به گزارش رکنا، مهدی کرباسیان گفت: به گفته برخی مشاوران املاک با پدیده جدیدی در بازار املاک مواجه شده ایم. شنیده ها حاکی از آن است که برخی از فروشندگان آپارتمان از خریداران دلار، ارز دیجیتال، طلا و … مطالبه می کنند. به نظر من یکی از دلایل این مشکل ایجاد سیستم خودنویسی است که واسطه را حذف کرده است. به هر حال وقتی کارگزار معامله را انجام می دهد، تراکنش های مالی نیز انجام می شود، اما وقتی خریدار و فروشنده از طریق سامانه خود امضا معامله می کنند، هیچ نظارتی وجود ندارد.
وی افزود: بازار مسکن در رکود است اما استعلام ها نسبت به فروردین کمی بهتر شده است. استعلام هایی که منجر به معامله نمی شود و اغلب برای پرس و جو در مورد وضعیت اجاره انجام می شود. هر سال همین اتفاق می افتد، معمولا در اردیبهشت و خرداد، زمانی که تغییرات اقتصادی تا حدی خود را نشان می دهد، متقاضیان برای استعلام مراجعه می کنند. نقل و انتقالات در بازار اجاره نیز در ماه می و ژوئن افزایش می یابد.
کرباسیان تصریح کرد: قیمت های پیشنهادی آپارتمان در تهران نسبت به اسفندماه تقریباً 10 درصد تغییر کرده است اما به دلیل نبود مشتری این قیمت ها هنوز نهایی نشده است. یکی از دلایل این رکود، نوسانات بازار ارز است. کاهش قیمت دلار از 69 هزار تومان به حدود 61 هزار تومان باعث رکود در بازار مسکن شد; چون معتقدم بازار املاک دلاری شده و بالا و پایین شدن قیمت دلار باعث می شود مردم از خرید و فروش منصرف شوند.
عضوهیئت مدیره اتحادیه مشاوران املاک با اشاره به تاثیر سامانه خود امضا در کاهش معاملات مسکن گفت: مسئولان وزارت راه و شهرسازی مدام در تبلیغات این سامانه دستکاری می کنند. و به مردم بگویید که بیایید و قرارداد خود را رایگان ثبت کنید. در واقع آنها رسماً شروع به حذف دفاتر مشاور املاک کرده اند و اشتغال جامعه در حال حذف شدن است. در هر بازاری، واسطه باعث چرخش اقتصاد می شود. جهش تولید به مشتریان نیاز دارد. این مشتری از طریق واسطه وارد می شود. موضوع واسطه ها برای بازار مسکن به عنوان بازار پیشرو در اقتصاد اهمیت دو چندانی دارد.
وی بیان کرد: با ایجاد سامانه خودامضا، اکثر مشاوران املاک ابطال پروانه را انتخاب کرده اند. این موضوع پیامدهای منفی برای املاک و بازار کار کشور دارد. با توجه به شتاب بخش املاک و مستغلات، این امر پیامدهای منفی برای اقتصاد کلان خواهد داشت که در آینده خود را نشان خواهد داد.
کرباسیان خاطرنشان کرد: برخی می گویند دلالان مسئول گرانی مسکن هستند. سوال من این است که آیا افزایش هزینه ساخت نیز ناشی از عملکرد مشاوران املاک است؟ حدود سه سال پیش نهضت ملی مسکن اعلام کرد هزینه ساخت هر متر مربع آن 2.5 میلیون تومان است. در حال حاضر به گفته مسئولان این رقم بین 10 تا 12 میلیون تومبه است.
یکی از اعضای هیئت مدیره اتحادیه مشاوران املاک تهران نوسانات قیمت مصالح ساختمانی را بر قیمت مسکن تاثیرگذار دانست و گفت: زمانی که قیمت مصالح ساختمانی، هزینه صدور پروانه، مهندسی اگر سیستم و حقوق کارگران، حمل و نقل و غیره تغییر، نباید انتظار داشته باشیم قیمت مسکن تغییر نکند. حتی ممکن است در تابستان با نوساناتی در بازار املاک و مستغلات مواجه شویم.
وی درباره پیشبینی بازار مسکن در ماههای آینده گفت: دولت اقدامات خوبی را در زمینه تامین مصالح ساختمانی در طرح نهضت ملی مسکن آغاز کرده است و اینکه آیا میتواند از طریق این برنامه قیمت ساخت و ساز را کنترل کند. نوسانات بازار املاک را می توان در تابستان که فصل جابجایی نیز محدود است کاهش داد.
منبع: اکوناگر