به گزارش بازار، بانک مرکزی در گزارشی رسمی به مقاله یک رسانه منتقد دولت پاسخ داد. این گزارش توضیح می دهد که چرا در شرایط فعلی نمی توان سیاست پولی با نرخ ثابت را اجرا کرد و چرا بانک مرکزی بر کنترل رشد نقدینگی تمرکز کرده است.
بانک مرکزی اعلام کرد: در گزارش مذکور، بر اساس نتایج بهدستآمده از نظرسنجی انجام شده توسط آن روزنامه در بین خوانندگان، آمده است که واحدهای اقتصادی، نرخ دلار در بازار آزاد (غیررسمی) را مهمترین عامل میدانند. روی قیمت تاثیر می گذارد و اکثر مردم این نرخ را همانطور که روزانه رصد می کنند و این نرخ ارز عامل اصلی شکل دهنده انتظارات تورمی افراد است، در نظر می گیرند، سیاست ارزی در سال های اخیر به سمت عدم شناخت این بازار و سطحی نگری آن حرکت کرده است. بر این اساس وی پیشنهاد کرد مسئولان ضمن پذیرش نرخ های غیررسمی بازار، سیاستی حول این نرخ اتخاذ کنند و برای کنترل تورم به جای لنگر نرخ ارز، بر نرخ سود تکیه کنند. در اینجا نکاتی از مقاله منتشر شده آورده شده است.
بیانیه بانک مرکزی
اولین نکته در مورد نقش نرخ ارز در بازار غیررسمی در شکلگیری انتظارات تورمی واحدهای اقتصادی، توجه به این نکته است که بازار غیررسمی ارز مبادلات غیرقانونی پولی (قاچاق کالا و خروج غیرقانونی سرمایه) را پوشش میدهد. به همین دلیل، هزینه های اضافی تراکنش های غیرقانونی را نیز شامل می شود. همچنین بخش دیگری از معاملات پولی در بازار غیررسمی مربوط به معاملات پولی سوداگرانه و احتیاطی است که به شدت متاثر از انتظارات و عوامل عاطفی و روانی است. بنابراین گفته می شود که نرخ ارز در بازار غیررسمی منعکس کننده انتظارات است، زیرا بیشتر تغییرات آن ناشی از عوامل غیربنیادی، مورد انتظار و روانی است. برعکس، تحول نرخ ارز در بازار رسمی متاثر از عوامل اساسی اقتصادی مانند جریان منابع و مصارف ارزی و انتظارات مرتبط است که به نوبه خود از تصمیمات عوامل اقتصادی میان مدت و میان مدت نشات میگیرد. دراز مدت و کمتر تحت تأثیر عوامل گذرا قرار می گیرند.
در تحلیل و بررسی پیشنهاد ابزارهای مذکور برای کمک به تثبیت بازار ارز از طریق حرکت به سمت تک نرخی شدن ارز با قیمت متعادل بین بازار آزاد و بازار ارز، باید توجه داشت که در شرایطی که نرخ ارز در بازار غیررسمی به شدت متاثر از انتظارات و روانی است، تا زمانی که ابهامات موجود در اقتصاد برطرف نشده باشد، تعدیل نرخ ارز رسمی بازار مطابق با تغییرات نرخ ارز رسمی نخواهد شد. افزایش نرخ ارز و افزایش نرخ تورم که منجر به بی ثباتی اقتصاد کلان خواهد شد. در این شرایط پس از تعدیل نرخ ارز و تک نرخی امکان بازگشت به نظام چند نرخی وجود خواهد داشت. بنابراین، این شرایط گذرا و بی ثبات کننده ایجاب می کند که سیاست های پولی متناسب با تغییرات متغیرهای اساسی اقتصاد انجام شود و عوامل عاطفی و روانی کمتر در تصمیم گیری ها مشارکت داشته باشند.
البته اگر چنین شرایطی منجر به تغییر در متغیرهای بنیادی و وضعیت منابع و مصارف ارزی اقتصاد شود، رویکرد جدیدی به شرایط موجود ضروری است. با توجه به ملاحظات فوق، بانک مرکزی تصمیم گرفت سیاست تثبیت نرخ ارز را از پایان سال 1401 اجرا کند تا متعاقباً نرخ تورم و انتظارات تورمی را از این کانال کنترل و امکان تعدیل تدریجی نرخ ارز را فراهم کند. . با توجه به خواسته های اقتصاد کلان. در عین حال تصمیم دولت و بانک مرکزی بر اجرای جدی اقدامات اصلاحی لازم برای رفع اختلافات در حوزه پولی و مالی است.
اجرای سیاست های تثبیت اقتصاد کلان تأثیرات محسوسی بر تحول متغیرهای کلان اقتصادی داشته است. بانک مرکزی در چارچوب اجرای سیاست تثبیت، برنامه پولی را برای کنترل رشد نقدینگی و پایه پولی تهیه و تنظیم میکند، سیاستهای پولی آیندهنگر را در راستای کنترل رشد کلهای پولی و تعدیل مناسب اتخاذ میکند. نرخ سود، کنترل رشد ترازنامه بانک ها، اصلاحات نظام بانکی، تثبیت بازار ارز و قابل پیش بینی ساختن آن به دنبال کاهش ریسک های تورمی و افزایش نقدینگی بوده است. در نهایت، مجموعه اقدامات سیاستی بانک مرکزی منجر به رشد نقدینگی 31.1 درصدی در پایان سال 1390، نزدیک به هدف رشد شد. همچنین رشد نقدینگی در پایان سال 1402 نسبت به پایان سال 1401 به 24.3 درصد رسیده است، یعنی 0.7 واحد درصد کمتر از سطح تعیین شده در برنامه پولی تعیین شده برای اهداف رشد نقدینگی در سال 1402 است.
با اقدامات انجام شده، نوسانات در بازار ارز به میزان قابل توجهی محدود شده است. به گونه ای که ضریب تغییرات نرخ دلار در بازار غیررسمی به عنوان شاخصی از نوسانات بازار ارز برای سال 1402 رقم 5.8 درصد را تجربه کرده است. این در حالی است که نرخ دلار در بازار غیررسمی برای سال 1401 برابر با 19.5 درصد بوده است. همچنین نرخ فروش حواله در مرکز طلا و ارز ایران نسبتاً ثابت بوده است. به گونه ای که ضریب تغییرات نرخ فروش حواله های دلاری در مرکز مبادلات ارزی و طلای ایران که برای واردات کالاهای غیرضروری در نظر گرفته شده است، در سال 1402 معادل 4/2 درصد بوده است. در حالی که نرخ ارز برای سال 1401 معادل 10.5 درصد و میانگین نرخ از ابتدای سال 1402 تا پایان آن حدود 382 هزار ریال است. همچنین نتایج سیاست ها و اقدامات مجموعه اقتصادی دولت و بانک مرکزی برای کنترل نرخ تورم را مشاهده می کنید. به این ترتیب، بر اساس آمار مرکز آمار ایران، تورم نقطه به نقطه شاخص بهای کالاها و خدمات مصرفی از اردیبهشت ماه سال گذشته روند نزولی خود را آغاز کرد.
تورم نقطه به نقطه در ادامه این روند در فروردین ماه 1403 با 24.6 واحد درصد کاهش نسبت به ماه مشابه سال قبل به 30.9 درصد رسید. همچنین بر اساس آمار بانک مرکزی تورم نقطه به نقطه شاخص بهای تولیدکننده در فروردین ماه 1403 با 16.9 واحد درصد کاهش نسبت به فروردین 1402 به 23.8 درصد رسید. تورم سالانه شاخص بهای تولیدکننده در ادامه روند نزولی سال گذشته در فروردین ماه 1302 به 31.2 درصد رسید که نسبت به فروردین 1402 6.1 واحد درصد کاهش نشان می دهد.
در مورد پیشنهاد استفاده از لنگر نرخ سود به جای نرخ ارز، باید توجه داشت که در فضای متعارف سیاست پولی، تغییرات نرخ ارز درون زا بوده و در قالب رژیم های نرخ ارز منعطف شکل می گیرد و نرخ بهره سیاستی نیز بر نرخ بهره تاثیر می گذارد. نرخ ارز به عنوان لنگر برای انتظارات تورمی. با توجه به شرایط کلی اقتصادی کشور، ابزار نرخ سود در شکلدهی انتظارات تورمی مؤثر نیست و بر این اساس بانک مرکزی برای شکلدهی به انتظارات تورمی، کنترل رشد نقدینگی را مورد توجه قرار داده است.
در رابطه با پیشنهاد استفاده از ابزار فردا برای مدیریت بازار ارز، لازم به ذکر است که استفاده از ابزارهای مشتقه مستلزم تهیه پیش نیازهای آن از جمله ایجاد بازار نقدی باثبات، مدیریت است. انتظارات و برقراری ثبات و آرامش در بازار رسمی و بدون تحقق آن، اثربخشی ابزارهای مشتقه ارزی به عنوان مکانیزمی برای کاهش ریسک ارز با چالش مواجه خواهد شد.