشخصی است و قاعدتاً با تصویب مجلس آن کشور برای اجرای آن به دولت ابلاغ می شود.
تغییر در این بودجه، به ویژه در کشوری مانند هند، که سیستم پارلمانی پیچیده و گسترده ای دارد و احزاب مخالف و گروه های لابی هر کاری می کنند تا موفقیت حزب رقیب در دولت را محدود کنند. بسیار دشوار و حتی در برخی موارد غیرممکن خواهد بود.
انتخابات 2024 هند و کاهش ریسک پذیری نارندرا مودی
به خصوص در مورد هند باید در نظر گرفت که کمتر از یک سال (آوریل تا مه 2024) به انتخابات این کشور باقی مانده است و احزاب مخالف به ویژه حزب کنگره که رقیب حزب فعلی است. حزب بهاراتیا جاناتا (BJP) و احزاب وابسته به جنبش کمونیستی هند (عمدتاً در مناطق شرقی کشور فعال هستند) اکنون مبارزات انتخاباتی خود را علیه حزب جاناتان آغاز کرده اند.
با این حساب، بعید است که دولت مودی خطر قرار گرفتن در فهرست نظارت بر FATF یا تیره شدن روابط با غرب بر سر روسیه را چند ماه قبل از انتخابات هند بپذیرد.