بازار؛ گروه استان ها: نانوایان مازندرانی با مشکلات عدیده ای روبرو هستند و افزایش هزینه ها و کاهش درآمد باعث کاهش اشتغال جوانان به این حرفه پرمشغله شده است.
در مازندران حدود پنج هزار واحد نانوایی وجود دارد که فعالان این واحدهای تجاری از جمله مسائل و نگرانی های آتی خود را ثبات قیمت نان، افزایش هزینه کارگری، آب و برق، تعرفه بیمه و … اعلام کرده اند.
در استان مازندران بیش از 4600 نانوایی یکی از حساس ترین مشاغل یعنی تولید قدرت مسلط کشور را بر عهده دارند و باید از این یارانه پرداختی توسط دولت حمایت کنند.
به همت دولت سیزدهم امسال غلات استان با پرداخت 25 هزار میلیارد ریال به صورت تضمینی 140 هزار تن محصول استراتژیک گندم، برنج، کلزا و سویا را به دست آورد. ماهانه 30 هزار تن آرد در نانوایی های مازندران توزیع می شود.
مهدی زکریایی یکی از اعضای هیئت مدیره اتحادیه نانوایان بابلسر بیمه و تعرفه آب، برق، هزینه های ثانویه مانند مخمر و… را از جمله مشکلات عنوان کرد. و افزود: نانوایان با مشکلات زیادی مواجه هستند و هزینه ها بر اساس تورم افزایش می یابد.
وی در گفت و گو با خبرنگار بازار اظهار داشت: هزینه ها به صورت تصاعدی افزایش می یابد اما قیمت نان ثابت است و این امر باعث کاهش درآمد نانوا می شود.
وی با بیان اینکه نانوایان با گرانی دو سه سال اخیر خود را تامین می کنند، کسر سهمیه آرد را از دیگر مشکلات عنوان کرد و گفت: کسر سهمیه باعث شده درآمد آنها کمتر شده و وضعیت بدتر شده است. . به گونه ای می شود که برخی نانواها طرز پخت نان را نمی دانند.
نانوایی: برای تهیه ژنراتور و موتور برق برای تجهیز نانوایی باید به نانوایان وام و تسهیلات اعطا شود و متاسفانه حمایتی صورت نگرفته است.
این نانوای تامین برق موتور و ژنراتور را از دیگر مشکلات نانوایان برشمرد و گفت: برای تجهیز نانوایی باید وام و تسهیلات برای تهیه موتور برق و ژنراتور به نانوایان داده شود و متأسفانه هیچ گونه حمایتی صورت نگرفته است. اخذ شده. ارائه شده است.
زکرایی محدودیت عرضه نان را یکی دیگر از مشکلات ذکر کرد و گفت: به عنوان مثال اگر فردی 20 قرص نان می خواهد باید با دو کارت که متعلق به اعضای خانواده است پرداخت کند.
این عضو اتحادیه نانوایان، حقوق بالای کارگران را از دیگر مشکلات عنوان کرد.
کیفیت آرد و سامانه نانینو یکی دیگر از معضلات نانوایان مازندران و بابلسر است و کاهش و افزایش تراکنش های کارت بانکی در نانوایی ها از دغدغه های فعالان این حرفه است.
احمدی نانوای مازندرانی با بیان اینکه سامانه نانینو به کابوسی برای نانوایان تبدیل شده است، افزود: اگر تعداد معاملات کم باشد نگران کاهش توزیع هستیم و عدم کیفیت آرد نیز مشکلاتی را ایجاد کرده است.
برخی از جریمه ها غیرحرفه ای است.
وی در گفت و گو با خبرنگار بازار اظهار داشت: زمانی که آرد کیفیت لازم را نداشته باشد نان خوب پخته نمی شود و از طرفی همواره شاهد کسر سهمیه نانوایان در سامانه نانینو هستیم.
وی اعمال جریمه برای نانوایان را از دیگر معضلات عنوان کرد و گفت: برخی جریمه ها به صورت غیرکارشناسی اعمال می شود و این امر باعث بی رغبتی نانوایان شده است.
احمدی قیمت ثابت نان را ناشی از شرایط بد اقتصادی نانوایان دانست و گفت: درآمد کم باعث شده برخی نانوایان تصمیم به ترک این شغل بگیرند.
مشکلات و موانع موجود در این زمینه از جمله عدم پاسخگویی مسئولان سامانه نانینو، طرح آزادسازی آرد و نان، نحوه برخورد با واحدهایی که مرتکب تخلفات مکرر می شوند، تامین آرد و نان شهروندان، مسافران، باغ فصلی و … کارگران زمین کشاورزی و نحوه پیاده سازی سامانه هوشمند نانینو از دیگر دغدغه های نانوایان مازندران است.
عباسعلی وفایی نژاد مدیرعامل غله مازندران در تشریح تحلیل ها و عوامل موثر بر قیمت نان گفت: کمیته فنی کارگروه آرد و نان استان با بررسی تحلیل قیمت نان در سال جدید تصمیماتی در خصوص قیمت نان اتخاذ شد. شرایط استفاده از کنجد برای نان که پس از تایید نهایی ابلاغ و اجرا خواهد شد.
مدیر عامل غلات مازندران: سرانه مصرف آرد در استان مازندران برای هر نفر در ماه حدود 9 کیلوگرم و این رقم در شهرستان بابلسر حدود 10 کیلوگرم است که دلیل اصلی این امر با توجه به شرایط خاص استان در از نظر جمعیت شناور ورودی و همچنین حضور کارگران فصلی.
وفایی نژاد گفت: سرانه مصرف آرد در استان مازندران برای هر نفر حدود 9 کیلوگرم در ماه و این رقم در شهرستان بابلسر حدود 10 کیلوگرم است که با توجه به شرایط خاص استان از نظر ورودی دلیل اصلی این امر است. جمعیت شناور و همچنین حضور کارگران فصلی برای پروژه های اقتصادی و کشاورزی می باشد.
مدیرکل غلات و خدمات بازرگانی استان مازندران با اشاره به اینکه در کشور به ازای هر هزار و 300 نفر یک واحد خبازی وجود دارد اما در شهرستان بابلسر به ازای هر 700 نفر یک واحد خبازی وجود دارد، گفت: با پیگیری و توجه. به جمعیت شناور مسافر و کارگران موقت به منظور تامین نیاز استان، سهمیه آرد مناسب و ترمیمی به فرمانداران هر شهرستان اختصاص داده می شود تا پس از تصمیم گیری در کارگروه، به سهمیه اضافه شود. از نانوایان منتخب
وفایی نژاد همچنین از وجود نانوایی های استیجاری که با مهارت های لازم برای پخت نان آشنایی ندارند گلایه کرد و اظهار داشت: با هرگونه خرید و فروش واحدهای نانوایی و واسطه در چرخه آرد و نان باید قاطعانه برخورد شود.
طی سه سال گذشته با اجرای طرح هوشمند، تمامی نانوایی های مازندران به دستگاه کارتخوان مجهز شدند و فرآیند فروش و عرضه نان و تراکنش های مالی از طریق این طرح انجام می شود.