به گزارش بازار، علی اکبر محرابیان در همایش سراسری مدیران نیروگاهی از ایجاد شغل جدید در بورس انرژی برای تامین مستقیم برق نیروگاه ها به مصرف کنندگان از طریق بورس انرژی به زودی خبر داد و گفت: همه ما با جذاب کردن اقتصاد صنعت برق باید مکانیزمی ایجاد کنیم که نیروگاه ها بتوانند برق تولیدی را به صورت نقدی به مشتریان بفروشند و از درآمد حاصل از آن برای توسعه فعالیت های خود استفاده کنند.
محرابیان با اشاره به تجربه موفق تامین برق تجدیدپذیر در پنل سبز بورس گفت: اجرای موفق پنل سبز بورس که بهره برداری از یک نیروگاه در بخش انرژی های تجدیدپذیر را جذاب و مقرون به صرفه کرد. بخش خصوصی نشان می دهد که عرضه نیروگاه های حرارتی در بازار انرژی نیز می تواند کمک کند. افزایش جذابیت فعالیت بخش خصوصی در این بخش و حل مشکل نقدینگی این صنعت.
وی همچنین در رابطه با برنامههای جامع وزارت نیرو برای افزایش مشارکت مشترکان بخش خانگی در مدیریت بار مصرفی برق گفت: با روشی هوشمندانه و واگذاری اوراق پسانداز به مشترکان، مصرف برق در بخش خانگی افزایش مییابد. بخش داخلی نسبت به سال های گذشته کاهش چشمگیری داشته و در واقع انرژی الکتریکی به جای استفاده نادرست در بخش غیرمولد در بخش تولیدی مورد استفاده قرار گرفته است.
وزیر نیرو با تاکید بر مدیریت مصرف در بخش داخلی با روش های هوشمندانه و خلاقانه افزود: اگرچه در بسیاری از کشورهای اروپایی با هدف کاهش مصرف برق، تعرفه ها تا 70 سنت افزایش یافت، اما سیاست دولت سیزدهم در در این حوزه، هدف به حداکثر رساندن مشارکت مشترک و صرفه جویی از طریق اجرای طرح های مختلف مدیریت مصرف است.
محرابیان تصریح کرد: بار اصلی صنعت برق کشور بر دوش بخش نیروگاهی است و به تبع آن لازم بود آخرین اقدامات و برنامه های تولید برق از نیروگاه ها در قالب همایش تا سطح ناسیونال بررسی و ارزیابی شود. .
وی در ادامه به توسعه سریع کشور در دهه های گذشته اشاره کرد و افزود: در دهه های گذشته به دلیل رشد خوب کشور در بخش های مختلف به ویژه صنعت، تقاضا برای مصرف برق به شدت افزایش یافته است و این امر توسعه این فرآیند باعث ایجاد شکاف بین تولید و مصرف برق کشور می شود که شکاف قابل توجهی ایجاد خواهد کرد.
محرابیان افزود: اقتصاد کشور به طور کلی بر پایه انرژی برنامه ریزی شده است و در دهه های اخیر بسیاری از صنایع انرژی بر مانند سیمان، آلومینیوم، فولاد، مس و همچنین داخلی و تجاری رشد چشمگیری داشته اند. نتیجه همه این رویدادها افزایش بسیار زیادی بود. نیاز به مصرف برق در کشور وجود داشت.
وزیر نیرو با اشاره به روندهای متفاوت افزایش ظرفیت تولید نیروگاه های کشور در دولت های گذشته، تصریح کرد: در دولت های هفتم و هشتم 60 درصد، در دولت های نهم و دهم 68 درصد و در دولت یازدهم و تنها 23 درصد. دولت های دوازدهم شروع هر ایالت اضافه شد.
وی با بیان اینکه عملکرد ضعیف دولت قبل در توسعه ظرفیت نیروگاهی باعث شد تا دولت سیزدهم در ابتدای کار خود با عدم تعادل بزرگ در صنعت برق مواجه شود، اظهار داشت: در ابتدای فعالیت دو سه پایه اساسی باید اقدام می کردند، یعنی جبران عدم تعادل و مدیریت مصرف برق در دستور کار بود.
وزیر نیرو در ادامه سخنان خود با اشاره به برنامه ارائه شده به شورای اسلامی گفت: به برکت انرژی داخلی کشور و ظرفیت نیروگاه ها بیش از 8500 مگاوات به ظرفیت تولید برق نیروگاه ها اضافه شده است. کشور. دولت سیزدهم که یکی از اقدامات مهم برای تحقق این امر است. روشهای مختلفی مانند بهبود کارایی نیروگاهها و ساخت نیروگاههای جدید در بخشهای تجدیدپذیر، حرارتی و برق مورد استفاده قرار گرفت.
وی تصریح کرد: علاوه بر اقدامات برای افزایش ظرفیت تولید برق، اقدامات گسترده ای در حوزه مصرف نیز برای کارکرد اقتصادی صنعت برق در نظر گرفته شده است.
محرابیان با تاکید بر اینکه در دو سال گذشته برق مورد نیاز بخش خانگی 100 درصد تامین شده است، افزود: در بخش صنعت در چهار ماهه گرم سال 1402 نسبت به مدت مشابه سال 1400، 25 درصد برق بیشتر بوده است. به این بخش و در همین بازه زمانی برای اولین بار میزان برق رسانی به صنایع از بخش داخلی پیشی گرفت.
وزیر نیرو افزود: تامین برق کافی برای بخش های مختلف در تابستان 1402 نسبت به سال 1400 در حالی است که در تابستان 1400 خاموشی های گسترده در کشور رخ داد و تابستان سال گذشته گرم ترین سال تاریخ بود. طبق منابع معتبر جهانی
محرابیان در بخشی دیگر از سخنان خود با اشاره به اینکه مهم ترین دلیل عدم تعادل برق در کشور عدم توجه به اقتصاد انرژی است، خاطرنشان کرد: در دهه های اخیر حلقه های مصرف انرژی به لطف سرمایه گذاری های ویژه رشد زیادی داشته است، اما در این میان در بخش نیروگاهی کشور که در واقع موتور چندین بخش صنعتی است، سرمایه گذاری کافی صورت نگرفته است.
وی با تاکید بر لزوم اصلاح اقتصاد صنعت برق با هدف رفع نارضایتی ها، گفت: سرمایه گذاری در حوزه نیروگاهی باید به گونه ای دنبال شود که فعالیت در این حوزه از جذابیت کافی برای بخش خصوصی برخوردار باشد.
محرابیان تصریح کرد: نیروگاه های بخش خصوصی که در دو سال گذشته مجوز دریافت کرده اند بر اساس قوانین جدید به فعالیت خود ادامه می دهند و با توجه به تعرفه های جذابی که بر اساس قانون برای مصرف بیشتر از مدل بخش های مختلف تعیین شده است، نیروگاه های انرژی می توانند بر خلاف قوانین جدید مصرف کنند. در گذشته در این صنعت سود می بردند.
وی همچنین به آغاز معاملات بورس انرژی با حضور شرکت های توزیع برق اشاره کرد و افزود: در حال حاضر نیروگاه ها می توانند با تحویل برق تولیدی در بورس به شرکت های توزیع و مشترکان بیش از یک مگاوات، وجه حاصل از فروش را به صورت نقدی دریافت کنند. .
محرابیان با اشاره به اینکه در سال 1401 100 اقدام برای عبور موفق از پیک مصرف برق، سال گذشته 140 اقدام و امسال 180 اقدام انجام شده است، افزود: در حال حاضر علاوه بر تکرار پاداش پس انداز سال گذشته به مشترکان کم مصرف. همچنین در قالب کمپین فراگیر با هدف مشارکت حداکثری مردم در طرح های مدیریت مصرف برق، 80 میلیون پاداش ویژه برای مشترکان در نظر گرفته شده است که شامل 600 خودرو، ده ها هزار مشترک لوازم مصرفی کم مصرف، ده ها هزار دستگاه هوشمند و…
وی با تاکید بر اینکه مشارکت مردم در طرح های مدیریت مصرف برق به هیچ وجه به معنای کاهش سطح رفاه مردم نیست، گفت: مشترکان را می توان با خاموش کردن لوازم برقی پرمصرف خود در لیست مشترکان کم مصرف قرار داد مازاد، مانند کولرهای اضافی در مناطق گرمسیری و در جوایز ارزشمند کمپین امسال گنجانده خواهد شد.