به گزارش بازار، سعید عقلی با بیان اینکه واحد دیسپاچ شبکه گاز مجموعه ای است که باید زنجیره بزرگی از فرآیندها -از استخراج گاز از منابع گاز، پالایش و فرآوری، انتقال، توزیع و مصرف- را مدیریت کند و تصریح کرد: همه این اقدامات انجام می شود. گاز طبیعی را به طور دائم و با توجه به نوع مصرف به مصرف کنندگان رسانده و در عین حال شبکه باید در حالت پایدار حفظ شود و گاز در هر لحظه بدون وقفه به دست مصرف کنندگان و مشترکان برسد. بخشی از کشور
وی افزود: وظیفه اصلی مدیریت این شبکه تدابیری است که برای بخشهای زنجیره شامل چاهها و سکوهای گاز، انتقال به پالایشگاه، فرآوری گاز، انتقال و تحویل گاز به بخش انتقال و توزیع گاز به مصرفکنندگان در نظر گرفته شده است.
مدیر مرکز کنترل شبکه گاز کشور تصریح کرد: اکنون از سکوهای گاز این کار را انجام می دهیم. یعنی هماهنگی با ریاست نظارت بر شرکت ملی نفت و گاز نیز با مرکز دیسپاچینگ شرکت ملی گاز ایران است و باید هماهنگی لازم را داشته باشیم تا اتفاقی نیفتد؛ زیرا آنها نیز به نوعی روی شبکه تاثیر می گذارند. در بسیاری از مواقع مرکز دیسپاچ به آنها اجازه می دهد از تولید خارج شوند، مسئولیتی که چند سالی است به این مرکز محول شده است.
عقلی در ادامه با تاکید بر اینکه همه انرژی های کشور در حال حاضر به شبکه گاز وابسته است، ادامه داد: به عنوان مثال تولید برق که یک انرژی پاک است کاملا وابسته به گاز طبیعی است. اینکه کلمه ملی در کنار واحد اعزام قرار می گیرد به این دلیل است که باید با سایر ادارات هماهنگ شود. همچنین با مدیریت شبکه برق، مدیریت توزیع و توزیع فرآورده های نفتی، توزیع نفت و گاز و شرکت ملی نفت نیز هماهنگی داریم.
وی با اشاره به عملکرد این گروه در سه سال دولت سیزدهم، تصریح کرد: در سال 1400 که فعالیت این دولت آغاز شد، با «عدم تعادل گاز» مواجه بودیم. یعنی مصرف با سرعت بسیار بالایی از تولید پیشی گرفته بود، بنابراین سیاست اصلی شرکت ملی گاز ایران به ویژه مرکز دیسپاچینگ، مهار آن شرایط بود و برای ایجاد فرصت «مدیریت مصرف» در دستور کار قرار گرفت. . برای افزایش تولید.
21 میلیارد مترمکعب، حجم سالانه عدم تعادل کشور
مدیر مرکز مدیریت شبکه گاز کشور تصریح کرد: حجم نترازی در سال 1402 مهار شد و به 1400 یعنی 21 میلیارد متر مکعب در سال رسید در حالی که در سال 1401 این میزان به بیش از 24 میلیارد مترمکعب رسید.
عقلی تاکید کرد: به هر حال مدیریت مصرف و نتیجه سیاست های اعمال شده هم اکنون قابل مشاهده است. مدیریت مصرف عمدتاً مربوط به صنایع بزرگ بود (در این زمینه به عنوان ایجاد کننده محدودیت در صنایع بزرگ شناخته شدیم) اما مطلوب ترین نتایج را داشت. البته مدیریت مصرف را در سایر بخش ها نیز اعمال می کنیم که نتایج آن در آمار مشهود است و می بینید که در سال 1402 چقدر به اقتصاد و رشد اقتصادی کشور کمک کرده است.
بیشترین حجم ذخیره گاز را در سال 1402 ثبت کنید
وی تصریح کرد: از قطعاتی از مشترکان اصلی که در فصل سرما مصرف نامناسبی داشتند گاز گرفتیم و به قطعاتی که راندمان بهتری دارند اختصاص دادیم. به عنوان مثال ما سیاستی را اجرا کردیم که آجر را به روش های جدید تولید کنیم و در زمستان به روش سنتی آجر تولید نکنیم تا تولید تحت تأثیر قرار نگیرد و ضمن صرفه جویی در مصرف گاز این کار را انجام دهند. سیاست دیگری که در سال 1402 اجرا شد افزایش حجم ذخیره سازی بود که 3 میلیارد و 30 میلیون مترمکعب در دو مخزن شوریجه و سراجه بود و بالاترین رکورد ذخیره سازی گاز نیز در 10 سال اخیر به ثبت رسید.
رئیس مرکز مدیریت گاز کشور تقویت شبکه گاز را از طریق اجرای خطوط جدید انتقال گاز در شرق و شمال شرق کشور برشمرد و ادامه داد: 75 درصد گاز کشور در جنوب تولید می شود اما بیش از 80 درصد گاز کشور تولید می شود. درصد در مرکز و شمال کشور به ویژه شمال شرق و استان هایی مانند اصفهان، تهران و خراسان رضوی مصرف می شود. در بخش داخلی استان مازندران یکی از مصرف کنندگان اصلی است. دو استان آذربایجان غربی و شرقی در بخش تجارت ملی در انتهای شبکه قرار دارند. یکی از سیاست هایی که در مدیریت مصرف اجرا کردیم این بود که سال گذشته در فصل سرما بخشی از مصرف را به این نقاط منتقل کردیم.
عقلی بیان کرد: در جاهایی که می توانستیم مصرف گاز داشته باشیم، انتقال گاز را کاهش دادیم و سپس نتیجه کار در سوخت مصرف کنندگان و در سوخت زنجیره ای کاملا مشهود بود. اگرچه حجم گاز انتقالی بیشتر بود، اما سوخت جایگاههای تحت فشار نسبت به سالهای گذشته کاهش یافت. به این معنا که به سمت استفاده بهینه از ظرفیت هایی رفتیم که شاید تا کنون کمتر استفاده می شد. این سیاست با اطلاع همکاران من در معاونت شرکت ملی گاز و با همکاری اداره دیسپچ انجام شد و سوخت جایگاه ها در سال 1402 نسبت به سال 1401 7 درصد کاهش یافت در حالی که جابه جا شدیم. 1.4 درصد بیشتر گاز.
افزایش 4 درصدی حجم انتقال گاز به مشتریان
به گفته وی، در سال 1398 به طور متوسط 713 میلیون متر مکعب گاز در کشور جابجا شده است که این رقم در سال 1402 به 754 میلیون مترمکعب رسیده است. سیاست تولید، انتقال و مدیریت مصرف گاز باعث شد حجم انتقال گاز به منابع مصرفی روزانه حدود 40 میلیون گاز افزایش یابد و در مجموع در 1000 روز فعالیت دولت سیزدهم، 815 میلیارد مترمکعب گاز افزایش یابد. به دست مشتریان رسید که نسبت به مدت مشابه دولت قبل 4 درصد افزایش را نشان می دهد در حالی که تعداد مغایرت ها مشابه سال 1400 است.
مدیرعامل مرکز مدیریت شبکه گاز کشور با اشاره به حجم صادرات گاز طبیعی به کشورهای همسایه تصریح کرد: ضمن اجرای سیاست مهار اختلاف، تعهد صادرات گاز کشور نسبت به ابتدای دولت به ۹ درصد افزایش یافته است. به سمت تبدیل شدن به قطب انرژی منطقه حرکت کنیم.
افزایش چشمگیر گازرسانی به نیروگاه ها و صنایع کشور
عقلی همچنین افزایش گازرسانی به صنایع و نیروگاه های کشور را مورد تاکید قرار داد و اظهار داشت: در سال 1398 به طور متوسط 180 میلیون مترمکعب گاز در روز به نیروگاه ها تحویل می شد اما در سال 1402 این میزان به طور متوسط به 216 میلیون رسید. متر مکعب در روز در بخش بزرگ صنعتی نیز در سال 2019 به طور متوسط 124 میلیون مترمکعب گاز تحویل داده شده است، در حالی که این رقم در سال 1402 به طور میانگین به 139 میلیون مترمکعب رسیده است.
وی افزود: ممکن است این سوال پیش بیاید که بیش از 40 میلیون مترمکعب در روز افزایش تولید نداشتیم. چگونه این اتفاق افتاد؟ باید گفت که مدیریت مصرف به همه بخش ها کمک کرده است.
مدیرعامل مرکز مدیریت شبکه گاز کشور اعلام کرد: در هزار روز فعالیت این دولت از سال 1398 تاکنون حدود 221 میلیارد متر مکعب که 815 میلیارد آن در نیروگاه های کشور مصرف شده است که 12 درصد افزایش داشته است. نسبت به دوره سه ساله مشابه دولت قبل، باعث شده است که برق بیشتری تولید شود و ناهماهنگی عظیم در بخش برق با کمک گاز حل شود.
به روز رسانی سیستم پیش بینی هوا با کمک پایگاه های دانش.
عقلی در تشریح اقدامات بیشتر برای دستیابی به اهداف راهبردی صنعت گاز تصریح کرد: پیش بینی هوا یکی از پاشنه آشیل های این گروه بود، اما در سه سال اخیر با کمک شرکت های دانش بنیان و پژوهشکده هواشناسی این موضوع مورد توجه قرار گرفته است. دقیق تر و به روزتر شود، به طوری که اگر پیش بینی هواشناسی را فقط در مرکز استان ها داشتیم، اکنون در حدود 1800 نقطه کشور پیش بینی آب و هوا انجام می شود و نتیجه آن پیش بینی مصرف صحیح بوده است.
وی خاطرنشان کرد: سیاست دیگر نوسازی شبکه گاز بود. زنجیره انرژی کشور باید کاملا هوشمند باشد تا بتواند جریان انرژی کشور را به طور کامل کنترل کند. در این صورت دیگر تنها مرکز ملی دیسپاچینگ نخواهد بود، بلکه تبدیل به مرکز مدیریت انرژی کشور می شود که دو وزارتخانه نیرو و نفت در بخش های مختلف وارد می شوند تا شفافیت وجود داشته باشد و دقیقا مشخص شود که انرژی کجاست. هدر رفت اجرای این طرح یکی از برنامه های این دولت بود که انشالله دولت آینده آن را دنبال خواهد کرد.