بازار؛ گروه آب و انرژی: حداکثر مصرف برق در کشور آغاز شده است. وزارت نیرو برای عبور از قله جوایز زیادی در نظر گرفته است. طبق اعلام علی اکبر محرابیان به عنوان وزیر نیرو، ۸۰ میلیون پاداش برای مشترکان پرمصرف در نظر گرفته شده است. در همین حال مصطفی رجبی مشهدی، مدیرعامل شرکت توانیر گفت: 300 خودروی اتوماتیک ایرانی مانند دانا، 207 و تارا نیز در نظر گرفته شده است. وی گفت: مشترکین می توانند با برنده شدن و جمع آوری امتیاز در محل کاهش مصرف برق در قرعه کشی این محصولات شرکت کنند.
این در حالی است که تلاش وزارت نیرو برای مدیریت مصرف از طریق تخصیص ها در شرایطی است که به گفته علی حیدری، مدیرعامل کانون بازرگانان شرکت های توزیع برق، مصرف برق کشور سالانه تقریباً 6 درصد افزایش می یابد. این در حالی است که نرخ رشد مصرف در سایر کشورها به طور متوسط 2.3 درصد است.
بسیاری از کارشناسان مدیریت مصرف برق از طریق پرداخت پاداش را راه حلی موقت و بی اثر می دانند و معتقدند در میان مدت و بلندمدت نمی توان معضل عدم تعادل و مصرف بی رویه در کشور را با این کارها درمان کرد.
برای ساخت هر مگاوات نیروگاه 600 هزار یورو هزینه می شود. برای جبران کسری برق سال 1402 به 7 میلیارد دلار منابع و 3 سال زمان و 1200 نیروی انسانی نیاز است. ادامه با این روش امکان پذیر نیست. ما باید صنعت و مردم را برای صرفه جویی و همچنین ترویج بحث انرژی های تجدیدپذیر راضی کنیم.
این تنها بخش نگران کننده مازاد مصرف انرژی ایران نیست. همانطور که در سایر کشورها اعلام شده است، رشد مصرف برق بیشتر به دلیل تولید است، اما در ایران این بخش داخلی یا بخش غیرمولد جامعه است که هر سال بر مصرف آن افزوده می شود.
و می افزاید: برای ساخت هر مگاوات نیروگاه 600 هزار یورو هزینه می شود. برای جبران کسری برق سال 1402 به 7 میلیارد دلار منابع و 3 سال زمان و 1200 نیروی انسانی نیاز است. ادامه با این روش امکان پذیر نیست. ما باید صنعت و مردم را متقاعد کنیم که صرفه جویی کنند و همچنین بحث انرژی های تجدیدپذیر را به ویژه از طریق اتاق ترویج کنیم.
37 درصد سهم صنعت در مصرف برق
طبق آمار اعلام شده از سوی این صنعت، بیشترین مصرف برق کشور را به خود اختصاص داده اند. به گفته علی حیدری، مدیرعامل انجمن صنفی کارآفرینان شرکت های توزیع برق، صنعت در کشورمان با سهم 37 درصدی رتبه اول مصرف برق را به خود اختصاص داده است. البته لازم به ذکر است که این مصرف عمدتاً به دلیل هزینه های حاشیه ای در این بخش بوده و لزوماً مربوط به تولید نیست.
به گفته وی، این رقم برای صنعت در دنیا با استراتژی افزایش بهره وری 12 درصد کاهش یافته است. لازمه اصلی این کار در کشور ما و همه جا مدیریت یکپارچه انرژی و توسعه انرژی های تجدیدپذیر است که بسیار مهم است.
مدیرعامل انجمن صنفی کارآفرینان شرکت های توزیع برق در بخشی دیگر از سخنان خود اظهار داشت: رشد سالانه مصرف برق در دنیا 2.3 درصد و در ایران 6 درصد است. به نظر ما می توان با کارهای کوچک و بهره گیری از فرهنگ مصرف مشتریان از جمله موارد به ظاهر کم اهمیت مانند لوسترهای بزرگ کارهای معناداری انجام داد.
افزایش مصرف در دنیا عمدتاً مربوط به تولید است، در حالی که در کشور ما این افزایش عمدتاً مربوط به افزایش مصرف مشترک است. در ایران سالانه یک میلیون مشترک اضافه می شود
حیدری خاطرنشان کرد: افزایش مصرف در دنیا عمدتاً مربوط به تولید است، در حالی که در کشور ما این افزایش عمدتاً مربوط به افزایش مصرف مشترکان است. در ایران سالانه یک میلیون مشترک اضافه می شود.
به گفته این مقام مسئول، بخش حمل و نقل با 32 درصد مصرف برق در جهان پیشتاز است، مشارکت بخش مسکونی 23 درصد و بخش تجاری 12 درصد است.
ادارات دولتی از قانون پیروی نمی کنند.
مدیرعامل انجمن صنفی کارفرمایی شرکت های توزیع برق با اشاره به یکی دیگر از مشکلات مربوط به دفاتر، تصریح کرد: دفاتر قانون مربوط به استفاده از انرژی های تجدیدپذیر را رعایت نمی کنند، البته این قانون بسیار نرم است و باید 20 باشد. درصد انرژی بعد از 4 سال آن بخش باید از انرژی های تجدید پذیر تامین شود.
وی ادامه داد: اگر فقط ادارات این قانون را رعایت می کردند، مقدار زیادی در مصرف برق صرفه جویی می شد. یک بار باید فرصتی فراهم کنیم و برای همه توضیح دهیم که تولید برق چقدر سخت است و مثلاً این صرفه جویی در ادارات اگر رعایت شود می تواند میلیاردها دلار باشد.
علی حیدری افزود: با بررسی 10 سال گذشته مشخص شد که اوج مصرف در مرداد ماه اتفاق می افتد. بر اساس یافته ها، این اوج از 18 مرداد آغاز و تا 29 این ماه ادامه دارد. اگر تعطیلات سیستم اداری در این تاریخ باشد، 1000 مگاوات صرفه جویی می شود که قابل توجه است.
40 میلیون و 600 هزار مشترک برق در کشور داریم که از این تعداد 32 میلیون و 400 هزار مشترک داخلی، 550 هزار مشترک کشاورزی و 284 هزار مشترک صنعتی هستند. یعنی اگرچه تنها 0.7 درصد از مشترکان مربوط به بخش صنعتی است، اما این میزان مصرف 37 درصد است. اگر سهم منابع مختلف را برای تامین بار در سال 1402 در نظر بگیریم، حدود 74 هزار مگاوات و 35 روز حداکثر مصرف داریم.
وی ادامه داد: 40 میلیون و 600 هزار مشترک برق در کشور داریم که از این تعداد 32 میلیون و 400 هزار مشترک داخلی، 550 هزار مشترک کشاورزی و 284 هزار مشترک صنعتی هستند. یعنی اگرچه تنها 0.7 درصد از مشترکان مربوط به بخش صنعتی است، اما این میزان مصرف 37 درصد است. اگر سهم منابع مختلف را برای تامین بار در سال 1402 در نظر بگیریم، حدود 74 هزار مگاوات و 35 روز حداکثر مصرف داریم.