بر اساس گزارش های بازار، طبق آمار سالانه صنعت چوب و کاغذ بین 12 تا 13 میلیون مترمکعب چوب نیاز دارد که از این میزان بین 5 تا 5.5 میلیون مترمکعب از تولید ملی و مابقی از طریق واردات تامین می شود. با توسعه زراعت الوار همزمان با طرح کاشت. ما به دنبال یک میلیارد درخت برای کاهش واردات و کاهش وابستگی به خارجی هستیم.
با توجه به توقف بهره برداری از جنگل های شمال، برای تامین چوب مورد نیاز کارخانجات و صنایع کاغذسازی راهی جز توسعه زراعت چوب یا واردات نداریم که با توجه به نوسانات نرخ ارز برای تولیدکنندگان به صرفه نیست. تعرفه ها و افزایش قیمت چوب از این رو با توسعه زراعت چوب در اراضی ملی و استثنائات به دنبال تامین چوب هستیم.
عباسعلی نوبخت رئیس سازمان جنگل ها می گوید: در برنامه چهارساله کاشت یک میلیارد اصله درخت، 30 درصد از 300 میلیون اصله نهال در عرصه های جنگلی، 300 میلیون نهال برای کشاورزی، 200 میلیون اصله درخت جوان برای سبزه کاشته می شود. فضاها و 200 میلیون اصله درخت جوان به بیابان های کشور اختصاص می یابد.
تامین 60 درصد چوب مورد نیاز با پرورش چوب امکان پذیر است
نقی شعبانیان، مسئول امور سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری کشور گفت: طبق آمار سالیانه کشور به ۱۳ میلیون مترمکعب چوب نیاز دارد که ۵ تا ۵.۵ میلیون مترمکعب آن در کشور تولید می شود. رشد چوب و چوب برای ابزار باغبانی. نیاز کشور به چوب را برآورده نمی کند. از مجموع 115 هزار هکتار زراعت چوب، سالانه بین 2 میلیون و 100 تا 2 میلیون و 500 متر مکعب چوب تولید می شود که با وجود توقف بهره برداری از جنگل های طبیعی، توجه به کشت ضروری است. از چوب که برای اینکه به مسئله آب آسیبی وارد نشود وارد نشود.
شعبانیان ادامه داد: در برنامه پنجم و ششم قرار بود 800 تا 900 هزار هکتار الوار کشت شود که به دلیل عدم رقابت و عدم صرفه اقتصادی با سایر بخش های کشاورزی این امر محقق نشد. بخش ها
معاون سازمان امور جنگل ها با بیان اینکه واردات چوب به صرفه نیست، افزود: با توجه به نوسان نرخ ارز و افزایش قیمت چوب، واردات به صرفه نیست. بنابراین ما به دنبال تامین چوب مورد نیاز با کاشت الوار هستیم و همیشه پیش بینی می شود که پس از 4 سال 50 تا 60 درصد چوب مورد نیاز از این طریق تامین شود.
وی گفت: بیشتر زراعت چوب در اراضی استثنایی انجام می شود که بر اساس ماده 3 قانون حفاظت و بهره برداری از جنگل ها و مراتع در برخی از مناطق کشور در قالب طرح فنی مشخص مدیریت انجام می شود. بنابراین امکان تمدید قرارداد تا 30 سال وجود دارد.
بر اساس ماده 38 قانون برنامه ششم از سال 1395 هرگونه بهره برداری از جنگل های شمال متوقف شده است بنابراین باید به زراعت چوب توجه بیشتری شود.
امکان خودکفایی چوب از طریق کشت چوب در کشور وجود دارد.
بر اساس ماده 38 قانون برنامه ششم، بهره برداری از جنگل های شمال ممنوع است و فشار مضاعفی بر تقاضای چوب کشور وارد می کند. بنابراین طرح کشت الوار از سال 1383 با توقف بهره برداری از جنگل های شمال و تنفس جنگل جدی شد که در برنامه پنجم و ششم به دلیل ناکارآمدی اقتصادی مورد توجه قرار نگرفت اما طبق برآورد انجام شده تا پایان سال 1405 برای توسعه زراعت چوب این امکان وجود دارد که تامین جزئی چوب لازم وجود داشته باشد.
کامران پور مقدم مدیر طرح ملی زراعت چوب گفت: طبق آمار سالانه 13 میلیون مترمکعب چوب مورد نیاز کشور است که 5.5 میلیون مترمکعب آن از محل تولید داخلی و مابقی از طریق واردات تامین می شود. با گذشت 4 سال از اجرای طرح کاشت یک میلیارد اصله درخت که بخشی از آن به کاشت چوب اختصاص دارد، 13 میلیون متر مکعب چوب از این طریق تامین می شود.
پورمقدم ادامه داد: در طرح کاشت یک میلیارد اصله سالانه 250 میلیون متر مکعب نهال تولید و کاشته می شود و در سال دوم برنامه 100 میلیون اصله نهال در قالب طرح درختکاری تولید می شود. امسال در قالب برنامه جهش تولیدی با مشارکت مردمی و اعطای تسهیلات و کمک های فنی و اعتباری در اراضی ملی و دولتی، طرح 4 ساله کشت الوار رقمی معادل 4 در حال اجراست. آنها تا 5 میلیارد دلار صرفه جویی خواهند کرد.
با توجه به اهمیت طرح توسعه زراعت چوب در تامین الوار مورد نیاز صنایع چوب و کاغذ، انتظار می رود حمایت همه جانبه ای از این طرح صورت گیرد تا وابستگی به سایر کشورها برای تامین چوب به حداقل برسد.