هدف امروز: اگرچه انتخابات زودهنگام 1403 دور از انتظار اتفاق افتاد و هیچ کس فکر نمی کرد که چنین فاجعه بزرگی در تاریخ سیاست ایران رخ دهد. اما فضای انتخاباتی تاکنون نتوانسته فراتر از پیش بینی ها باشد. در واقع آنچه در بطن انتخابات زودهنگام است این است که قطب های سیاسی در درون رویکردها و طیف های سیاسی شکل گرفته اند و یک حادثه یا. تراژدی به سادگی آنها را از حالت جنینی خارج می کند و وارد عرصه می کند. زندگی باعث ظهور و توسعه می شود!
در آینده پس از اقدامات دولت سیزدهم، فعالیت مجلس، رویکردهای اصلاح طلبان و… یک قطب بندی شکل گرفت و اکنون به مناسبت انتخابات شاهد ظهور آن هستیم. ظهور و پیدایش که البته پس از ثبت نام نامزدهای کاندیداتوری و بسته شدن پرونده ثبت نام توانسته شکل تعریف شده تری به قطب انتخابات بدهد.
تحلیلگران بر این باورند که در حال حاضر شاهد 3 قطب انتخاباتی هستیم که حول محور 3 کاندیدای «قالیباف، لاریجانی و جلیلی» شکل گرفته اند، آنها 3 کاندیدایی هستند که گروه ها، مردان، طیف ها و احزاب سیاسی در مقیاس های مختلف توانسته اند پیرامون آنها فعالیت پیدا کنند. . ، منطقه و منطقه. موجود در قطب های ذکر شده در بالا و میزان جذب هر قطب متفاوت است.
به نظر می رسد این جاذبه بیش از سایرین بر روی قالیباف و سپس لاریجانی تمرکز دارد.
نکته ای که با نگاهی ساده به سخنان و مطالب مردم و جوانان، صحبت های فضای مجازی و از همه مهمتر «مسئولیت» که برای مردم در این دوره از انتخابات بسیار مهم است، گویای آن است، شاید بتوان گفت پس از این دو، جلیلی و سپس بذرها در مراحل بعدی قرار می گیرند. دو نفری که البته از نظر گفتاری با هم در ارتباط هستند و حتی برخی معتقدند بذرپاش احتمالا نقش «کاندیدای مخفی» جلیلی را بازی خواهد کرد.
این تحلیلگران بر این باورند که هسته اصلی دولت سیزدهم که در اطراف دولتمردان و افرادی مانند جلیلی جمع شده است; در نهایت تنها از یک نامزد حمایت می کنند و بقیه را پس از انجام وظایف پوششی از صحنه حذف می کنند.
* چالش رکورد در انتخابات 1403.
«چالش رزومه» به یکی از دغدغه های اصلی کاندیداها در انتخابات اخیر تبدیل شده است. در بحث رزومه نیز قطب بندی های جالبی در بین آقایان ثبت نام شده مشاهده می شود. از یک طرف کسانی مثل لاریجانی و قالیباف هستند که رکوردهای سنگین و بی بدیلی را به روی میز آورده اند. 2 کارنامه ای که یک طرف آن «سیاست لاریجانی» و طرف دیگر «عملیات فرش تولیدی» است. در سوی دیگر، مدیران سابق، نمایندگان ثبت نام شده و مقامات دولتی که از رده های متوسط به عرصه آمدند، و ضلع سوم که مشخصا سنگر سعید جلیلی است. این یک چهره بزرگنمایی شده از «گفتمان» است.
برخی معتقدند در این دوره از انتخابات با توجه به سختی ها و مشکلاتی که در زندگی اقتصادی مردم پیش آمده است; “چالش رکورد” داغ خواهد بود و جامعه رای دهنده بیشتر سوابق را قضاوت خواهد کرد.
* نگاهی به سهم رای جامعه.
یکی از سخت ترین سوالات قبل از هر انتخاباتی؛ نسبت آرای انتخاب کنندگان در جامعه چقدر است؟ به این معناست که هر نامزد چه تعداد رای جذب خواهد کرد.
البته تحلیل صحیح مقوله «قطبی شدن» که در سطور قبل به آن اشاره کردیم، تا حد معقولی به این سؤال پاسخ می دهد، اما اگر بخواهیم تاریخ را با لنز دقیق تری ببینیم; برای 4 قطب ذکر شده می توان تخمین هایی را به دست آورد.
اگر نگاهی به آرای کاندیداهای انتخابات سال ۱۳۸۳ بیندازیم، به جامعه آماری اندکی از آرای لاریجانی، حدود ۲ میلیون رای در انتخابات سال ۱۳۸۳ می رسیم که البته تا مرحله فعلی و با توجه به سابقه سیاسی انتخاباتی لاریجانی در مناصب مختلف; رشد معقولی خواهد داشت.
محمدباقر قالیباف کاندیدای بعدی است که در انتخابات بیش از لاریجانی نامزد شده است و نگاهی به آرای او هر فصل افزایش آرا خوبی را نشان می دهد. وی در سال 84 حدود 5 میلیون رای به دست آورد و این رقم در انتخابات سال 92 به حدود 7 میلیون رأی رسید. جامعه رای دهنده علاقه زیادی به این موضوع داشته است.
پس از این دو نوبت، سعید جلیلی که تجربه حضور در یک سخنرانی در انتخابات را دارد، به سراغ جلیلی و بذرپاش می آید. وی توانست در انتخابات سال 92 حدود 5 میلیون رای به نام خود ثبت کند که پس از آن هیچ تغییر خاصی در سخنان و سوابق وی ایجاد نشده است مگر کارنامه اجرایی دولت سیزدهم و وعده های آن مرحوم. رئیس جمهور به نام جلیلی تایید شد! آخرین نفری که نباید از او به عنوان قطب یاد کرد و شاید شانس چندانی نداشته باشد، مهرداد بذرپاش است.
یک سوال اساسی نیز در این میان وجود دارد که چه کسی در انتخابات به رئیس جمهور شهید رای می دهد؟
آیت الله رئیسی در دو انتخابات 96 و 1400 به ترتیب 16 و 18 میلیون رای به دست آورد. اگر 7 میلیون رای قالیباف را کم کنیم، 5 میلیون رای جلیلی در انتخابات 92 به اضافه حدود 2 میلیون رای محسن رضایی، بین 3 تا 4 میلیون رای انحصاری باقی می ماند. این سبد اختصاصی 3 تا 4 میلیونی طبیعتاً به طور مساوی بین قالیباف و جلیلی تقسیم می شود. اگرچه شاید سنگین ترین سمت این توده به سمت جلیلی باشد، در حالی که بدیهی است که آرای خاص رئیس جمهور فقید به لاریجانی متمایل نخواهد شد، در این میان جامعه آرای لاریجانی نیز تحت تأثیر حمایت های روحانیت قرار خواهد گرفت. و طیف متوسط. زیرا وجهه انتخاباتی لاریجانی نه با وجهه قالیباف همپوشانی دارد و نه با رویکرد گفتمانی سعید جلیلی همخوانی دارد.
طبیعتاً آرای مهرداد بذرپاش در این تحلیل جایگاه چندانی ندارد، چرا که به گفته محافل سیاسی احتمالاً او کاندیدای محرمانه ای است که تا آخر در انتخابات حضور نخواهد داشت.