برخی اخیرا با بیان نظرات نامطلوب «آب خیار» را زیر سوال برده اند. با ما همراه باشید تا در مورد جنبه های بیشتری از این داستان صحبت کنیم.
برترین ها: خب فصل تابستان فرا رسیده و میل به غذاهای تازه در بین مردم بیشتر شده است. «آب خیار» یکی از اهدافی است که مانند آب سوزی در گرمای سوزان است. البته اخیرا عده ای با بیان نظرات نامطلوب این غذای محبوب را زیر سوال برده اند. با ما همراه باشید تا در مورد ابعاد بیشتر این داستان صحبت کنیم.
چرا آبگوشت خیار دوست داریم؟
آبگوشت خیار یکی از غذاهای اصیل ایرانی است که به صورت سرد در ظرف سرو می شود. این غذای خوشمزه ظاهری مطبوع و ارزش غذایی بالایی دارد. محبوبیت این غذا حتی به کشورهای ترکیه، مقدونیه، قبرس، آلبانی و ارمنستان نیز رسیده است.
همانطور که گفتیم در اواسط تابستان میل به مصرف نوشیدنی ها یا به طور کلی غذاهای سرد و تازه بیشتر می شود، بنابراین گرما کمی کاهش می یابد. جدا از این، مواد اولیه این غذای لذیذ با قیمتی نسبتاً مقرون به صرفه در دسترس همگان است. البته در مورد مواد تشکیل دهنده این غذا بین علما همیشه اختلافاتی وجود دارد، اما ترتیب غالب بر اساس مواد زیر است:
- ماست صاف شده
- جرم
- کرم رنگ
- خیار
- کشمش و آجیل خرد شده
- سبزیجات معطر (نعناع، تره فرنگی، شوید، جعفری تازه)
- رزماری خشک شده
- آب و یخ
ارزش غذایی آبگوشت خیار
اطلاعات تغذیه ای زیر برای هر فرد با فرض استفاده از مقادیر مشخصی از هر غذا می باشد. بنابراین هر فرد با یک وعده از این غذای خوشمزه تنها 130 کالری دریافت می کند.
- کالری: 130
- کربوهیدرات: 110
- چربی: 72
- پروتئین: 34
خواص آب پنیر خیار
این غذای خانگی و سالم نه باعث مشکلات گوارشی می شود، نه به قلب آسیب می رساند و نه نفس شما را در نیمه های شب حبس می کند. دوغ خیار غذای ساده، سالم و سبک، زود هضم است و به دلیل داشتن خاصیت تازه، تشنگی را برطرف می کند و خستگی و خستگی ناشی از گرمای هوا را کاهش می دهد.
زیرا در تهیه این غذا وجود مواد مغذی فراوانی که در ناهار یا شام استفاده می شود می تواند انرژی از دست رفته را جبران کند. این ماده غذایی به دلیل وجود ماست، کلسیم و پروتئین بدن را تامین می کند و به دلیل وجود منیزیم، مصرف آن در وعده شام می تواند به رفع بی خوابی شبانه کمک کند. افراد مبتلا به فشار خون یا افرادی که بد مزاج و تنبلی کبد دارند، بهتر است در این غذا از ماست یا دوغ ترش استفاده کنند.
نظریه نامطلوب در مورد دوغ خیار چیست؟
کاربری به نام آرش نوشت: چون امسال به همه فود بلاگرهای ایرانی آب خیار تقدیم می کنم:
1- بدترین محصول لبنی به دلایل مختلف آب پنیر است.
2- نه صنعتی است و نه سنتی.
3- کوچکترین آسیب نمک زیاد است.
4- این سبک سلامت محور در مورد دوغ صدق نمی کند.
علی در تایید سخنان آرش نوشت: نکته مهم در مورد دوغ مخصوص افراد دیابتی جدا از نمک آن این است که میزان انرژی آن تقریباً با نوشابه ها یکی است و در دوغ غلیظ با همان حجم می تواند بیشتر باشد. تنها تفاوت این است که نوشابه بلافاصله قند را افزایش می دهد، اما دوغ زمان می برد.
آیا این تئوری های نامحبوب درست است؟
تا به حال بارها در مورد فواید مصرف دوغ صحبت کرده ایم اما در این قسمت به عوارض و مضرات خوردن دوغ می پردازیم.
آب پنیر و کم خونی:
مصرف لبنیات در جذب آهن غذا اختلال ایجاد می کند. بنابراین افراد مبتلا به کم خونی فقر آهن نباید لبنیات را همراه با منابع غذایی حاوی آهن مصرف کنند، مثلا کباب را با دوغ نخورند. نوشیدنی هایی مانند دوغ و نوشابه ها ارزش غذایی کباب را کاهش داده و جذب آهن را در گوشت به حداقل می رساند.
آب پنیر و سنگ کلیه:
آب پنیر سرشار از کلسیم، پروتئین و نمک است که از عوامل تشدیدکننده ایجاد سنگ کلیه هستند. رژیم غذایی سرشار از نمک باعث فشار خون بالا و آسیب کلیه می شود. اگرچه لبنیات را نباید از برنامه غذایی حذف کرد، اما بهتر است از لبنیات کم چرب و نمک استفاده شود.
دوغ و یبوست:
میزان کلسیم موجود در لبنیات مانند دوغ، شیر و پنیر بسیار زیاد است که باعث اختلال در عملکرد عضلات روده بزرگ (روده بزرگ) می شود. البته کمبود فیبر در لبنیات یکی دیگر از دلایل یبوست است.
دوغ و درد استخوان:
افرادی که از ضعف بیش از حد استخوان رنج می برند یا برخی از افرادی که پرکاری پاراتیروئید دارند نباید آب پنیر مصرف کنند.