پنج روز مانده به نشست فصلی شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی، اخباری مبنی بر نامشخص بودن تصمیم برخی کشورهای اروپایی برای استفاده از قطعنامه ضدایرانی در نشست بعدی منتشر شده است.
چند روزی است که رسانههای خارج از ایران بر افشای اطلاعات آتی شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی تمرکز کردهاند. هسته اصلی اخبار روزهای اخیر به اختلاف نظر و دودستگی در اردوگاه غرب اختصاص یافته است تا بار دیگر از نفوذ قطعنامه علیه ایران استفاده شود.
بر این اساس، منابع دیپلماتیک نزدیک به تروئیکای اروپایی گزارش داده اند که در آستانه نشست سه ماهه این آژانس، اختلاف نظر بین آمریکا و سه کشور اروپایی (انگلیس، فرانسه و آلمان) بر سر صدور حکم ضد دولتی به وجود آمده است. سند – قطعنامه ایران در نشست بعدی آژانس.
خبرگزاری انگلیسی رویترز روز جمعه گزارش داد، دیپلمات های اروپایی می گویند که ایالات متحده و سه متحد اصلی اروپایی آن بر سر اینکه آیا در نشست آژانس بین المللی انرژی اتمی به دنبال راه حلی علیه ایران باشند یا خیر، اختلاف نظر دارند.
این خبرگزاری به نقل از یک دیپلمات اروپایی نوشت: قطعنامه نهایی آماده شده است، برخی دیگر تایید کردند که تروئیکای اروپایی پیش نویس را تهیه کرده اما برای اعضای هیئت مدیره ارسال نکرده است. ما باید با این قطعنامه پیش برویم. مشکل است و در گفتگوهای خود ما به انجام هر کاری که ممکن است برای متقاعد کردن آنها ادامه خواهیم داد.
این در حالی است که به نوشته رویترز، استدلال اصلی مقامات آمریکایی این است که مانند گذشته به ایران بهانه ای برای پاسخگویی به فعالیت های هسته ای خود ندهند.
در عین حال روزنامه آمریکایی وال استریت ژورنال نیز در گزارشی با اشاره به اختلاف نظرها در دو سوی اقیانوس اطلس نوشت: آمریکا برخلاف دوره های قبل و فشاری که قبل از هر جلسه شورای حکام وارد می کرد، همچنین از چندین کشور دیگر خواست تا از این نشست خودداری کنند. این جلسه فشار آورده است. این رسانه می افزاید: انگلیسی ها و فرانسوی ها قصد خود را برای اتخاذ قطعنامه ای سخت علیه ایران به واشنگتن اعلام کرده اند. وال استریت ژورنال خاطرنشان کرده است: اگر قطعنامه احتمالی شورای حکام با شکست مواجه شود، پیروزی بزرگی برای تهران در عرصه دیپلماسی خواهد بود و نشان دهنده فروپاشی ائتلاف غربی برای فشار بر ایران خواهد بود.
در روزهایی که به اعتراف رسانه های موثق و مراکز فکری غربی، آمریکا از دستور کار منطقه ای ایران به ویژه پس از عملیات وعده شکست خورده است، کاخ سفید نمی خواهد جبهه جدیدی برای تقابل در حوزه هسته ای بگشاید. مشکل با ایران
از سوی دیگر وضعیت مبهم جو بایدن در عرصه انتخاباتی دموکرات ها در آستانه انتخابات ریاست جمهوری آمریکا و شرایط ملتهب غرب آسیا که تنش های اسرائیل تمام توان سیاست خارجی و نظامی آمریکا را در منطقه از بین برده است. باعث شده است واشنگتن از تنش هسته ای با ایران اجتناب کند.
البته این اتفاقات وضعیت خنده دار و تقریباً غم انگیزی را در رابطه با توسعه هسته ای نشان می دهد، زیرا تروئیکای اروپایی که به گفته دولتمردان سابق کشورمان، قرار بود پس از خروج، جای خالی آمریکا در برجام را اشغال کند. توافق هستهای اکنون برعکس است و به گفته رسانههای غربی، این آمریکاست که در حال مدیریت و تعدیل افراطگرایی هستهای سه کشور اروپایی شرکتکننده در توافق هستهای رو به زوال ۲۰۱۵ است.
صدور 2 قطعنامه در خرداد و آبان 1401 با واکنش و اقدامات متقابل جدی مانند ایران مواجه شد. پس از قطعنامه اول، ایران به تمام همکاری های اعتمادساز خود پایان داد و بیش از 20 دوربین نظارتی آژانس بین المللی انرژی اتمی را از تاسیسات هسته ای خارج کرد.
در پی مصوبه 26 آبان 1401 شورای حکام، ایران آغاز تولید اورانیوم 60 درصد در مجتمع راهبردی فردو را با استفاده از ماشین آلات پیشرفته IR-6 به جای سانتریفیوژهای نسل اول اعلام کرد و سالن B فردو را به هشت کانال جدید مجهز کرد. و همچنین گازگرفتن دو زنجیره جدید ماشین آلات پیشرفته در نطنز، اقدام مخرب و خصمانه غربی ها را بی پاسخ نگذاشت.
در چنین شرایطی با اشاره به اینکه برخی اخبار حاکی از آن است که پیش نویس قطعنامه ضدایرانی به صورت محدود بین 35 کشور عضو توزیع شده است و البته برخی اختلافات همچنان پابرجاست، شنیده می شود به تجربه قطعنامه های قبلی، اگر در جلسه هفته آینده اگر شورای حکومتی قطعنامه ای علیه ایران صادر کند، تهران واکنش نشان داده و اقدامات متقابل انجام خواهد داد. بر این اساس صدور قطعنامه برای ایران بیش از تولیدکنندگان آن مضر است.
اتکای غرب به اهرمی که کارایی خود را از دست داده است، مسیری آزموده شده است که برای سه کشور اروپایی همراه با ایالات متحده نتیجه ای نداشته است. این موضوع بیش از هر چیز تأثیر منفی بر همکاری آژانس با ایران خواهد گذاشت، کانالی که مدیرکل آژانس برای زنده نگه داشتن آن سخت تلاش می کند، مسیری که منجر به توافق مارس 2023 (اسفند 1401) بین ایران و گروسی شد. و آقای مدیرکل بعداً پس از سفر اخیر خود به ایران، سعی در احیای آن کردند و در برابر تصمیم غیرمنطقی غربی ها آسیب پذیر خواهند بود.