چرا تورم افزایش یافت؟
دنیای اقتصاد نوشت: تحلیل جزئیات تورم نشان می دهد مهم ترین بخشی که در افزایش سطح عمومی قیمت ها تاثیرگذار بوده، حوزه املاک و مستغلات است. در شرایطی که تورم کلی نقطهای معادل 31 درصد است، تورم نقطهبهنقطه بخش املاک و مستغلات معادل 41.8 درصد است. بنابراین تورم مسکن تقریباً 11 درصد بیشتر از تورم عمومی قیمت است. تبدیل مسکن به کالا در کشور را می توان یکی از عوامل این وضعیت دانست. بررسی های «دنیای اکونومیست» نشان می دهد که سهم بخش مسکن از تورم 31 درصدی این ماه حدود 15 درصد بوده است، یعنی حدود نیمی از تورم ماه جاری مربوط به این بخش است.
علاوه بر بخش املاک، یکی دیگر از عوامل موثر بر تورم، تورم در بخش مواد غذایی است. محاسبات نشان می دهد که تورم بخش مواد غذایی باعث 6.54 درصد از تورم نقطه به نقطه 31 درصدی در اردیبهشت ماه شده است. اما بررسی گزارش تورم چند ماه گذشته نشان می دهد که تورم نقطه ای مواد غذایی در اردیبهشت ماه کاهش یافته است. با این حال تورم مسکن 1.1 واحد درصد افزایش یافت. موضوع مهم در خصوص وضعیت تورم اردیبهشت ماه اعمال نرخ سلامت در این ماه بود. تورم ماهانه حوزه سلامت در این ماه ۹ درصد بوده است. بررسی ها نشان می دهد که سهم بخش بهداشت از تورم نقطه به نقطه 31 درصدی در اردیبهشت 21/2 درصد بوده است. اما مشارکت بخش سلامت در تورم فروردین ۹۹/۱ درصد بوده است.
روند تورم از سال 1400
در سال 1400 بود که بانک مرکزی سیاستی را در سیستم بانکی اعمال کرد که به آن کنترل ترازنامه می گفتند. بر اساس این سیاست، بانک ها تا سقف مشخصی مجاز به وام دادن و ایجاد نقدینگی بودند و در صورت تخطی از این سقف، جریمه می شدند. با اجرای این سیاست، نرخ رشد نقدینگی در سال اول تفاوت چندانی از خود نشان نداد، اما با گذشت زمان و سخت گیری روزافزون در اجرای کنترل ترازنامه، نرخ رشد نقدینگی از سال 1401 نقطه به نقطه کاهش یافت. نرخ رشد نقطه به نقطه نقدینگی در اسفند 1401 به 31.1 درصد رسید و با ادامه این وضعیت در سال 1402، این شاخص در پایان این سال به 24.3 درصد رسید. اما بررسی وضعیت تورم نشان می دهد که در برخی سال ها روند تورم با رشد نقدینگی همسو بوده اما در برخی سال ها این روند بر خلاف روند رشد نقدینگی به ویژه آغاز اجرای کنترل تراز بوده است. تورم نقطه به نقطه فروردین 1400 51.1 درصد بوده که بسیار بالا محسوب می شود، اما در پایان سال 1400 تورم نقطه به نقطه به 34.3 درصد خواهد رسید.
در سال 1401 تورم بار دیگر روندی افزایشی به خود گرفته و در اسفند ماه سال جاری به کانال 50 درصدی باز می گردد. تورم نقطه به نقطه اسفند 1401 54 درصد اعلام شده است. در آوریل 1402، تورم نقطه به نقطه بالاترین سطح در حداقل 12 سال گذشته را تجربه کرد و به 55.5 درصد رسید. پس از این ماه، تورم مجددا به روند نزولی خود ادامه می دهد و این روند کلی منجر به رسیدن تورم نقطه به نقطه تا پایان سال به 32.2 درصد می شود. فراز و نشیب وضعیت تورمی در سال های اخیر نشان از بی ثباتی ها و عدم تعادل های فراوان در نظام پولی و وضعیت نرخ ارز در کشور دارد. به گفته کارشناسان اقتصادی، تورم در بلندمدت رابطه بسیار نزدیکی با رشد نقدینگی دارد و تغییرات رشد نقدینگی می تواند روند تورم را تبیین کند، هرچند در کوتاه مدت عوامل متعددی بر این شاخص مهم اقتصادی تاثیرگذار است.
مسیر متفاوت تورم در سال 1403
بر اساس آمار منتشر شده از سوی مرکز آمار، تورم ماهانه در دو ماهه نخست امسال از مرز 2 درصد گذشت. بر اساس اعلام مرکز آمار، تورم ماهانه فروردین ماه 2.6 درصد و تورم ماهانه اردیبهشت 2.8 درصد بوده است. بررسی های «دنیای اقتصاد» نشان می دهد که اگر روند تورم ماهانه در ماه های آینده مشابه این دو ماه باشد و نرخ تورم ماهانه 2.5 درصد در نظر گرفته شود، تورم نقطه به نقطه در پایان به 34.45 درصد خواهد رسید. از سال. که حتی از تورم 32.2 درصدی اسفند 1402 نیز بالاتر است. بانک مرکزی هدف تورم در سال جاری را رسیدن به کانال 20 درصد اعلام کرده است. به نظر می رسد اگر تورم در باقیمانده سال با وضعیتی مشابه دو ماه گذشته مواجه شود، دستیابی به این هدف برای بانک مرکزی ممکن نباشد، اما بررسی وضعیت متغیرهای پولی نشان می دهد که وضعیت کلی وضعیت متغیرهای پولی نسبتاً رو به بهبود است و این مشکل همچنان ادامه دارد. شکل سیاست پولی می تواند تاثیر مثبتی بر وضعیت کشور داشته باشد.
23220