به گزارش خبرنگار فرهنگی زندگی، سالگرد قیام 42، تداعی حماسه ای تاریخی است که سرآغاز نهضت بزرگ روحانیت به رهبری بت پرست بزرگ قرن بود. مردی که از سال ۴۲ تا ۶۸ خرداد شاهد عظمت آفریده هایش بود. قیامی که مسیر تاریخ معاصر را رقم زد و نقطه آغاز واقعه ای به بزرگی انقلاب اسلامی شد.
اهمیت قیام خونین 24 خرداد در این بود که برای اولین بار به صورت همه جانبه و ملی راه را نه در مکاتب الحادی و مارکسیستی و نه در لیبرالیسم و غرب زدگی و ماتریالیسم منحط، بلکه در بازگشت به انسانیت نشان داد. فضایل و ارزشهای معنوی و حیاتبخش اسلام و تشیع.
شکلی که معنویت و بینش اصیل مبارزه سیاسی مبتنی بر مکتب را بیدار کرد، پیشگام آن بود و پرچم آن در دست بزرگ مردی از سلاله حسین (علیه السلام) بود که انقلابش ریشه در سرچشمه انقلاب داشت. جان و شرف و عزت عاشورا. قیام 15 خرداد رمز درک حقیقت این انقلاب و روحیه شهادت طلبی و رمز شناخت ماهیت رهبری بی بدیل امام خمینی(ره) است.
همه چیز از عصر عاشورا شروع شد!
خاستگاه قیام 15 خرداد، اندیشه های روحانیت مبارز شیعه به رهبری امام خمینی (ره) بود. در تفكر او تشكيل حكومت اسلامي و اجراي احكام اسلام جايگاه محوري و لاينفك را به خود اختصاص داد.
بر این اساس اجرای احکام اسلامی در عرصه های سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی یکی از انگیزه های اصلی نیروهای مذهبی به شمار می رفت. اما با توجه به تخطی از حدود الهی و عدم اجرای احکام اسلامی توسط رژیم شاه، امر به معروف و نهی از منکر، دفاع از سنت ها و ارزش های اسلامی، مقابله با برنامه های استعماری آمریکا و اسرائیل، مبارزه با … حاکمیت و گسترش غرب. فرهنگ خلاف موازین فرهنگ اسلام ناب محمدی یکی از انگیزه های نسل جدید روحانیون برای ورود به عرصه سیاسی کشور و قیام 15 خرداد بود.
از این گذشته، نهضت امام در آن شرایط تاریخی بی سابقه بود و برخاسته از اصالت و حقانیت اسلام، فقاهت انقلابی بود. سخنرانی تاریخی امام در ایام عاشورای آن سال که مصادف با سیزدهم خرداد بود، عصر را به آتش کشید و خشم همه ایران را برانگیخت.
بدبخت! بینوا! از پدرت درس بگیر!
گزیده ای از این سخنرانی سرنوشت ساز اهمیت و طنین آن را در فضای ملتهب سیاسی و اجتماعی آن زمان نشان می دهد:
“… ای آقا شاه، ای آقا شاه! من به شما توصیه می کنم دست از این کارها بردارید. نمی خواهم اگر خواستید روزی از همه تشکر کنید. ما مورد حمله سه کشور خارجی قرار گرفتیم، اما خدا می داند که مردم بودند. خوشحالم چون پهلوی رفته، من نمی خواهم شما اینطور باشید.
ملت نمی گذارند شما زندگی کنید. این کار را نکن، به نصیحت من گوش کن. آقا این کار را نکن، به حرف روحانیت گوش کن. آنها سعادت ملت را می خواهند، بهروزی کشور را می خواهند. آیا ما مرتجع هستیم؟ آیا احکام اسلام ارتجاعی است؟ به خدا قسم اسرائیل به شما ضرری نمی رساند، قرآن به شما ضرر می رساند.
آقای. شاه! شاه عزیز! بدبخت! بیچاره تو چهل و پنج سالته کمی فکر کن کمی فکر کن برخی از عواقب آن را در نظر بگیرید. کمی یاد بگیر از پدرت درس بگیر…»
پس از این سخنرانی تکان دهنده، در روز پانزدهم خرداد، مأموران رژیم با یورش به منزل امام خمینی (ره) در قم، ایشان را دستگیر و به زندانی در تهران بردند. هیچ کس نمی دانست که این آغاز یک طوفان بزرگ است …
جامش خون باد خردادش شد…
هنگامی که خبر دستگیری امام خمینی (ره) به گوش مردم مبارز و متدین قم رسید، مردان و زنان مسلمان و انقلابیون به نشانه اعتراض از منازل خود بیرون آمدند و در حمایت از رهبر خود فریاد زدند: «خمینی خدا حفظت کنه بمیر دشمن بمیر.» تشنه به خون “…
همزمان با مردم قم، تهران و سپس تمام شهرهای کشور صحنه اعتراض و فریاد بود. رگبار گلوله جانیان، فیضیه و سپس تهران و ورامین را گلگون کرد و مشروعیت دروغین رژیمی را باطل کرد که فکر می کرد کار تمام شده و با تبعید خورشید انقلاب، قلب تپنده و طوفانی ایران خاموش می شود. و صدای بیداری همیشه از ریشه خفه می شود.
ثمرات بزرگ قیام 15 خرداد
قیام خونین 15 خرداد 42، درست پس از سرکوب و خاموشی ظاهری آن، همچون آتشی از خاکستر برخاست و گردبادی پدید آورد که تمام رژیم طاغوت ضد اسلامی و ضد بشری را در نوردید. پس از این سرکوب و کشتار وحشیانه و خونین، فکر باز کردن راه مبارزه بر اساس اسلام و معیارهای معتبر دانشگاهی شکل گرفت که منجر به ظهور جریاناتی چون نهضت های اسلامی موتلفه شد.
امام پس از آزادی از بازداشت 9 ماهه به قم بازگشت و این بار پس از افشاگری و اعتراض به طرح کاپیتولاسیون، در 13 آبان 1343 از کشور تبعید شد و «عصر خمینی» را به تاریکشدگان اعلام کردند. جهان .
به طور خلاصه، آثار و نتایج این احیای معنوی و ملی را میتوان چنین برشمرد:
1- قرار گرفتن مرجعیت شیعه در سطح رهبری نیروهای مذهبی: زمانی که امام خمینی (ره) رهبری یک جریان سیاسی اجتماعی را به عنوان مرجع تقلیدی به عهده گرفتند، نهاد مرجعیت و روحانیت اصیل انقلابی به عنوان عنصر اصلی در محاسبات و معادلات سیاسی مطرح شد.
2- جنبش های سیاسی موجود را بشناسید و پوشش دهید: حضور امام خمینی (ره) با وحدت و تمرکز نیروهای مذهبی و جلوگیری از تفرقه و تشتت آنان و ایجاد بستر همدلی و همدلی بر محوریت اعتقاد به گشایش راه و حقانیت اسلام…
3- مواجهه با خاستگاه نظام شاهنشاهی: در حالی که حرکات قبلی این ویژگی را نداشتند.
4- در ماهیت نهضت و مبارزه ضد امپریالیست و ضدصهیونیست باشید: امام خمینی (ره) از ابتدای نهضت خود، قدرت های استعمارگر شرق و غرب، صهیونیسم جهانی و اسرائیل را به مبارزه فراخواند.
5- نقاب دروغین را بردارید و تظاهر به مردمی کنید و اصلاحات اجتماعی را اجرا کنید. حرکت امام خمینی (ره) رژیم شاه را مجبور به توسل به خشونت کرد و بدین ترتیب چهره واقعی این رژیم برای مردم ایران آشکارتر شد.
6- آشکار شدن قدرت دین و انگیزه و آرمان التزام به احکام دین و اندیشیدن به جدایی ناپذیری دین از سیاست، از طریق بسیج گسترده مردمی و مقاومت در برابر برنامه های نامشروع رژیم طاغوت.
یاد امامی که نامش بر بلندای فیضیه است منشأ خورشید رهایی و رستگاری ملتی گردد و خردادها از نسیم حضورش عطر محبت و یاد شهیدان گرامی باد. که پانزده خرداد آفرید که تا ابد زنده اند…
همه جا مشت گره کرده است.
وقت آن است که دیوانه وار عاشق استبداد شوید
وقت آن است که به تاریس سیلی بزنیم
زمان معجزات و زمان بیداری است.
ماه تحت کنترل ابر سیا پنهان شده است.
هر که در سرش شور و نوآوری دارد بسم الله…
عشق پیمانه به پیمانه جنون می ریزد
دل مدرسه فیضیه خون است
که به نام سارو سهی ایران پدید آمده است
همه جا غوغای کفن است
شب در این شهر سرد و تاریک است.
کمی صبر عزیزان آن سحر نزدیک است
کوچه به کوچه، خیابان به خیابان با ما
صدای تکبیر بلند و تب طوفان با ماست
تمام سرها را به این ترتیب بشمارید.
فاج روی فاج، به کبوترها نگاه کن.
تب ققنوس بر سر این طایفه افتاده است!
به همه جا پر از عاشق نگاه کن!
نمک شور در سفر عشق چیست؟
پس از این واقعه، خورشید چه نوع نوری دارد؟
در این سینه نفسی برای فریاد نمانده است
«از نیمه خرداد منتظر فرج خواهیم بود…»