به گزارش بازار، الکسی اورچوک روز سه شنبه پس از نشست شورای بین دولتی اوراسیا به خبرنگاران گفت: رویه های خاصی وجود دارد که اگر این مقدمات در زمان مقرر تکمیل شود، تقریباً در پایان دسامبر می توان درباره عضویت ایران به عنوان ناظر در اوراسیا تصمیم گیری کرد. امسال.”
معاون نخست وزیر روسیه در خصوص علاقه ایران به عضویت ناظر در اتحادیه اقتصادی اوراسیا خاطرنشان کرد: طرف روسی علاقه خود را برای توسعه روابط اقتصادی با جمهوری اسلامی ایران اعلام می کند.
اورچوک در سخنرانی خود در نشست شورای بین دولتی اوراسیا همچنین خاطرنشان کرد که اتحادیه اقتصادی اوراسیا از همکاری برابر و متقابل سودمند با همه کشورهای ذینفع استقبال می کند.
میشوستین افزود: گسترش روابط اتحادیه اقتصادی اوراسیا با کشورهای مشترک المنافع، سازمان همکاری شانگهای، آسه آن، بریکس و به عبارتی با سایر کشورهای آسیایی، آفریقایی، خاورمیانه و آمریکای لاتین ضروری است. .
اتحادیه اقتصادی اوراسیا (EAEU) یک اتحادیه اقتصادی بین دولتی متشکل از بلاروس، قزاقستان، روسیه، قرقیزستان و ارمنستان است. اعضای ناظر این اتحادیه ازبکستان، مولداوی و کوبا هستند. اولین سنگ این اتحادیه حدود 10 سال پیش در سال 2014 گذاشته شد.
پیش از این، باکیت جان ساگیتنایف، رئیس هیئت مدیره اتحادیه اوراسیا، گزارش داده بود که ایران برای کسب وضعیت ناظر ابراز علاقه کرده است. هیئت مدیره این اتحادیه در تاریخ 7 اردیبهشت 1393 یادداشت مربوطه را دریافت و اعلام کرد این درخواست در زمان مقتضی بررسی خواهد شد.
انتظار می رود نشست بعدی شورای بین دولتی اوراسیا از اواخر سپتامبر تا اوایل اکتبر 2024 (اکتبر 1403) برگزار شود.
پیش از این در دیدار کاظم جلالی سفیر جمهوری اسلامی ایران در مسکو با ساگیتنایف رئیس اتحادیه اقتصادی اوراسیا در نخستین روزهای خرداد 1403 درخواست رسمی عضویت کشورمان توسط ناظر ارائه شد. این اتحادیه به رئیس اتحادیه ارائه شد.
سفیر کشورمان در این دیدار ضمن برشمردن زمینه های متعدد همکاری جمهوری اسلامی ایران با اتحادیه اقتصادی اوراسیا از جمله امضای قرارداد تجارت آزاد بین کشورمان و اعضای آن اتحادیه، اظهار داشت: سطح همکاری بین آنها در سال های اخیر به سرعت افزایش یافته است و عضویت ناظر ایران در اتحادیه اوراسیا روند همکاری را روان تر خواهد کرد.
ساگیتنایف رئیس اتحادیه اقتصادی اوراسیا در آن دیدار از شهادت دکتر رئیسی و یارانش ابراز تاسف کرد و به دولت و ملت ایران تسلیت گفت. وی درخواست ایران به عنوان عضو ناظر در اتحادیه اوراسیا را مژده ای برای همه اعضا برشمرد و ابراز امیدواری کرد که همکاری این اتحادیه و کشورمان روز به روز توسعه یابد.
اتحادیه اقتصادی اوراسیا در اوایل دی ماه 1402 قرارداد تجارت آزاد با جمهوری اسلامی ایران امضا کرد که اجرای آن مستلزم تصویب مجالس کشورهای عضو و شورای اسلامی است. پیش از این، دومای دولتی (مجلس پایین) روسیه این قرارداد را تایید کرده بود.
با تکمیل این قرارداد، حدود 87 درصد از صادرات کالاهای ایرانی به کشورهای روسیه، بلاروس، قزاقستان، قرقیزستان و ارمنستان به عنوان اعضای اتحادیه اقتصادی اوراسیا بدون عوارض گمرکی و در مقابل، صادرات از این کشورها کشورمان انجام می شود. از این مزیت برخوردار خواهد شد.