بازار؛ گروه استان ها: در حالی که مسئولان خراسان رضوی برای اسکان زائران اربعین تا افق 1404 با مشکل مواجه هستند، متاسفانه مسیرهای منتهی به این شهر زیارتی با موانع زیادی از جمله کمبود و نامناسب بودن ناوگان حمل و نقل عمومی مواجه هستند.
کاهش 50 درصدی پروازهای داخلی به ویژه در مسیر تهران – مشهد بیش از یک ماه است که اجرا می شود که آمار گردشگری و همچنین رونق هتلداری را تحت تاثیر قرار داده است.
اگر پیش از این امکان انتخاب بیش از 20 پرواز در ساعات مختلف روز را با یک کلیک ساده داشتید، می توانستید به مشهد سفر کنید، اما این روزها تعداد پروازهای این مسیر در یک بازه زمانی 15 روزه است. کمتر از تعداد انگشتان دست
در حال حاضر بسیاری از مسافران و زائران به دلیل نبود پرواز از طریق درگاه های اینترنتی قادر به خرید بلیت نیستند و همین موضوع نارضایتی بسیاری از مردم و زائران این شهر را در پی داشته است.
آنچه شواهد نشان می دهد این است که شرکت های هواپیمایی خواستار افزایش 100 درصدی قیمت بلیت هواپیما از دولت هستند و از آنجایی که دولت با آن مخالفت کرده است، می خواهند بلیت پروازهای داخلی را پس بگیرند و عمدا به بهانه عدم پرواز هواپیماها را زمین گیر کنند. و تحت فشار قرار دادن مسافران از طریق کمبود بلیط هواپیما، دولت را تحت فشار قرار داد تا با افزایش بیشتر قیمت بلیت پروازهای داخلی موافقت کند.
متاسفانه برخی از سایت ها به دلیل نبود بلیت در بسترهای فروش داخلی، گاها بلیت را با قیمتی بالاتر از نرخ مصوب می فروشند و همین امر باعث شده است که بلیت تهران – مشهد به بیش از دو میلیون و 500! هزار تومان برسد!
به گفته کارشناسان این روزها چارترکنندگان و دلالان بلیت در فضای مجازی بیشترین سود را از این سردرگمی می برند زیرا چارترکنندگان با داشتن سرمایه زیاد در برخی شهرها باند رفتار می کنند و پرواز را با هتل وصل می کنند تا زمانی که به هتل او برسند. خالی است. من نماندم
از سوی دیگر، دلالان دیگر نیز برای کسب سود بیشتر از این بازار آشفته، اقدام به فروش بلیت های با قیمت بالاتر در فضای مجازی می کنند، بنابراین بدیهی است روز به روز از تعداد افرادی که به بلیط هواپیما دسترسی دارند، کاسته می شود.
امتناع از فروش بلیط
رئیس هیئت مدیره انجمن دفاتر خدمات مسافرتی خراسان رضوی در این باره به بازار می گوید: شرکت های هواپیمایی ادعا می کنند افزایش قیمت کافی و سودآور نیست و از ارائه خدمات مسافرتی در بسته های مسافرتی خودداری می کنند. آنها با کمدها مشکل دارند.
رئیس هیأت مدیره انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرتی خراسان رضوی: متأسفانه مدتی است به دلایل مختلف از جمله کاهش ارزش پول ملی و افزایش نرخ ارز که باعث هزینه های عملیاتی شرکت های هواپیمایی شده است. برای افزایش، بازار عرضه و تقاضای صنعت حمل و نقل هوایی نیز از تعادل خارج شده است.
سعید ولی زاده درباره التهاب بازار بلیت هواپیما نیز می گوید: حدود دو ماه است که با این مشکل مواجه هستیم و میزان عرضه بلیت با میزان تقاضا همخوانی ندارد.
وی اذعان می کند: متاسفانه مدتی است که به دلایل مختلف از جمله کاهش ارزش پول ملی و افزایش نرخ ارز که باعث افزایش هزینه های عملیاتی شرکت های هواپیمایی شده است، بازار عرضه و تقاضای صنعت حمل و نقل هوایی نیز نامتعادل شده است.
در ادامه آمده است: البته کاهش عرضه بلیت باعث افزایش بی رویه کرایه ها شده و همین امر باعث کاهش ناوگان رزرو شده و در نتیجه کاهش عرضه بلیت هواپیما بر همه مسیرها و مشهد نیز از این قاعده مستثنی نیست.
ولی زاده درباره افزایش قیمت ها و هزینه های باورنکردنی در برخی اعیاد و مناسبت های مذهبی در برخی مکان ها توضیح می دهد: از آنجایی که تقاضای سفر به مشهد بیشتر به دلیل وجود بارگاه امام رضا (ع) است، این مشکل زمینه ساز سوء استفاده است. توسط برخی از دلالان پیشنهاد فروش بلیط بیشتر از نرخ مصوب.
رئیس هیئت مدیره انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرتی خراسان رضوی، فروش بلیط هواپیما همراه با اجاره اتاق هتل را کاملاً خلاف مقررات و غیرقانونی خواند و گفت: این اقدام چندی پیش توسط برخی شرکت های هواپیمایی مورد استفاده قرار می گرفت، اما خوشبختانه مرسوم نبود.
ناوگان ریلی و جاده ای مسئولیتی ندارد
به گزارش خبرنگار بازار؛ نبود بلیت و امتناع ایرلاین ها از فروش بلیت در مسیر مشهد، بار ناوگان هوایی را بر دوش ناوگان ریلی و زمینی قرار داده است، اما متاسفانه این دو ناوگان به دلیل عدم پذیرش مسافران اضافی امکان پذیر نیستند. محدودیت های فعلی
ناوگان ریلی که به دلیل استقبال زائران همواره با ازدحام مواجه بوده است، این روزها کمتر مسافری است که موفق به تهیه بلیت ارزان از این مکان شود، به همین دلیل تعداد زیادی از درخواست های سفر این روزها به حمل و نقل عمومی جاده ای معطوف شده است. ناوگان
رئیس اداره حمل و نقل مسافر اداره کل راهداری و حمل و نقل جاده ای خراسان رضوی: در سال های اخیر بیش از 20 درصد اتوبوس های مسافربری محدوده جاده ای به دلیل فرسودگی ناوگان از خدمت خارج شده اند. بنابراین این مشکل در فصل سفر اخیر در نبود بلیط اتوبوس موثر بوده است، بنابراین قابل قبول است. طبق تقاضا بلیط اتوبوس نداریم.
این افزایش حجم درخواست ها در حالی صورت می گیرد که بر اساس مشاهدات خبرنگار ما به نظر می رسد پایانه های مسافربری نیز در آستانه فصل سفر با ازدحام مواجه شده و با کمبود قبوض و سرگردانی مردم و زائران مواجه هستند. .
نبود بلیت اتوبوس در پایانه های مسافربری مشهد مشکلی انکار ناپذیر نیست و به این ترتیب رئیس اداره حمل و نقل مسافر اداره کل راهداری و حمل و نقل جاده ای خراسان رضوی با اذعان به این مشکل گفت: در سال های اخیر بیش از 20 درصد اتوبوس های مسافربری در بخش جاده به دلیل فرسودگی ناوگان از کار افتاده اند.
مرتضی بزرگی بیان می کند: بنابراین این موضوع در کمبود اخیر بلیت اتوبوس در فصل سفر موثر بوده است، بنابراین قبول داریم که بلیط اتوبوس با تقاضا همخوانی ندارد.
سرپرست اداره کل راهداری و حمل و نقل جاده ای خراسان رضوی می گوید: بیشترین درخواست سفرهای جاده ای اتوبوسی در استان های شمالی و تهران است و از این رو برای تامین نیاز هموطنان از این استان ها می خواهیم که خراسان رضوی را در این زمینه یاری کنند. ارائه ناوگان اتوبوس های بزرگراه
تهدیدی برای صنعت گردشگری
رئیس جامعه هتلداران خراسان رضوی در گفتگو با بازار کاهش تعداد پروازها را تهدیدی جدی برای صنعت گردشگری می داند.
رئیس جامعه حرفه ای هتلداران خراسان رضوی: کاهش قیمت پروازها و بلیت ها رابطه مستقیم دارد و بر میزان اشغال هتل های مشهد تاثیر بسزایی دارد. تولید درآمد میزبانی مستقیم تحت تأثیر قرار می گیرد.
محمود مادر شاهیان اظهار می کند: متاسفانه از ابتدای سال شاهد کاهش پروازها و عدم تمایل شرکت های هواپیمایی به پرواز در مسیرهای داخلی هستیم.
وی بابیان اینکه کاهش پروازها و قیمت بلیت رابطه مستقیم و تاثیر بسزایی بر ضریب اشغال هتل های مشهد دارد، می گوید: متأسفانه در بسیاری از موارد عدم تطابق بین عرضه و تقاضای بلیت منجر به کاهش قیمت می شود. سفر به مشهد است و این مشکل درآمدزایی امکانات اقامتی را به شدت تحت تاثیر قرار می دهد. تأثیر مستقیم دارد.
وی با بیان اینکه این ضرر فقط متوجه هتلداران نیست، ادامه می دهد: نبود زیرساخت های لازم و ارزان برای حضور زائران، کل زنجیره اقتصادی مشهد را که با موضوع زیارت گره خورده است تحت الشعاع قرار می دهد.
رئیس جامعه هتلداران خراسان رضوی در این زمینه اذعان می کند: زمانی که زائران کمتری به مشهد می آیند، بر زنجیره ای از خدمات مانند حمل و نقل، اتحادیه های فروش سوغات و رستوران و حتی مراکز عرضه و غذا تأثیر منفی می گذارد.
نقش دولت در کنترل قیمت ها
تعیین قیمت بلیت هواپیما از وظایف مندرج در ماده 6 قانون هواپیمایی کشوری و از وظایف شورای عالی هوانوردی کشوری است.
قبل از انتشار نرخ بلیت، Consejo Superior de Aviación قیمت ها را به صورت اسمی تعیین می کرد و با توجه به اینکه نرخ بلیط تعیین شده بر اساس ساعات باقیمانده هر صندلی متفاوت بود، طبق قانون برنامه های چهارم و پنجم توسعه دولت مابه التفاوت نرخ واقعی و اسمی با تخصیص اعتبار از منابع خود جبران و اعتبارات پیش بینی شده در قوانین بودجه سنواتی پرداخت شد.
از دی ماه سال 1393 بر اساس بند ب ماده 161 قانون برنامه پنجم توسعه، شرکت ها قیمت بلیت هواپیما را به صورت شناور بر اساس هزینه های عملیاتی مستقیم و غیرمستقیم و نرخ ارز تعیین می کنند، این شرکت ها قیمت ها را بر اساس عرضه. و تقاضا، فصول مختلف سال و حتی مشخص کردن ساعات پرواز در روز.
به گفته کارشناسان، این مکانیسم باعث رشد حمل و نقل هوایی در کشور شد. بنابراین تعداد مسافران داخلی از 17 میلیون نفر در سال 1394 به 24 میلیون نفر در سال 1397 رسید. با فرصتی که در زمان برجام ایجاد شد، تعداد هواپیماهای ایرانی از 268 به 312 رسید.
در سال 1397 و سپس در سال 1398 با افزایش شدید نرخ ارز، هزینه شرکت های هواپیمایی نیز افزایش یافت. به دلیل اینکه بیش از 60 درصد هزینه های این شرکت ها ارزی است، شرکت های هواپیمایی مجبور به تغییر نرخ پرواز خود شدند اما دولت وارد عمل شد و اجازه نداد حداکثر قیمت بلیت ها از نرخی که تعیین شده بود افزایش یابد. بر اساس دلار 11 هزار تومان.
این در حالی بود که شرکت ها از 25 هزار تومان تا 30 هزار تومان برای قطعات و هزینه های ارزی دلاری پرداخت می کردند. بنابراین مداخله دولت در قیمت بلیت نقطه شروعی برای ضرر و زیان خطوط هوایی شد.
در سال 1400 به دلیل فشار روزافزون بر شرکت ها، سقف تعرفه ها تغییر کرد که بعداً با فشار وزارت راه و شهرسازی و بر خلاف قانون برنامه تنظیمی V و VI، اجباری دیده شد. تا سقف کرایه پرواز به طور متوسط 15 درصد کاهش یابد.
دخالت دولت در قیمت بلیت باعث شده بسیاری از ایرلاین ها زیان های جبران ناپذیری داشته باشند و این روند ضرر و زیان همچنان ادامه دارد، به طوری که بسیاری از ایرلاین ها معتقدند حقوق آنها به دلایل مختلف نادیده گرفته شده است.
متأسفانه طی چند سال اخیر جبران هزینه ها را می توان در کاهش سایر هزینه ها مانند پذیرایی و سایر امتیازات مربوط به مشتری مشاهده کرد که بیش از هر چیز حقوق مصرف کننده را زیر پا گذاشته است که اعتراض ایرلاین ها به دلیل بلیت ثابت است. افزایش قیمت زیان های تجاری و احتمال ورشکستگی.