شورای حاكم از ایران خواست «فورا، كاملاً و بدون ابهام با آژانس همكاری كند».
شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز چهارشنبه ۱۴ خرداد با تصویب قطعنامهای که سه کشور اروپایی، بریتانیا، فرانسه و آلمان با هدف افزایش فشار بر ایران، علیه ایران پیشنهاد کردهاند، از تهران خواست «فوراً، بهطور کامل». و بدون همکاری ابهام با آژانس» و لغو محدودیتهای اخیر برای بازرسان آن.
یورونیوز نوشت: 18 ماه پیش، ایران نیز قطعنامه مشابهی را پذیرفت که توسط شورای حکام 35 نفره افزایش سطح غنیسازی تا 60 درصد خلوص در سایت دوم نزدیک به درجه تسلیحات و توسعه بیشتر غنیسازی خود را پذیرفت. برنامه پاسخ داده بود
پنج دیپلمات در مصاحبه اخیر با رویترز گفتند که ایران این بار قصد دارد آبشارها یا خوشه های سانتریفیوژ بیشتری را در دو سایت غنی سازی زیرزمینی خود نصب کند.
اما یکی از این دیپلمات های مقیم وین با اشاره به فعالیت های اخیر ایران اعلام کرد که «آنقدر که من انتظار داشتم نیست».
وی اقدام اخیر ایران را اقدامی «در پایینترین سطح توقع» توصیف کرد و افزود: ما تقریباً مطمئن بودیم که به هر حال حتی بدون صدور قطعنامه چنین کاری انجام میدهند.
این دیپلماتها با اشاره به «تراژدی» سقوط هلیکوپتر رئیسجمهور فقید ایران در ماه گذشته و انتخابات آتی ریاستجمهوری ایران، معتقد بودند که تهران احتمالا هرگونه تشدید فعالیتهای جنجالی را به پس از روی کار آمدن دولت جدید موکول کرده است.
این دیپلمات ها جزئیات بیشتری در مورد تعداد یا نوع سانتریفیوژهای اضافه شده یا میزان غنی سازی آنها ارائه نکردند و افزودند که منتظر گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی خواهند بود.
به گفته آنها، روز پنجشنبه بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی که بر پیشرفت فعالیت های ایران نظارت می کنند، گزارشی را به اعضای آژانس ارائه خواهند کرد.
ایران در حال حاضر در تأسیسات واقع در نطنز و همچنین در سایت فردو حفر شده در کوه در حال غنیسازی اورانیوم تا 60 درصد است. از نوامبر 2022، غنی سازی اورانیوم تا 60 درصد در فردو آغاز شد.
اعضای شورای اسلامی دو روز پیش با صدور بیانیه ای به تصمیم اخیر شورای حکام علیه ایران پاسخ دادند و آن را محکوم کردند.
در این بیانیه موضوع صدور این قطعنامه مربوط به روابط این سه کشور اروپایی با اسرائیل و حمایت آنها از تل آویو است.
در این قطعنامه آمده است: «صدور چنین قطعنامههایی بر تمایل جمهوری اسلامی ایران برای ادامه بهرهبرداری از دانش هستهای و اجرای برنامههای توسعه هستهای مطابق با قوانین بینالمللی تأثیری نداشته و نخواهد داشت و تنها تأثیر آن تداوم اینها اقداماتی که مجلس می تواند انجام دهد، دولت محترم را وادار به بازنگری در تعاملات آتی با این نهاد خواهد کرد تا در این فشارها، حقوق ملت ایران نادیده گرفته شود توسط نمایندگان در تعاملات دوجانبه آینده.