به گزارش رکنا، اسماعیل هنیه رئیس دفتر سیاسی حماس و یکی از محافظان وی بر اثر حمله به محل سکونت وی در تهران به شهادت رسیدند. جزئیات و علت ترور هنوز مشخص نشده است، اما حدث گزارش داد که نتانیاهو از وزرای کابینه خواسته است در مورد ترور اسماعیل هنیه اظهار نظر نکنند.
ترور رهبران سیاسی حماس بی سابقه بوده و اسماعیل هنیه دوازدهمین قربانی این اقدام خصمانه است. 11 ترور قبلی علیه رهبران سیاسی حماس به شرح زیر است.
تاریخچه ترور رهبران حماس/ اسماعیل هنیه دوازدهمین قربانی ترور خصمانه
ژانویه 2024: صالح العاروری
صالح العاروری پس از یک عمر مبارزه با رژیم غاصب صهیونیستی روز سه شنبه 11 دی ماه 1393 در حمله پهپادی این رژیم در جنوب بیروت به شهادت رسید.
العاروری در سال 2010 به عضویت دفتر سیاسی حماس انتخاب شد و در 9 اکتبر 2017 جنبش حماس اعلام کرد که وی به عنوان معاون اسماعیل هنیه، رئیس دفتر سیاسی حماس انتخاب شده است. او همچنین یکی از اعضای تیم مذاکره کننده حماس در قرارداد «وفاداری به آزادگان» یا توافق شالیت بود.
دسامبر 2016: ترور محمد الزواری
محمد الزواری مهندس پرواز تونسی و از فرماندهان گردان های قسام و مسئول طراحی هواپیماهای بدون سرنشین این گردان ها بود که در 24 آذر 1395 در زادگاهش صفکس به شهادت رسید.
محمد الزواری یکی از فرماندهان این جنبش و ناظر پروژه پهپاد ابابیل بود که نقش مهمی در جنگ 2014 نوار غزه داشت. حماس اسرائیل را به ترور الزواری در تونس متهم کرد.
وب سایت اسرائیلی «والا» نوشت که محمد الزواری با گردان های عزالدین قسام در تماس بوده و در ساخت پهپادهای مورد استفاده در جنگ غزه در سال 2014 کمک کرده و سه بار از طریق تونل ها وارد غزه شده و بر این طرح نظارت داشته است. گسترش توانایی های حماس در پهپاد
فوریه 2016: ترور عمر النایف
عمر النایف از اعضای جبهه خلق برای آزادی فلسطین در سفارت فلسطین بود و در بلغارستان شهید شد. این گروه اسرائیل را به ترور النایف متهم کرد. در سال 1986، النایف به جرم قتل یک یهودی دستگیر و به حبس ابد محکوم شد، اما در سال 1990 موفق شد از زندان فرار کند و به بلغارستان برسد.
رسانه های اسرائیلی گزارش دادند که سرویس اطلاعاتی این کشور، موساد، در ترور النایف که عملیاتی را علیه اهداف این کشور در کرانه باختری انجام داد، دست داشت.
ژانویه 2010 محمود المبحوح
اسرائیل محمود المبحوح، یکی از فرماندهان گردان های عزالدین قسام شاخه نظامی جنبش حماس، او را به ربودن و کشتن اسرائیلی ها در انتفاضه اول متهم کرد و در هتلی در دبی به قتل رساند.
پلیس دبی در امارات متحده عربی اعلام کرد که المبحوح در اتاق هتل خود خودکشی کرده است. تحقیقاتی نیز در این زمینه آغاز شده اما هنوز نتیجه آن اعلام نشده است. جنبش حماس اسرائیل را به ترور المبحوح متهم کرد. پنج سال بعد شبکه دوم اسرائیل با نمایش فیلمی به دخالت موساد در این حادثه اشاره کرد.
سپتامبر 2004: عزالدین الشیخ خلیل
عزالدین الشیخ خلیل از اعضای جنبش حماس در انفجار خودرو در دمشق کشته شد. حماس اسرائیل را مسئول این انفجار دانست. شبکه دوم اسرائیل به نقل از منابع امنیتی گزارش داد که اسرائیل در این انفجار دست داشته است.
اکتبر 1995: ترور فتحی الشقاقی
فتحی الشقاقی بنیانگذار جنبش جهادی اسلامی فلسطین و دبیرکل آن در هنگام بازگشت از سفر مخفیانه خود از لیبی به جزیره مالت ایتالیا به شهادت رسید. روزنامه اسرائیلی «یدیوت آحارونوت» فصلی از کتاب «نقطه» را منتشر کرد. “بدون بازگشت” در ژوئن 2007. در این کتاب، نخست وزیر اسحاق رابین دستور کشتن شقاقی را به موساد، متهم به کشتن 22 اسرائیلی، صادر کرد.
ژوئن 1992: عاطف بسیسو
جنبش فتح، موساد را به قتل عاطف بسیسو، مسئول امنیت جنبش در پاریس، فرانسه متهم می کند. به گفته اسرائیل، بسیسو در جریان بازی های المپیک 1972 مونیخ در گروگان گیری ورزشکاران اسرائیلی دست داشت.
آوریل 1988: ترور خلیل الوزیر
خلیل الوزیر دومین چهره جنبش آزادیبخش فلسطین در منزل خود در تونس به شهادت رسید. به گزارش رسانه های اسرائیلی، 24 نفر از اعضای موساد از سواحل تونس به خانه وزیر حمله کردند و او را کشتند.
ژوئیه 1972: ترور غسان کنفانی
غسان کنفانی نویسنده و نویسنده سرشناس و از رهبران جبهه خلق برای آزادی فلسطین در بیروت لبنان بر اثر انفجار یک بمب دست ساز در خودروی خود به شهادت رسید.
آذر 1351: ترور محمود همشاری
محمود همشاری نماینده سازمان آزادیبخش فلسطین در فرانسه بر اثر انفجار بمب در پاریس جان باخت.
آوریل 1973: ترور محمد النجار، کمال عدوان و کمال ناصر.
افراد موساد، محمد النجار، کمال عدوان و کمال ناصر اعضای جنبش فتح را در بیروت ترور کردند.
سپتامبر 1997: ترور نافرجام خالد مشعل جایگزین هانیه بعد از شهادت
ده تن از اعضای سرویس اطلاعاتی موساد به دستور بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، با پاسپورت های جعلی کانادایی وارد امان، اردن شدند. دو مامور موساد با یک ماده بسیار سمی به مشعل در خیابان مصفی التل در امان حمله کردند، اما هنگام فرار توسط پلیس اردن و محافظان مشعل دستگیر شدند.
حسین بن طلال، پادشاه وقت اردن از نتانیاهو خواست تا پادزهر این سم مهلک را به اردن برساند. مشعل از این قتل جان سالم به در برد. مقامات اردنی در ازای آزادی احمد یاسین، بنیانگذار جنبش حماس که به حبس ابد محکوم شده بود، دو تن از اعضای موساد را آزاد کردند.