افزونه پارسی دیت را نصب کنید Thursday, 7 November , 2024
2

فرصتی برای توافق بین ایران و آمریکا وجود دارد. اظهارات گروسی اهرم فشاری علیه ایران است

  • کد خبر : 24757
فرصتی برای توافق بین ایران و آمریکا وجود دارد.  اظهارات گروسی اهرم فشاری علیه ایران است

بازار؛ گروه بین الملل: حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه ایران در سفر اخیر خود به عمان از دریافت ایده هایی در خصوص احیای برجام خبر داد و از نقش سازنده و نیت صادقانه سلطان عمان در این زمینه تشکر کرد. جزئیات این پیشنهادات منتشر نشده است. از سوی دیگر، سلطان عمان نیز قرار است به […]

بازار؛ گروه بین الملل: حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه ایران در سفر اخیر خود به عمان از دریافت ایده هایی در خصوص احیای برجام خبر داد و از نقش سازنده و نیت صادقانه سلطان عمان در این زمینه تشکر کرد. جزئیات این پیشنهادات منتشر نشده است. از سوی دیگر، سلطان عمان نیز قرار است به ایران سفر کند.

علاوه بر این، رسانه های غربی از پیشنهاد آمریکا در خصوص توافق موقت خبر دادند و ایران هرگونه توافق موقت در خصوص مذاکرات احیای برجام را رد کرد.

علاوه بر این، در جدیدترین پیشرفت، آژانس بین‌المللی انرژی اتمی دوربین‌های جدیدی را که مورد توافق ایران و آژانس در سفر رافائل گروسی، مدیرکل آژانس از برخی سایت‌های هسته‌ای توافق شده با ایران قرار گرفت، نصب کرده است.

با وجود این، به گفته یک منبع در داخل تشکیلات سیاسی ایران، ایالات متحده تاکید کرده است که بدون توافق بر سر موضوع زندانیان دارای تابعیت دوگانه آمریکایی و ایرانی، هیچ پیشرفت دیگری در مذاکرات حاصل نخواهد شد. این منبع گفت: این موضوع پیچیدگی جدیدی به مجار اضافه کرد و محل اختلاف دو طرف شد.

میدل ایست آی به نقل از منابع ایرانی خود اعلام می کند که مقامات آمریکایی خواهان آزادی چهارمین زندانی هستند و نهادهای ایرانی با پذیرش این موضوع موافق نیستند.

بر اساس این گزارش، منابع ایرانی نزدیک به مذاکرات به میدل ایست آی گفته اند که به دلیل مخالفت تهران با آزادی زندانیان آمریکایی، تلاش ها برای دستیابی به توافق هسته ای موقت بین ایران و آمریکا متوقف شده است.

اوایل این ماه، تهران و واشنگتن پیشرفت خوبی در مذاکرات درباره توافق موقت داشتند که می توانست برخی از تحریم های آمریکا را در ازای محدود کردن غنی سازی هسته ای ایران لغو کند.

پیش از این، دو طرف در مذاکرات برای احیای توافق برجام به بن بست رسیده بودند. با این حال، به گزارش میدل ایست آی، مذاکرات مستقیم رابرت مالی، نماینده آمریکا در امور ایران و امیر سعید ایروانی، سفیر ایران در سازمان ملل متحد، در حال پیشروی بر سر یک توافق موقت غیررسمی بود.

در همین رابطه خبرنگار بازار گفت وگویی با پروفسور «پل پیلار» استاد دانشگاه جورج تاون آمریکا داشته که در ادامه می آید.

«پل پیلار» یکی از سردبیران مجله نشنال اینترست و عضو ارشد مرکز مطالعات امنیتی دانشگاه جورج تاون و مرکز سیاست امنیتی ژنو است. او در سال 2005 پس از 28 سال حضور در جامعه اطلاعاتی ایالات متحده از آژانس اطلاعات مرکزی (DCI) بازنشسته شد و پس از آن به عنوان استاد مدعو در برنامه مطالعات امنیتی در دانشگاه جورج تاون خدمت کرد.

پست های ارشد دولتی پیلار شامل افسر اطلاعات ملی خاورمیانه و جنوب آسیا، رئیس واحدهای تحلیلی سیا در خاورمیانه، خلیج فارس و آسیای جنوبی، معاون مرکز مبارزه با تروریسم DCI و دستیار اجرایی مدیر است. اطلاعات مرکزی پروفسور پیلار همچنین در شورای ملی اطلاعات به عنوان یکی از اعضای اصلی گروه تحلیلی آن کار می کرد. او همچنین یک کهنه سرباز جنگ ویتنام و یک افسر بازنشسته ارتش ایالات متحده است.

پل پولار دارای مدرک افتخاری از کالج دارتموث، لیسانس از دانشگاه آکسفورد، و کارشناسی ارشد و دکترا از دانشگاه پرینستون است. کتاب های پل پیلار عبارتند از: مذاکره برای صلح: پایان دادن به جنگ به عنوان یک فرآیند مذاکره (1983); “تروریسم و ​​سیاست خارجی ایالات متحده (2001)”؛ “سیاست خارجی و اطلاعات ایالات متحده: عراق، 11 سپتامبر، و اصلاح اشتباهات (2011)” و “چرا آمریکا جهان را اشتباه می کند: تجربه ملی و ریشه های ارائه نادرست” (2016).

* پس از خوش بینی هایی که پس از سفر سلطان عمان به ایران برای دستیابی به توافق بر سر پرونده هسته ای ایران (حداقل توافقی که باعث افزایش تنش نشود) با آمریکا ایجاد شد، شاهد عقب نشینی در این زمینه هستیم. که رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی نیز اخیرا به آن اشاره کرده است. دلیل این توقف چیست؟

من فکر می کنم آنچه به نظر می رسد یک عقبگرد است، عمدتاً نتیجه طبیعی امیدهایی است که ممکن است قبلاً مطرح شده باشد، زمانی که بازدیدها و جلساتی مانند آنهایی که عمانی ها در آن شرکت کردند، جلوه پیشرفت را به وجود آورد. این ممکن است با تحولات واقعی در پشت صحنه همخوانی داشته باشد یا نباشد. . ما نمی دانیم که چقدر پیشرفت واقعی در کاهش شکاف ها در مورد مسائل حاصل شده است، و هر یک از چندین موضوع اساسی ممکن است امروز یک نقطه گیر بزرگ باشد.

*طبق اخبار منتشر شده، موضوعات مطرح شده بین ایران و آمریکا مجموعه ای از موضوعاتی مانند سیاست منطقه ای ایران، آزادی زندانیان آمریکایی، توقف غنی سازی بیش از 60 درصدی ایران و همکاری تهران با اینترنشنال است. آژانس انرژی اتمی . به نظر شما این مسائل در رابطه با یکدیگر برای طرفین معنی دارد؟

همه این مسائل حداقل برای یکی از طرفین مهم است، به این معنی که آنها موضوعات مهمی در مذاکرات طرفین هستند. هیچ ارتباط طبیعی بین بسیاری از این مسائل وجود ندارد و رسیدگی به همه آنها به یکباره پیچیدگی بیشتری ایجاد می کند. اما وجود موضوعات مختلف فرصت بیشتری را برای تبادلات می دهد که می تواند به توافق کمک کند. برای دولت ایالات متحده، آزادی آمریکایی های بازداشت شده ممکن است چیزی باشد که دولت بایدن بیشتر از همه دوست دارد در کوتاه مدت به آن دست یابد.

*رافائل گروسی اخیرا اعلام کرده است که همکاری ایران با آژانس آنطور که او انتظار داشت نیست. آیا در مقطع کنونی نمی توان این سخنان را به عنوان اهرم فشار بر ایران ارزیابی کرد؟ آیا این بدان معناست که اگر ایران به موضوعات مطرح شده در مذاکرات اخیر با آمریکا عمل نکند، نفوذ آژانس علیه آن فعال خواهد شد؟

اظهار نظر گروسی احتمالاً اظهارنظر صادقانه ای در مورد مقایسه همکاری ایران با انتظارات قبلی او است. همچنین برخی از تأثیرات ضمنی در این بیانیه وجود دارد که اگر با افزایش همکاری ایران همراه نباشد، می‌تواند به اقدام علیه ایران در نشست بعدی شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی منجر شود.

* در اکتبر سال جاری، تحریم ها علیه برنامه موشکی ایران بر اساس توافق برجام برداشته می شود. از سوی دیگر کشورهای اروپایی در تلاش برای تمدید تحریم ها علیه برنامه موشکی ایران هستند. این اقدام به عنوان اولین تخلف قانونی آشکار از سوی اروپا ذکر شده است. به نظر شما اعمال تحریم ها علیه برنامه موشکی ایران چه تاثیری بر مذاکرات ایران با طرف مقابل خواهد داشت؟

با توجه به اینکه ایران نبود که برجام را نقض کرد، جای تعجب نیست که ایران به چنین اقدامی از سوی اروپایی ها واکنش قاطعانه نشان داد. با این حال، از آنجایی که واقعاً نمی توان گفت که برجام از زمان ایالات متحده اجرایی شده است، اگر اقدام اروپا را خارج از برجام توصیف کنیم، می توان آن را بیش از «نقض» برجام در نظر گرفت.

* با توجه به اتفاقات اخیر، پیش بینی شما از دستیابی به یک معامله چیست و چه نوع معامله ای محتمل است؟

هنوز فرصت خوبی برای نوعی تفاهم غیررسمی در مورد عدم تشدید وضعیت فعلی وجود دارد. حداقل برای سال آینده، احتمال کمی برای توافق رسمی جدید وجود دارد.

لینک کوتاه : https://iran360news.com/?p=24757

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.