به گزارش بازار، اعضای کارگروه تخصصی شورای گفت و گو در جلسه گذشته موضوع ارز را بررسی کردند. در این جلسه فعالان اقتصادی از تمدید مهلت تخصیص ارز برای تک تک متقاضیان ارز انتقاد کردند. در این جلسه که با حضور روسای کمیسیون های صادرات، واردات و گمرک اتاق ایران برگزار شد، خواستار طراحی سازوکاری از سوی بانک مرکزی برای نهایی شدن امکان تبادل ارز بین صادرکنندگان و واردکنندگان خرد در مدت سه روز شد.
با توجه به آنچه در این جلسه مطرح شد، به نظر می رسد بانک مرکزی در تلاش است تا متقاضیان ارز را به سمت ارز نیمی سوق دهد، زیرا نرخ ارز نزدیک به نرخ آزاد است و تنها نکته مثبت آن سرعت بالای آن بود. در تخصیص این ویژگی حتی با 3 میلیارد دلار متقاضی از بین رفته و هیچ توجیهی برای کارفرمایان ندارد.
بانک مرکزی در اوایل اردیبهشت 1403 اطلاعیه ای مبنی بر تخصیص یا تمدید ثبت سفارش ارزی و ارزی شخصی از محل صادرات از جمله شرط قرار گرفتن در صف اول، روند تخصیص ارز صادر کرد. به افراد، لحظه تصویب تعرفه ارزی قطعات و تعیین و اعلام شرایط جدید در ازای ارزی که صادرکننده به واردکننده تحویل می دهد، تا نوبت به آن برسد، تعهدی ندارد و خواهد بود. بر اساس اولویت بانک مرکزی
محمد لاهوتی، رئیس کمیسیون توسعه صادرات غیرنفتی خانه ایران و رئیس کنفدراسیون صادرات ایران در خصوص ابلاغیه بانک مرکزی گفت: از زمان انتشار این اطلاعیه نگرانی هایی در بین صادرکنندگان ایجاد شده است. زمانی که انتقال کابین های صادراتی را تسهیل کردیم، روند صادرات تسهیل شد و حجم صادرات افزایش یافت. دولت وقت از سال 1376 تا 1377 تنها با نرخ ارز تکلیفی و سامانه نیما حرکت کرد، اما چون سیاست مناسبی نبود، از سال 1377 واگذاری کابین های صادراتی را پذیرفت و در هر صورت آثار مثبت و منفی آن. سیاست های پولی روشن است و تجربه همه چیز را نشان می دهد.
این فعال اقتصادی معتقد است: در ابتدای دولت سیزدهم رشد صادرات به لطف تسهیلاتی که اعمال شد اتفاق افتاد. متاسفانه کم کم سیاست تحویل کابین به سمت محدودیت و تعطیلی پیش می رود و این مسیر ادامه دارد.
یکی از اعضای هیئت خانه ایران بر اساس تجربه سال های اخیر تاکید کرد: امکان انتقال کابین های صادراتی روشی موثر است و به افزایش حجم صادرات کمک می کند. این راهکار باعث افزایش سرعت تجارت و جذابیت استفاده از ارز صادراتی برای واردات می شود.
احمد فرشچیان، رئیس کمیسیون مدیریت واردات اتاق ایران، تنها توجیه واردکنندگان برای استفاده از ارز صادراتی را که قیمت آن گرانتر از سامانه نیما است، نبود صف دانست واردکنندگان باید در صف های طولانی برای تخصیص ارز منتظر بمانند، چه توجیهی برای استفاده از این روش برای آنها باقی می ماند؟
محمدرضا فاروقی، رئیس کمیسیون گمرک خانه ایران در تشریح روند استفاده از ارز گفت: معامله بین صادرکننده و واردکننده برای مدت نامعلومی انجام می شود. نه زمان تخصیص ارز نیما و نه تخصیص ارز از محل صادرات مشخص نیست. بنابراین بانک مرکزی باید به صادرکنندگان و واردکنندگان اجازه دهد تا نیازهای خود را در استفاده از ارز تامین کنند.
عرضه ارز توسط افراد در مقایسه با تقاضا کم است.
در ادامه حسین تاجیک، مدیر اداره تخصیص ارز بانک مرکزی، مقررات تجاری را اولویت اصلی بانک مرکزی در طراحی سازوکارهای تخصیص و تامین ارز دانست و گفت: در ابتدای سال 1402 مشکلاتی وجود داشت. در عرضه ارز و انسجام لازم را نداشتیم. این مشکل توسط سامانه نیما حل شد، البته هنوز نمی توان میزان صف تخصیص را پیش بینی کرد که با همکاری وزارت صنعت، معدن و تجارت در دستور کار قرار گرفته است.
وی ادامه داد: به موازات آن پیگیر اجرای تخصیص اعتبار هستیم و امیدواریم علاوه بر تامین ارز به موقع و پیش بینی صف تخصیص، تخصیص اعتبار نیز به زودی اجرایی شود.
این نماینده بانک مرکزی بیان کرد: در سال گذشته بیشترین تسهیلات ارزی به افراد صورت گرفت و از این طریق بیش از 16 میلیارد دلار تامین شد. هدف بانک مرکزی کمک به روند کسب و کار کشور است و این رویکرد همچنان ادامه دارد.
تاجیک با اشاره به اینکه حجم تقاضای ارز افراد تاثیری بر حجم عرضه آن ندارد، تصریح کرد: تجربه داریم که در برخی مقاطع تقاضا را باز می گذاریم و در برخی مواقع آن را مدیریت می کنیم. با این حال، عرضه ارز در این بازار تغییری نکرد که توجه به آن بسیار حائز اهمیت است.
مدیر دفتر تخصیص ارز بانک مرکزی خاطرنشان کرد: امروزه عرضه و تقاضا کنترل شده است و در حدی که در بازار ارز وجود دارد تخصیص می دهیم. بنابراین عرضه ارز باز است. با کمی مدیریت با این حال، تقاضا بیشتر از عرضه است و باید تخصیص ها را هماهنگ کنیم. از آنجایی که تقاضا بیشتر از عرضه است، صف به تدریج تشکیل می شود. از سوی دیگر، با توجه به اینکه تخصیص هر روز انجام می شود، صادرکننده از نظر زمان برای انجام تعهد خود با مشکل مواجه نمی شود.
وی یادآور شد: بانک مرکزی در حال طراحی ساز و کاری است تا صادرکنندگان و واردکنندگان به راحتی یکدیگر را پیدا کنند و بازار مطمئنی شکل بگیرد.
تاجیک در پایان، همانطور که در این جلسه مطرح شد، پیشنهاد کرد: برای حل مشکل زمان در تخصیص ارز به افراد، فهرست تخصیص ها از سوی بانک مرکزی در اختیار کنفدراسیون صادرات قرار گیرد تا صادرکنندگان در جریان آن قرار گیرند واحد پول. افرادی که تخصیص را دریافت کردند 20 روز فرصت دارند تا سکه را دریافت کنند. با این روش در کوتاه مدت مشکل دم بلند تخصیص ارز مردم تا حدودی حل می شود.
صالح عسگری، مدیر تعهدات واردات و صادرات بانک مرکزی نیز به ضرورت تنظیم بازار ارز کشور اشاره کرد و گفت: در تلاش هستیم تا بازاری ایجاد کنیم که با کمک صادرکنندگان کوچک و متوسط و … واردکنندگان، با هم بر اساس مقررات، می توان بازار مطمئن تری برای مبادله ارز پیدا کرد و تشکیل داد. البته همچنان مشکلاتی در این زمینه وجود دارد و آیین نامه مورد نظر نهایی نشده است. بانک مرکزی به دنبال مدیریت و مقررات است.
وی ادامه داد: علاوه بر پیگیری بازارچه مجزا برای کسبه خرد و کلان، پایان خردادماه امسال به صدور کارت اجاره پایان می دهیم. تا آن زمان کنفدراسیون صادرکننده می تواند از فهرست تخصیص استفاده کند و در عرضه ارز به واردکنندگان تسریع کند.
کیوان کشفی، نایب دبیر شورای گفت و گو با بیان اینکه فعالان اقتصادی درباره زمان عرضه ارز صحبت می کنند، گفت: واردکننده برای دریافت به موقع ارز به سراغ صادرکننده می رود. زمانی که بانک مرکزی وارد این چرخه می شود، دستور تغییر می کند و سپس زمان تخصیص و عرضه ارز قابلیت پیش بینی خود را از دست می دهد.
به گفته عضو هیات عامل اتاق ایران، دولت با نوعی دخالت بانک مرکزی ساختار ایجاد شده در روند تسویه تعهدات ارزی را تخریب و امکان استفاده از ارزهای صادراتی را مختل کرد. و بدین ترتیب تمامی فعالان اقتصادی به سمت سامانه نیما سوق داده می شود.
وی از اجرای پیشنهاد بانک مرکزی مبنی بر استفاده اعضای کنفدراسیون صادرکنندگان از فهرست اقلام واگذار شده با هدف تسریع در روند تامین ارز و رفع نوبت های تشکیل شده استقبال کرد و آن را نتیجه این بخش اعلام کرد. جلسه
مهلت بخشنامه وصول مابه التفاوت پولی تمدید شود
در بخش بعدی این جلسه بخشنامه بانک مرکزی در خصوص دریافت مابه التفاوت پولی مورد بررسی قرار گرفت. بر اساس این بخشنامه، رفع تعهد مبادله ای کلیه کالاهای وارداتی از تاریخ 10/1/1390 به تاریخ 11/4/1402 برای هر ثبت سفارش مربوط به واردات و مشروط به تایید توزیع کالا توسط وزارتخانه های ذیربط (وزارت جهاد کشاورزی) موکول می شود. کشاورزی، وزارت صنعت، معدن و تجارت و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی) و این سازمان از مصرف کنندگان و تولیدکنندگان حمایت کرده است.
به گفته فعالان اقتصادی، این بخشنامه حاوی ابهاماتی است که اجرای آن را با مشکل مواجه می کند. نکته اول این است که باید مشخص شود که آیا این بخشنامه شامل تمام کالاهای وارداتی در این دوره می شود یا فقط کالاهای اساسی را شامل می شود.
از طرفی با فرض درج کلیه کالاها 60 روز از تاریخ بخشنامه بررسی موارد می شود زیرا در زمان تحویل ارز تمامی گروه های کالایی قیمت ها را در سازمان حمایت لحاظ نکرده اند و سازمان حمایت نیز نمی باشد. امکان بررسی و قیمت گذاری آنها معیوب است. از سوی دیگر سازوکار لازم برای انجام این کار نه در سازمان حمایتی و نه در وزارتخانه های مربوطه وجود دارد.
در نهایت به پیشنهاد کاشفی مقرر شد نامه ای از کمیسیون واردات اتاق ایران با همکاری دبیرخانه شورای گفت وگو در خصوص لزوم تمدید مهلت مقرر در بخشنامه بانک مرکزی تهیه و ارسال شود. از سوی دیگر اصلاح بخشنامه نیز باید در دستور کار قرار گیرد.