به گزارش 9 صبح به نقل از خبرگزاری خبرآنلاین، با شهادت ابراهیم رئیسی هشتمین رئیس جمهور ایران و ناتمام ماندن دوره سیزدهم دولت، به زودی انتخابات زودهنگام برای انتخاب نهمین رئیس جمهور برگزار می شود. کشور. . بر اساس برنامه زمانبندی اعلام شده از سوی وزارت کشور، بر اساس اصل 131 قانون اساسی، برای برگزاری چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری، انتخابات زودهنگام ریاست جمهوری در 17 تیرماه 1403 برگزار می شود.
همانطور که دنیای اقتصاد گزارش می دهد، این انتخابات در شرایطی برگزار می شود که به دلیل محدودیت زمانی، نامزدهای بالقوه ریاست جمهوری زمان زیادی برای تبلیغات نخواهند داشت و در نتیجه جذب رای دهندگان را دشوار خواهند کرد. در این میان شاید این انتظار که دولت چهاردهم تداوم دولت سیزدهم باشد، کار را برای نامزدهایی که می خواهند وارد رقابت های انتخاباتی برای انتخابات آینده شوند، سخت کند. این موضوع در روزهای اخیر از سوی برخی مسئولان کشور تکرار و تاکید شده است.
بر اساس قانون انتخابات، ثبت نام برای انتخابات ریاست جمهوری از 19 خرداد آغاز و تا 14 جون ادامه خواهد داشت. همچنین شورای نگهبان صلاحیت نامزدها را از 24 تا 21 خرداد بررسی می کند. اسامی نامزدهای نهایی در تاریخ 22 ژوئن اعلام می شود و نامزدها از 23 ژوئن تا 16 ژوئیه فرصت دارند تا خود را اعلام کنند.
در نهایت، انتخابات زودهنگام ریاست جمهوری در 8 ژوئیه برگزار می شود و نامزد پیروز به عنوان کشیش انتخاب می شود.
طبق اخباری که به «دنیای اقتصاد» رسیده، حضور سعید جلیلی، علیرضا زاکانی و محسن رضایی برای حضور در انتخابات تقریبا قطعی شده است. محمدباقر قالیباف نیز منتظر نتایج انتخابات هیأت رئیسه و تصاحب صندلی رئیس مجلس است، بنابراین هنوز به جمع بندی نهایی برای حضور در چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری نرسیده است.
علی لاریجانی که با رد صلاحیت خود در انتخابات ریاست جمهوری 1400 به یکی از عجایب تاریخ انتخابات ریاست جمهوری کشور تبدیل شد، ظاهراً منتظر است تا بار دیگر تابلویی در این صحنه ظاهر شود. گفته می شود که او حاضر است در صورت دریافت سیگنال مثبت برای حضور در انتخابات، یک بار دیگر شانس خود را امتحان کند.
بر اساس گزارش ها، نقش محمد مخبر و مهرداد بذرپاش برای حضور در انتخابات هنوز مشخص نیست. این در حالی است که پس از شهادت ابراهیم رئیسی، بر اساس اصل 131 قانون اساسی، محمد مخبر به مدت 50 روز تا زمان برگزاری انتخابات ریاست جمهوری، به عنوان جانشین موقت رئیس جمهور، اداره امور کشور را بر عهده خواهد داشت و ممکن است یکی از اعضای هیئت رئیسه باشد. گزینه های پیشنهادی برای تصدی پست ریاست جمهوری
از سوی دیگر اخبار و اطلاعات از حضور احتمالی سید پرویز فتاح حکایت دارد که هم اکنون به عنوان سرپرست تیم اجرایی فرمان امام فعالیت می کند و تجربه ریاست بنیاد مستضعفان انقلاب اسلامی را نیز دارد. در پرونده شما
همچنین حکایت از تمایل مصطفی پورمحمدی به عنوان یکی از نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری دارد. وی همچنین سابقه رد صلاحیت و اعتراض و در نهایت تایید صلاحیت خود توسط شورای نگهبان در انتخابات مجلس خبرگان رهبری در سال 1402 را دارد. محمدرضا عارف نیز ظاهراً تمایل خود را برای کاندیداتوری اعلام کرده است.
کی نمیاد؟
در میان نامهایی که این روزها مطرح شد، نام محمدجواد ظریف، وزیر سابق امور خارجه نیز به چشم میخورد. علی اکبر صالحی نیز اعلام کرده است که به دلیل سنش نمی تواند در انتخابات ریاست جمهوری شرکت کند و به همین دلیل نامش در لیست نامزدهای احتمالی انتخابات زودهنگام ریاست جمهوری دیده نمی شود. طبق قانون، حداقل سن نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری 40 سال و حداکثر سن 75 سال است.
نماد ادامه راه رئیس جمهور چه کسی خواهد بود؟
آینده مشخص می کند که کدام یک از این نام ها یا افراد در روزهای آینده نامزدی خود را برای چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری اعلام می کنند و می توانند وارد پاستور شوند. اما شواهد نشان می دهد که اگر شرایط به سمت انتخاب نزدیک ترین فرد به تفکر رئیس دولت سیزدهم پیش برود، احتمالا سعید جلیلی شانس زیادی برای تصاحب کرسی سلف خواهد داشت.
در واقع چون از نخستین روزهای تشکیل دولت سیزدهم، دولت ابراهیم رئیسی را زایش فکری خاص در جبهه اصولگرایی می دانستند، اکنون دست جلیلی را بازترین رئیس جمهور می دانند. نسبت به گذشته و آن را ادامه اندیشه های شهید رئیسی توصیف می کنند.
از سوی دیگر می توان از پرویز فتاح به عنوان یکی دیگر از نمادهای این تفکر در صورت عدم ورود جلیلی به عرصه انتخابات نام برد. فتاح یکی از نزدیک ترین افراد به فکر سعید جلیلی است و ورود او به میدان رقابت در گرو نبود پدر این تفکر است. در واقع به جرات می توان گفت که احتمالا گزینه اصلی هواداران برای ادامه مسیر ریاست جمهوری، کسی جز سعید جلیلی نیست و در صورت ورود او به عرصه رقابت، نامزدی چهره های مشابه نیز لغو می شود. از آنجایی که شهید ابراهیم رئیسی در سال 1400 در انتخابات ریاست جمهوری پیروز شد، خبرها حاکی از آن است که دولت سیزدهم از دو هسته اصلی تشکیل شده است.
هسته ای با هدایت اندیشه سعید جلیلی که بخشی از آن منتسب به رئیس جمهور فقید بود که این تفکر را در دولت هدایت می کرد و هسته ای دیگر که به نوعی به محمد مخبر و مهرداد بذرپاش نسبت داده می شد. در این میان ائتلاف آمنا نیز از ائتلاف این دو هسته بیرون آمد که بخش مهمی از کرسی های انتخابات شورای اسلامی دوازدهم را به دست آورد. «شریان» به عنوان مهم ترین تشکل سیاسی که نمایندگانی بلندپایه در دولت داشت، یکی از جریان هایی بود که به این ائتلاف پیوست.
شریان یکی از احزاب جدید اصولگرا است که در سال 1401 به رهبری مهرداد بذرپاش تأسیس شد و با اتحاد با آمنا در واقع دو هسته اصلی دولت را تشکیل می دهند. حال باید دید کدام یک از این دو هسته اصلی می تواند نبض دولت بعدی را در دست بگیرد یا دوباره ائتلافی بین این دو هسته تشکیل می شود یا خیر؟
خبرچین می آید؟
در این میان گزینه دیگری نیز وجود دارد و آن احتمال حضور جدی محمد مخبر در انتخابات ریاست جمهوری سال 1403 است.محمد مخبر که پیش از این در دولت سیزدهم معاون رئیس جمهور بود، به نظر می رسد نیم نگاهی به ریاست جمهوری داشته باشد و شاید مطلوب ترین برای ریاست جمهوری دولت چهاردهم. به خصوص که او به تمام مسائل و مشکلات دولت سیزدهم واقف است و از این منظر بهتر از دیگران از پس امور بر می آید.
اما بسته به نتیجه کار، در صورت اعلام کاندیداتوری سعید جلیلی، پیروزی مخبر در انتخابات با چالش هایی مواجه خواهد شد. به خصوص اینکه اخباری مبنی بر برخی اختلافات بین او و هسته اصلی دولت به گوش می رسد و به نظر می رسد اکنون با شهادت ابراهیم رئیسی، مهمترین پشتوانه خود را در دولت از دست داده است.
اما امکاناتی که هر یک از این نامزدها در عرصه انتخابات دارند به شرایط حاکم بر کشور بستگی دارد. در واقع فضای سیاسی کشور با توجه به شهادت ابراهیم رئیسی و برگزاری انتخابات زودهنگام ریاست جمهوری همچنان نامشخص است و نمی توان تصویر روشنی از انتخابات 17 تیرماه ارائه کرد. .