به گزارش «آرمان مز»؛
ایده آل امروز – عرفان بویوک نژاد: در پی انتصاب مقامات از سوی رئیس جمهور، مسعود مزیکیان؛ نگرانی ها در مورد پیر شدن کابینه دولت چهاردهم افزایش یافته است. میانگین سنی انتصابات در دولت چهاردهم 69 سال است.
سن مقامات شاغل در دولت چنان نگرانی ایجاد کرد که سید محمدعلی ابطحی، فعال سیاسی اصلاح طلب با انتشار یادداشتی خطاب به مسعود البادیشیان در کانال تلگرامی خود نوشت: تنها چیزی که کمیته راهبری چه انتصاب وزرا است. این بود که 60 درصد کابینه باید زیر پنجاه سال سن داشته باشند.
وی ادامه داد: این نمایندگان پذیرفتند. باید به آن می رسیدند و تجربه لازم را داشتند. اما در مورد ارشدیت کابینه خبر خوبی نیست. جوانان زیادی هستند که برای بزرگتر و پیغمبر در این کشور کار می کنند. شورای حاکمیت تقریباً همه مسن بود، جوانان اجازه نداشتند. اگر چنین است، تجدید نظر کنید.
این در حالی است که افراد نزدیک به مسعود مزیکیان بارها بر قدیمی نبودن کابینه دولت جدید تاکید کرده و این را ملاک مهمی برای انتصاب وزرا و معاونان می دانستند.
محمدجواد ظریف معاون راهبردی رئیس جمهور گفت: در حال برنامه ریزی برای تشکیل دولت جوان هستیم و قرار نیست افرادی مثل من که بارها در این دولت حضور داشته اند، مسئولیتی در این دولت بر عهده بگیرند. من می خواهم و برای مقام و سمتی نیامده ام، حتی حاضر نیستم معاون اولی را به خاطر جایگاه و سمتش قبول کنم. شایان ذکر است که معیار مهم در سیاست، علاوه بر سن کم، تجربه و دانش کافی است; بدون شک وقتی این دو عنصر مطلوب در یک نفر گرد هم می آیند، می تواند پیشرفتی باشد و جوانان با ذهنی پویا و تجربه و دانش لازم بر چالش های مدیریتی فائق آیند.
سن تنها معیار صلاحیت و عدم صلاحیت نیست و نظافت، فساد ستیزی، مهارت و استعداد در کنار سن بسیار مهم است و نباید در کابینه پزشکان فقط به سن کم توجه شود.
سال هاست که فیلسوفان سیاسی درباره چگونگی حکومت و سیاست خوب بحث کرده اند و درباره سن یک سیاستمدار خوب نیز بحث کرده اند. یکی از آنها که تأثیرگذارترین فیلسوف سیاسی است، افلاطون است.
افلاطون جوانان را به عنوان حاکم ترجیح نمی داد، زیرا معتقد بود که افراد مسن با تجربه بیشتر و دانش عمیق تر که از طریق سال ها آموزش و تمرین به دست می آورند، می توانند تصمیمات بهتری برای جامعه بگیرند.
به طور کلی، افلاطون معتقد بود که سیاستمداران نباید صرفاً بر اساس قدرت بدنی یا محبوبیت مردمی انتخاب شوند، بلکه باید از طریق فرآیندهای آموزشی طولانی و سخت و خرد و تجربه لازم به حکومت دست یابند. سن بالا به این افراد اجازه می دهد عاقلانه تری حکومت کنند و تصمیمات بهتری برای جامعه بگیرند. اما این می تواند از کشوری به کشور دیگر متفاوت باشد.
در کل این دیدگاه افلاطون به این معنا نیست که افرادی که سنشان بالاست و دیگر ذهن جوانی ندارند باید سر کار بیایند. نظر افلاطون بر سیاستمداری متمرکز است که نه خام است، نه پیر و نه فرسوده. او فردی را برای دولت می پسندد که پس از کسب تجربه کافی دانش کافی را کسب کرده باشد. بسیاری از کارشناسان سخنان افلاطون را این گونه تفسیر کردند که سن یک سیاستمدار مورد تایید افلاطون حدود 50 سال است. فرمول موفقیت دولت جدید ترکیبی عاقلانه از تجربه و جوانی است. اگر در کابینه دولت جدید افرادی با تجربه و ذهنی جوان و پویا حضور داشته باشند و همچنین مبارزه با فساد، پاکیزگی و تجربه بالا را در کارنامه خود داشته باشند، می توانند سرمایه های خوبی برای کابینه دولت باشند.
دولت پزشکی و شخص رئیس جمهور باید به این نکات توجه کنند تا مردم دست به کار شوند تا راه حل مشکلات را هموار کنند و راه حل ایجاد کنند.
محمدرضا عارف معاون اول رئیس جمهور گفت: شایستگی ملاک و اولویت اصلی در معرفی و انتخاب اعضای دولت است. امیدواریم تا قبل از رسیدن مهلت قانونی افراد شایسته ای را معرفی کنیم.
پرویز امینی، تحلیلگر مسائل سیاسی در این خصوص به روزنامه «آرمان مزروز» گفت: «مهمترین و اصلی ترین معیار در انتخاب مدیران ارشد قوه مجریه، انطباق افراد برگزیده با «اندیشه محوری» است. این سازگاری از دو جهت حائز اهمیت است، یکی اشراف و اعتبار و نظریه دوم قابلیت عملیاتی کردن آن در حوزه مسئولیت.
وی ادامه داد: معیارهای دیگری مانند تجربه، دانش و سن معیارهای بعدی هستند که نسبت به ایده اصلی اهمیت کمتری دارند و در ادامه باید به آن پرداخته شود. بنابراین اولین مشکل دولت چهاردهم استفاده از افراد مجرب، متخصص و جوان نیست، بلکه برای حل مشکل ایده محوری است و در این شرایط انتخاب کارگزاران سطح بالا چندان استاندارد نیست و قابل انجام نیست. با فایده زیاد
این تحلیلگر سیاسی گفت: اما در رتبه های بعدی بحث سن نیز مهم است. در موضوع سن، جوانسازی یا جوانسازی از سه جهت حائز اهمیت است. یکی ماهیت اجرایی قوه مجریه، دیگری موضوع امور جاری و دیگری قدرت نمایندگی جامعه اکثریت جوان، هر سه ناسازگار با سالمندی (اولی). معاون هفتاد سال یا بیشتر از رئیس جمهور سن دارد و از هر سه جنبه آسیب پذیر است). یکی از مدیران به قدرت بدنی زیاد و توانایی تمرکز و حوصله اجرایی نیاز دارد و دیگری به روز بودن که به گفته خودش. با توجه به سرعت تغییرات و تکامل در دو دهه اخیر، دوندگان مسن انتخاب درستی نیستند، زیرا از فرصت بازگرداندن افکار و ذهن خود با تغییراتی که در دسترس نیست، محروم هستند. وی در پایان خاطرنشان کرد: علاوه بر این، کابینه اصولگرا با اکثریت جوان جامعه با نوعی جدایی و گسست مواجه خواهد شد و حس تعلق اجتماعی خدشه دار می شود.