به گزارش رکنا، مشروح گفتگو با علی جنتی وزیر سابق فرهنگ و ارشاد اسلامی و فعال سیاسی در رابطه با انتخابات ریاست جمهوری چهاردهم را در زیر خواهید خواند;
از نظر شما با توجه به اسامی مختلف پیشنهادی برای ریاست جمهوری، کدام یک از مردم بیشترین امکانات و تجربه را برای حل مشکلات کشور دارند؟
دکتر لاریجانی از نظر سابقه مدیریتی در بین افرادی که برجسته و ممکن است کاندیدا یا تایید شده باشند، قطعاً با توجه به سوابق قبلی خود از جمله 10 سال کارگردانی صدا و سیما، تجربه اجرایی قابل توجهی داشته و بسیار موفق بوده است. همچنین در سه دوره حدود 12 سال ریاست مجلس را بر عهده داشت و در جلسات سران قوا شرکت می کرد و در اکثر امور اساسی کشور حضور داشت. او همچنین مدتی به عنوان دبیر شورای امنیت ملی فعالیت کرد و مسائل هسته ای را مستقیماً دنبال می کرد و روابط و سیاست خارجی را به خوبی درک می کند. فکر می کنم او از نظر تجربه مدیریتی در موقعیت بسیار خوبی قرار دارد. لاریجانی اگرچه خود را در اردوگاه اصولگرایان تعریف می کند، اما اصولگرای معتدلی نیز هست که بسیاری از اصلاح طلبان معتدل به او متمایل هستند.
آقای دکتر جهانگیری هم بسیار باتجربه هستند و نه تنها نماینده مجلس بودند، بلکه سال ها در دولت های مختلف حضور داشتند و تجربه زیادی دارند. معاون اول دولت روحانی هم بود اما مشکل این است که بعید است تایید شود. اما در مورد اینکه چه کسی خوش شانس تر است، باید دید دولت نسبت به چه افرادی نگاه مثبت تری دارد و چه کسانی را برای این مسئولیت بیشتر می پذیرد. قطعا ترجیح دولت این است که یک فرد اصولگرا سر کار بیاید.
آقایان فتاح و جلیلی در بین افرادی که الان در بین اصولگرایان مطرح هستند، مطرح هستند. همچنین اگر آقای مخبر کاندیدا شود به نظرم شانسش از بقیه بیشتر است. بنابراین آقای مخبر و بعد آقایان فتاح و جلیلی شانس بیشتری دارند. دولت و نظام به آقای مخبر اعتماد کامل دارند و با توجه به اینکه ایشان به عنوان معاون اول در دولت سیزدهم مسئولیت داشتند، احتمالا ایشان می توانند راه مرحوم آقای رئیسی و ترکیب فعلی را ادامه دهند. دولت سیزدهم تغییر چندانی نخواهد کرد. خبرچین خیلی بیشتر از دیگران است. در برخی محافل سیاسی این بحث مطرح می شود که نظام در این دوره چه سیاستی را دنبال خواهد کرد.
برخی معتقدند چون در انتخابات ریاست جمهوری سال 1400 میزان مشارکت بسیار پایین بود و حتی پس از آنکه رئیسی بیشترین رای را به خود اختصاص داد، در انتخابات شورای اسلامی (چه در دور اول و چه در دور اول) در دور دوم نیز مشارکت داشت. بسیار کم بود و اتحاد همه نهادهای مسئول مشکل کشور را حل نکرده است تا انتخابات تسریع شود و بتوانیم از وضعیت فعلی خارج شویم. اما این نظریه مخالفانی نیز دارد و برخی معتقدند پس از چهار دهه دولت به این نتیجه رسیده است که همه قوا باید از یک جناح انتخاب شوند. این همان سیاستی است که از سال 1400 هم در انتخابات ریاست جمهوری و هم در انتخاب نمایندگان مجلس اتخاذ شده و ادامه خواهد داشت.
با توجه به نیمه کاره بودن مذاکرات و عدم توافق کتبی با آمریکا و دولت بایدن، چقدر می توان انتظار داشت که دولت بعدی در زمان برگزاری انتخابات بتواند در این زمینه دستاوردهایی داشته باشد. در ایالات متحده امریکا؟
سیاست دولت بایدن حفظ صلح در منطقه خاورمیانه تا زمان برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در نوامبر سال جاری است. بخشی از مشکلات دولت بایدن با نتانیاهو در رابطه با موضوع غزه و برقراری آتش بس به این دلیل است که نمی خواهد انتخابات ریاست جمهوری در شرایطی برگزار شود که در آن تنش در ایالات متحده ایجاد شود. اخیراً در عمان مذاکراتی بین مقامات وزارت خارجه ایران و آمریکا انجام شد و کمیت و کیفیت این مذاکرات مشخص نیست، اما به نظر من آمریکایی ها در شرایط فعلی حاضر نیستند امتیازات خاصی به ایران بدهند. اما آنها بیشتر مشغول سرگرم کردن ایران هستند تا صلح. این منطقه باید تا زمان برگزاری انتخابات ریاست جمهوری آمریکا حفظ شود.
در حال حاضر، دولت بایدن مشکلات جدی با کنگره دارد و نمی تواند اقداماتی را که می خواهد انجام دهد. اخیرا شاهد بودیم که بلینکن وزیر امور خارجه آمریکا پس از شهادت رئیس جمهور و همراهانش برای پیام تسلیت به مجلس سنا احضار شد. از سوی دیگر به نظر می رسد طرف ایرانی برنامه مذاکره خاصی ندارد. از آنجایی که برای دو سه سال گذشته برنامه ای نداشتم. دولت سیزدهم در شرایطی کار خود را آغاز کرد که مذاکرات تیم دولت قبلی با آمریکایی ها برای احیای برجام به طور کامل به نتیجه رسیده بود، اما با گذشت تقریباً سه سال از فعالیت دولت سیزدهم، عملا برجام به پایان رسید. فراموش شده است، بنابراین دولت بعدی نیز به آن توجه خواهد کرد. شما توانایی محدودی برای مذاکره با شرایط بیرونی و داخلی خواهید داشت.
در صورت روی کار آمدن ترامپ در آمریکا، آیا دولت چهاردهم راهی برای تصویب تحریم هایی که ترامپ برای اعمال فشار حداکثری بر ایران استفاده کرد، دارد؟
اگر ترامپ در ایالات متحده به عنوان رئیس جمهور انتخاب شود، کار بسیار دشوارتر خواهد بود. در دوره قبل که ترامپ روی کار آمد، به تنهایی همه کشورها را به تبعیت از تحریم های آمریکا علیه ایران قلدری کرد و هر کشوری را که متهم به نقض تحریم ها می شد، تحریم کرد و این باعث فشار حداکثری علیه ایران شد. اگر ترامپ رئیس جمهور بعدی باشد، من شک دارم که مذاکره با ترامپ بسیار امکان پذیر باشد. اگرچه معتقدم ترامپ در دولت دوازدهم آمادگی کامل برای رفع تحریم ها از طریق مذاکره با ایران را داشت، اما دولت آقای روحانی اجازه ملاقات با ترامپ را نداشت، چه برسد به مذاکره با ترامپ، قطعا در مورد چهاردهم هم همینطور است. بنابراین اگر ترامپ پیروز شود، شرایط بسیار سختی خواهیم داشت.