به گزارش بازار، در این بیانیه مشترک که اولین بار توسط سه کشور در نشست فصلی شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی ارائه شد، آمده است: کشورهای ما همواره حامیان قوی برجام بوده اند. ما به همراه سایر طرف ها زمان و تلاش خود را در مذاکراتی که منجر به انعقاد توافقنامه برجام در سال 2015 و سپس اجرای آن شد، صرف کردیم.
این بیانیه که از سوی میخائیل اولیانوف، سفیر و نماینده دائم روسیه در سازمان های بین المللی مستقر در وین ارائه شد، می افزاید: از سال 2018 که آمریکا به طور غیرقانونی و یکجانبه از این توافق خارج شد و تحریم های یکجانبه و غیرقانونی اعمال کرد و سیاست فشار را اعمال کرد. ماکسیمو علیه ایران نقطه عطفی برای این توافق بود. حمایت ما از برجام تغییر نکرده است.
ایران، چین و روسیه با تاکید بر اینکه “از هیچ تلاشی برای بازگرداندن برجام دریغ نکردند” یادآور شدند که در نتیجه 8 دور مذاکرات در وین، آمادگی خود را برای توافق بر سر از سرگیری اجرای برجام بر اساس متن اوت 2022.
این در حالی است که بر اساس بیانیه مذکور، «سایر شرکتکنندگان در برجام – فرانسه، آلمان و انگلیس – و همچنین آمریکا» علیرغم وعدههای خود، روند دیگری و هدف مشترک خود را برای ازسرگیری اجرای برجام انتخاب کردند. ، برای ملاحظات آنها سیاست خود را نادیده گرفتند.
بیشتر می خوانیم: جمهوری خلق چین، جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه بر این باورند که مفاد برجام در چارچوب قطعنامه 2231 شورای امنیت به قوت خود باقی است. زمان آن فرا رسیده است که کشورهای غربی اراده سیاسی نشان دهند و از چرخه بی پایان تشدید تنش که در دو سال گذشته دامن زده اند خودداری کنند و اقدامات لازم را برای از سرگیری اجرای برجام انجام دهند.
این سه کشور اعلام کردند: امکان انجام آن (با از سرگیری اجرای برجام) همچنان وجود دارد و جمهوری خلق چین، جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه برای آن آمادگی دارند.
مذاکرات برای ازسرگیری اجرای برجام در سال 1401 در وین در هشت دور با حضور نمایندگان گروه 1+4، اتحادیه اروپا و ایران انجام شد. هیأت آمریکایی نیز به طور غیرمستقیم در این مذاکرات حضور داشتند، اما به دلیل عواملی مانند تناقض در رفتار، تاخیر در تصمیم گیری، زیاده خواهی و درخواست های جدید طرف آمریکایی، نتیجه مذاکرات به بن بست رسید.
در واقع تجربه مذاکرات وین نشان داد که علیرغم ادعای دیپلماسی، کاخ سفید اراده لازم برای تصمیم گیری برای بازگشت به برجام و جبران سیاست شکست خورده دولت دونالد ترامپ، رئیس جمهور سابق آمریکا را ندارد. علیه ایران
این در حالی است که ایران به عنوان یک کشور مسئول همواره اعلام کرده است که آماده انعقاد توافقی باثبات و قابل اعتماد است که تحریم ها را به صورت تضمینی رفع کند و دلیلی برای سوء استفاده علیه ایران در آینده نباشد.