به گزارش خبرنگار مهر احسان خانواده وزیر اقتصاد و دارایی در نامه ای به نیکبخت وزیر جهاد کشاورزی موضوع رفع انحصار پروانه صید را ابلاغ کرد.
در این نامه آمده است: همانگونه که رئیس جمهور شهید اشاره کرده است، در آخرین سفر استانی خود به استان هرمزگان در اسفند ماه سال 1402 با صیادان ساکن در سواحل هرمزگان که هر کدام موفق به اخذ مجوز شده بودند دیدار و گفتگو کرد. صید پس از ده ها سال با کمک پرتال ملی مجوز و در این دیدارها رئیس جمهور به دعای خیر این هموطنان اقامه کرد چرا که برای اولین بار صیادان هرمزگانی توانستند با خیالی آسوده به فعالیت رسمی و قانونی بپردازند و از مزیت ها استفاده کنند. مزایای آن به عنوان بیمه تا دولت سیزدهم صدور پروانه صید انحصاری و بسیار محدود بود و اکثر صیادان هرمزگانی برای امرار معاش مجبور به اخذ مجوز صید غیرقانونی یا با پرداخت غیرقانونی بودند. متأسفانه پس از آن سفر، سازمان شیلات ایران، صیادان سایر استان های جنوبی را از خدمت شیرین دولت مردمی محروم کرده و عملاً درخواست مجوز صید صیادان سایر استان های جنوبی (خوزستان، بوشهر و سیستان و بلوچستان) را به صورت جمعی رد می کند. و در عین حال باعث بازگشت انحصار و روش های ناکافی به دولت مردمی می شود. در این زمینه توجه به داده های میدانی زیر ضروری است.
1- هزاران شناور صیادی بدون مجوز در آبهای جنوب کشور به صید خود ادامه می دهند.
2- سازمان شیلات به بهانه حفاظت از منابع دریایی از رسمی شدن و قانونی شدن صید ساکنان نجیب جنوبی جلوگیری کرده است. در همین حال، این سازمان برای بازگرداندن قایق های ماهیگیری ترال این کشتی با ظرفیت ماهیگیری صدها برابر بیشتر از هر قایق ماهیگیری، تعقیب جدی و مستمر آبهای خلیج فارس و دریای عمان را انجام می دهد.
3- صیادان غیرمجاز با روش های غیر متعارف صید به ذخایر آبی جنوب کشور آسیب می رسانند. به نظر می رسد سازمان شیلات که به طور رسمی از صیادان غیرمجاز جلوگیری و نظارت می کند، عزم موثری برای جلوگیری از آنها ندارد.
4 علیرغم تصویب هفتاد و هفتمین جلسه هیئت مقررات زدایی و بهبود محیط کسب و کار مورخ 23/5/1402 در خصوص تعیین هزینه صدور پروانه صید در ازای احیای ذخایر آبزیان دریایی استانهای جنوبی. ، وزارت شیلات ایران این سازمان گام موثری برای اجرای این وظیفه برنداشته است.
5- متأسفانه رفتار قبلی باعث احیای بازار آلوده خرید و فروش مجوز شناورهای صیادی در سواحل جنوبی شده است که دولت سیزدهم در حال ریشه کن کردن آن بود که قیمت آن گاهی به چند میلیارد تومان هم می رسد.
لازم به ذکر است در این جلسه برای ساماندهی وضعیت قبلی و پرهیز از افزایش فشار صیادی بر منابع آبزی، صدور مجوز صید فقط برای شناورهای صیادی موجود مورد تایید دولت تصویب شد. در همین راستا پورتال ملی صدور مجوز کشور
بر اساس قانون تسهیل در صدور پروانه کسب بیش از 9500 پروانه صید به صورت خودکار برای صیادان مورد تایید استانداری هرمزگان صادر شد.
اما سازمان شیلات ایران بدون دلیل موجه از صدور مجوز برای حدود 10500 صیاد فعال مورد تایید استانداری ها خودداری کرده است که جزئیات آن به شرح زیر است. اصطلاح تبدیل می شود
گفتنی است اعتراض سازمان شیلات به اجرای قانون تسهیل در صدور پروانه بازرگانی و عدم صدور مجوز شناورهای صیادی و لنج های صیادی در آب های آزاد منجر به تجمع در مقابل برخی از ادارات استان شده است. سازمان شیلات لذا در راستای تداوم رویکرد انحصارطلبی و پاسخگویی به مطالبات حقوقی صیادان و کارگران محروم استان های جنوبی، سازمان شیلات ایران را موظف به جبران کاستی های مذکور در موضوع مقرر در قانون انطباق به عنوان موضوع نماید. فوریت