اگرچه این تلاش با درایت و مدیریت تفکر اصیل انقلابی ناکام ماند، اما حمایت از جریان خاصی در دولت دوازدهم همچنان بارقه های امیدی را در دل جنبش اپوزیسیون دارد. فضای مجازی ایجاد شد که حتی اندکی بعد، پس از روی کار آمدن دولت مردمی و انقلابی سیزدهم، هنوز در سال اول دولت، شاهد تلاش پرانرژی جنبش اپوزیسیون برای ایجاد فضایی امن با تصویر و تصویری استوار و فراگیر بودیم. شبکه نمایش خانگی ما بودیم.
خوشبختانه در سال 1402 اتفاق مهمی رخ داد که حامیان آشوب در شبکه های سرگرمی داخلی را به شدت دلسرد و ناامید کرد. طرح جدید رئیس جمهور شهید به عنوان رئیس شورای عالی انقلاب فرهنگی برای پایان دادن به مناقشات درون حکومتی با تصویب ماده واحده تعیین الزامات ساماندهی حوزه جهانی صدا و تصویر در هشتاد و هشتاد و سومین جلسه این توصیه، نوشدارویی بود که به موقع به فریاد شبکه ملی تلویزیون کشور رسید.
این قطعنامه ابتدا به شبهات و سردرگمی های ایجاد شده توسط جریان مرتبط با لیبرالیسم در عرصه افکار عمومی پایان می دهد و با تعیین جایگاه حقوقی ساترا در امور تنظیم شبکه جهانی صوتی و تصویری و تلویزیونی داخلی، پایان می دهد. و از طرفی تقسیم کار به صورت منطقی و صحیح بین وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و سازمان صدا و سیما زمینه های همکاری و هم افزایی دو نهاد مهم نظارتی کشور را فراهم کرد.
اکنون با گذشت نزدیک به یک سال از مصوبه مهم شورای عالی انقلاب فرهنگی، نقش این مصوبه در ایجاد فضایی آرام برای تنظیم صدا و تصویر فراگیر و شبکه تلویزیونی خانگی در گذشته بارزتر شده است. و همین امر باعث شده است که در یک سال اخیر شاهد تنظیم روان ساترا باشیم.
بنابراین به نظر می رسد یکی از مهمترین دستاوردهای سترا در سال گذشته ایجاد تحولی مهم و چشمگیر در نوع حکمرانی فرهنگی فضای مجازی به ویژه شبکه تلویزیونی خانگی با هدف تحقق زندگی سالم، مفید و موثر بوده است. فضای مجازی امن ناگفته نماند که تعامل ساترا با سکوهای نمایش خانگی به اندازه مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی اهمیت دارد و اگر آیین نامه تعاملی سترا نبود شاید مصوبه مهم شورای عالی انقلاب فرهنگی نبود. به اندازه کافی اجرا شود.
نوع مدیریت و حکمرانی فرهنگی ساترا این روزها نشان داده شد که بدون انحراف از مبانی فرهنگ اسلامی – ایرانی و اتخاذ راهبرد تعامل حداکثری با بخش خصوصی، می توان به دور از حاشیه و در فضای مجازی شاهد شکوفایی صنعت فراگیر صوتی و تصویری بود. صداهای تحمیلی
البته ممکن است همچنان برخی از حامیان انقلاب اسلامی از فیلم های زیر نظر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و سریال های تحت نظارت سترا در شبکه تلویزیونی داخلی انتقاد کنند. به عنوان مثال می توانند به این نکته اشاره کنند که چرا یک سکانس برای مدت کوتاهی در بستر شبکه خانگی پخش شد اما در مدت کوتاهی با اطلاع ساترا همان سکانس حذف شد.
در پاسخ به این انتقادات، ابتدا باید گفت مروری بر گذشته نشان می دهد که در دو سال اخیر شاهد بهبود چشمگیر و بی نظیری در سلامت محتوای شبکه های تلویزیونی داخلی بوده ایم. ثانیاً تحقق کامل فضای مجازی سالم مستلزم همکاری و تلاش ویژه قوه قضائیه و شورای اسلامی است تا امکان بازدارندگی از تخلفات فراهم شود و از این حیث شرایط برای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی یکسان است. ساترا
گاه مصداق تخلف می تواند فیلمی باشد که مقررات محتوایی سازمان سینمایی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی را نادیده گرفته است، گاهی می تواند مصداق تخلف سریال خارجی مانند هشاشین باشد که رعایت نکرده است. با مقررات محتوای ساترا و البته آن سریال نیز در مدت زمانی از تمامی بسترهای داخلی حذف شد. دلیل هر دو مورد این است که علیرغم وحدت و انسجام وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و ستره و تعامل سازنده این دو نهاد در دولت سیزدهم، همچنان باید برای برخی تخلفات محتوایی، جرایم بازدارنده تعیین کنیم. امید است در این دوره با تعامل موثر ساترا و مجلس دوازدهم و همچنین تشکیل دولت ذیربط شاهد ادامه مسیر ارتقای سلامت محتوای شبکه های تلویزیونی داخلی باشیم.
محمدصادق افراسیابی
دکترای سیاست گذاری فرهنگی و معاون کاربران و مقررات اجتماعی ساترا