یادداشت اختصاصی حمیدرضا حاجی اشرفی
این یادداشت به مناسبت ایام تبلیغات نامزدهای چهاردهمین دوره ریاست جمهوری تقدیم می شود تا به همراه مشاوران ایشان سکاندار دستگاه های اجرایی باشند. شعبه به مدت چهار سال، تا با پاشنه آشیل اصلی اقتصاد ایران آشنا شوید.
سالها فعالیت در اکوسیستم کسب و کار و آگاهی از سرمایه گذاری های اقتصادی و رویکردهای مدیریتی در سازمان های مختلف به دلیل فعالیت وی به عنوان کارشناس بیمه بازرگانی و همچنین به دلیل مطالعه در زمینه مدیریت ریسک و مدیریت #بازاریابی به صورت مستمر با منابع مختلف آموزشی، سبک های متفاوت تفکر اقتصادی و ساختار سازمانی، سیر تحولات اجتماعی و اقتصادی کشورمان از نهضت مشروطیت تا کنون، همواره به بررسی اکوسیستم فضای کسب و کار کشورمان پرداخته ام.
کارشناسان بیمه بازرگانی به ویژه در حوزه #کارگزاری با توجه به ماهیت کار خود، به مرور زمان با تمامی مولفه های اقتصاد خرد و کلان، سازمان ها، رویکردها، قوانین و مقررات و افکار مختلف مدیریتی و کارشناسی آشنا می شوند. رکن اصلی و اساسی بیمه تجاری مبتنی بر مطالعات ریسک است.
بنابراین مدیریت ریسک و مدیریت پرتفوی بیمه دو روی یک سکه هستند به این معنا که بدون اجرای مدیریت ریسک، مدیریت بیمه معنا و ربطی ندارد.
در مدیریت ریسک، کارشناسان با توجه به ماهیت حرفه خود، به طور مستمر و بدون اراده، ذهن و افکارشان به طور خودکار در حال رصد و بررسی نقاط ضعف و تهدید در سیستم ها و سازمان ها در هر سناریویی از زندگی و شغل هستند. آنها تصمیمات اقتصادی هستند. و همواره به دنبال راه حلی برای رفع نقاط ضعف و تهدید و تبدیل چالش ها به نقاط قوت و فرصت هستند!؟ و … ذهن افراد در این حرفه همیشه به دنبال بهبود و ارتقای بهره وری افراد، شرکت ها و در سطح ملی است، حفاری مداوم و البته بسیار طاقت فرسا و فرسایشی!!
زمانی که برنامه چشم انداز 20 ساله توسعه جامع ایران که قرار بود شامل ادغام و اجرای قوانین چهارگانه برنامه پنج ساله توسعه فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی ایران باشد، در سال 1383 تصویب شد، چشم انداز، ماموریت و اهداف آن به تصویب رسید. بسیاری از فرزندان ایران از چنین برنامه ریزی برای رشد و توسعه کشورمان صمیمانه خوشحال بودند و البته کسانی که رقبای منطقه ای ایران هستند از برنامه ریزی برای توسعه همه جانبه ایران ناراحت و نگران بودند. چرا که بدون کوچکترین اغراق در طول مطالعات و تجربیات به صراحت می توان گفت که کشور ما و هموطنان شایسته ما از قابلیت های سرزمینی، توانمندی های علمی، ذکاوت ذهنی و غیرت ملی برای رسیدن به قله های همه جانبه برخوردار است.
اما واقعیت این است که برای اجرای برنامههایی مانند چشمانداز، ضوابط برنامه توسعه، حمایت و حمایت از صنعت، کشاورزی و خدمات، برنامهریزی، سازماندهی و ساختار نیاز است که #بوروکراسی، یک گلوگاه را #تسریع و خنثی کند. که بر عملکرد نهادهای دولتی حاکم است که اثرات منفی دارد. ضروری است تصمیمات مدیران و کارشناسان حوزه اشتغال آنتروپی را که مانع توسعه می شود به هر نحو ممکن از بین ببرد!
متأسفانه قوانین متناقض و اقدامات اجرایی موازی در سازمانهای دولتی مانند #گلوگاهها مانع توسعه میشود و مانع از تحقق اهداف اشتغالزایی و کارآفرینی کشور طبق برنامههای توسعه میشود. ما شاهد انتقاد از تنگناهایی بوده ایم که مانع رشد می شوند. فضای کسب و کار، اما متاسفانه مشکل همچنان پابرجاست!؟ زیرا !؟
از مطالعات مستمر ریسک کسب و کار، ما به یافته های ارزشمندی برای حمایت استراتژیک، حفظ و رفع موانع موجود در فضای کسب و کار کشور دست یافته ایم که به طور خلاصه:
تقویت فعالیت های بخش خصوصی، تعاونی ها (انجمن های مردمی)، اشتغال زایی و کارآفرینی اجتماعی، ارجح ترین و راهبردی ترین اقدام برای ایجاد. [ وزارتخانه استارتاپ ها و اشتغالزایی و کارآفرینان] این وزارتخانه در قالب حمایت از تولید کالا و خدمات و سرمایهگذاران، کارآفرینان، خوداشتغالها میتواند بهعنوان راهنما و هماهنگکننده اصلی ادارات و بهعنوان تداومدهنده و حذفکننده تصمیمات مخرب اکوسیستم محیط کسبوکار نقش کلیدی ایفا کند. ، صادرکنندگان این پیشنهاد به عنوان پژوهشگر مخاطرات مرئی و نامرئی کارآفرینی به مدیران ارشد و صاحب نظران فضای کسب و کار به ویژه دولت آینده و نمایندگان مجلس ارائه می شود تا شرایط ایجاد وزارت استارتاپ ها و کارآفرینی را فراهم کنند تا خداوند متعال با اراده، به نتیجه خواهد رسید.