بازار؛ گروه آب و انرژی: توسعه انرژی های تجدیدپذیر با سرعت بالایی در حال انجام است، به طوری که 30 درصد از برق فسیلی در اروپا در 2 سال گذشته با برق تجدیدپذیر جایگزین شده است.
سهم تولید برق با سوخت فسیلی در قاره اروپا در مارس 2024 به 27.6 درصد کاهش یافته است. در همین حال، این سهم در مارس 2023 33.2 درصد و در مارس 2022 41.1 درصد اعلام شده است.
بر اساس آمار اعلام شده، سهم تولید برق با سوخت های فسیلی در قاره اروپا در مارس 2024 به 27.6 درصد کاهش یافته است، این در حالی است که این سهم در مارس 2023 33.2 درصد و در مارس 2022 41.1 درصد اعلام شده است.
طبق آمار اعلام شده در سال جاری، سرمایه گذاری جهانی در انرژی های نو به حدود 2000 میلیارد دلار خواهد رسید و نسبت سرمایه گذاری در فسیل ها به حدود 800 میلیارد دلار کاهش می یابد. لازم به یادآوری است که نیمی از این مبلغ برای حفظ وضعیت موجود و مابقی برای پروژه های حوزه گاز و LNG است.
بد نیست در مورد وضعیت سرمایه گذاری برخی کشورها در حوزه انرژی های تجدیدپذیر اظهار نظر کنیم.
استرالیا اعلام کرده است که قصد دارد تا سال 2030 حدود 50 درصد از انرژی مورد نیاز خود را از انرژی های تجدیدپذیر تامین کند و به تدریج تولید برق از زغال سنگ و گاز را کاهش دهد. در آلمان حدود 51.8 درصد یا حدود 272.4 تراوات ساعت برق تولیدی از انرژی های تجدیدپذیر تامین می شود. جالب است بدانید آلمان جمعیتی تقریبا برابر با ایران دارد اما مساحت آن یک پنجم ایران است. برای درک بهتر رهبری این کشور در زمینه تولید برق از منابع تجدیدپذیر باید بدانید که آلمانی ها سال گذشته معادل کل برق مصرفی ایران از منابع تجدیدپذیر برق تولید کردند و در این زمینه رتبه سوم جهان را به خود اختصاص دادند.
هند صحرای نمک غیرقابل استفاده خود را به بزرگترین نیروگاه خورشیدی جهان تبدیل کرده است. این نیروگاه که برای ساخت آن 20 میلیارد دلار هزینه شده است، حدود پنج سال دیگر به بهره برداری می رسد و با 30 گیگاوات برق پاک انرژی کافی برای تامین برق 16 میلیون خانه هندی را تامین می کند. گفته می شود وسعت این پارک خورشیدی 5 برابر مساحت شهر پاریس است و می تواند برقی معادل برق سوئیس تولید کند.
این توسعه تنها به کشورهای اروپایی محدود نمی شود. به عنوان مثال، هند صحرای نمک غیرقابل استفاده خود را به بزرگترین نیروگاه خورشیدی تبدیل کرده است. این نیروگاه که برای ساخت آن 20 میلیارد دلار هزینه شده است، حدود پنج سال دیگر به بهره برداری می رسد و با 30 گیگاوات برق پاک انرژی کافی برای تامین برق 16 میلیون خانه هندی را تامین می کند. گفته می شود وسعت این پارک خورشیدی 5 برابر مساحت شهر پاریس است و می تواند معادل برق مصرفی در سوئیس تولید کند.
حتی در کشورهایی مانند عربستان سعودی که حدود 20 درصد از ذخایر نفت جهان را در اختیار دارد، سرمایه گذاری در زمینه انرژی های تجدیدپذیر سرعت گرفته است.
اما در ایران، سوخت های فسیلی هنوز حدود 90 درصد از تولید برق کشور را تشکیل می دهند.
باباخانی کارشناس انرژی: متأسفانه مدیران انرژی ما پشت سوخت های فسیلی پنهان می شوند و فکر می کنند با پمپاژ گاز می توانند عدالت را در روستاها ادا کنند در حالی که با این کار فقط سرمایه های کشور را هدر می دهند.
باباخانی در صفحه گفت
لازم به یادآوری است که مصرف سوخت های فسیلی مانند نفت و گاز به عنوان منابع انرژی غالب در کشورها آسیب های جبران ناپذیری به بشریت وارد می کند. با افزایش جمعیت، تقاضا برای انرژی افزایش می یابد، که مشکلی است که دولت ها به دنبال راه هایی برای پاسخگویی موثر به آن هستند. انرژی های تجدیدپذیر جایگزین مناسبی برای سوخت های فسیلی است زیرا در دسترس تر و ارزان تر از سوخت های دیگر است و شما می توانید این کار را انجام دهید. مشکلات زیست محیطی را تا حدی کاهش می دهند که بسیار تخریب می کنند. این در حالی است که سهم انرژی های تجدیدپذیر در تولید برق در کشور ما چیزی کمتر از 1100 مگاوات است که معادل تقریباً یک درصد ظرفیت تولید برق کشور است. البته دولت سیزدهم وعده داده است که سهم انرژی های تجدیدپذیر تا پایان این دولت به بیش از 10 هزار مگاوات برسد. محرابیان البته قول داد که ساخت 11 هزار مگاوات انرژی تجدیدپذیر متوسط و بزرگ در حال انجام است.
مشارکت هر نیروگاه در تولید برق چگونه است؟
نیروگاه های سیکل ترکیبی بیشترین ظرفیت نیروگاه های ایران را دارند. در حال حاضر 35719 مگاوات نیروگاه سیکل ترکیبی در کشور داریم که 38.9 درصد از ظرفیت اسمی تولید برق کشور را تشکیل می دهد.
همچنین واحدهای گرمایشی و گازی با توان اسمی 15829 مگاوات و 23330 مگاوات به ترتیب 17.2 و 25.3 درصد در تولید برق کشور مشارکت دارند. در مجموع واحدهای حرارتی (گرمایش، گاز و سیکل ترکیبی) با مجموع 74 هزار و 878 مگاوات، 81.4 درصد از ظرفیت اسمی تولید برق کشور را به خود اختصاص داده اند. در پایان ژانویه، ظرفیت اسمی تولید برق نیروگاه های برق آبی به 12144 مگاوات رسید که معادل 13.2 درصد از ظرفیت برنامه ریزی شده نیروگاه است.
سهم انرژیهای تجدیدپذیر در ظرفیت اسمی تولید برق کشور همچنان حدود 1 درصد است و با ظرفیت کل 1120 مگاوات، 1.2 درصد از این ظرفیت به نیروگاههای انرژیهای تجدیدپذیر (نیروگاههای بادی، خورشیدی، زیست توده و برق آبی کمتر از 10) اختصاص دارد. مگاوات).
نیروگاه اتمی بوشهر که تنها نیروگاه اتمی کشور است با ظرفیت 1020 مگاوات، 1.1 درصد از ظرفیت نیروگاه های نصب شده در ایران را تشکیل می دهد. مجموع ظرفیت اسمی تولید برق در نیروگاه های پراکنده و خودکفا نیز به 2485 مگاوات می رسد که 2.7 درصد از ظرفیت اسمی تولید برق کشور را به خود اختصاص می دهد. همچنین واحدهای دیزلی با مجموع 408 مگاوات 0.4 درصد از ظرفیت تولید برق کشور را تشکیل می دهند.