علی سلیمی: کمتر کاربر ایرانی در فضای مجازی است که کم و بیش از برنامه های «دوست کور» در چند وقت اخیر اطلاعی نداشته باشد. (“Blind date” اصطلاحی انگلیسی است که دارای معانی مانند تاریخ ناشناس، تاریخ کور، ملاقات بدون اطلاع قبلی و مانند آن است، اما با توجه به اینکه این کلمه در زبان انگلیسی به شکل اصطلاحی است که دارای یک اصطلاح خاص است. بار فرهنگی است و معادل موجز و بیانی در زبان فارسی وجود ندارد، بنابراین ناگزیر از همان اصطلاح تاریخ کور استفاده می کنیم.
ملاقات کور زمانی است که دو نفر بدون شناخت همدیگر و به طور کلی از طریق فردی که در این بین آنها را می شناسد ملاقات می کنند تا با یکدیگر آشنا شوند تا یک رابطه عاطفی ایجاد کنند. برخی از برنامه های دوستیابی نابینا به تازگی ایجاد شده است و بسیاری آن را یکی از روش های جدید ایجاد رابطه عاطفی یا ازدواج در ایران می دانند که البته چند سالی است در بین جوانان یا به اصطلاح نسل Z محبوبیت دارد. .
اما اگر این موضوع را دقیقتر بررسی کنیم، متوجه میشویم که این نوع ملاقات با افراد برای ازدواج بدون داشتن نام خاصی بهعنوان ملاقات کور در دهههای اخیر در فرهنگ ما رواج داشته است. تا دهه های اخیر بیشتر قرارهای ازدواج بین افراد بدون اطلاع مستقیم دختر و پسر و با کمک شخصی به نام میانجی انجام می شد. این میانجی از والدین تا همسایه و همکاران متفاوت بود.
یک عنصر مشترک در این نوع آشنایی سنتی و قرارهای کور غربی وجود دارد و آن این است که در هر دو، زن و مرد تنها عوامل شکل دهنده رابطه نیستند. شاید یکی از تفاوتهای قرارهای کور امروزی در مقایسه با روشهای سنتی آشنایی و ازدواج این باشد که در قرارهای کور، افراد انتخاب آزادتری برای تصمیمگیری درباره ایجاد و ادامه یا عدم تشکیل و پایان دادن به رابطه دارند. و از طرفی در روش های سنتی قراریابی، شناخت زن و مرد با هم بیشتر است (بر اساس شنیده ها یا عکس های یکدیگر)، اما برای رابطه عاطفی و ازدواج نیاز به شناخت واقعی است. بعدا و از طریق تعامل خود مردم به دست می آید.
این نکات در جهت تاکید بر این است که قرارهای کور را نمی توان پدیده ای عجیب و مغایر با فرهنگ ایرانی دانست، بلکه می توان آن را یکی از راه های ملاقات افراد برای برقراری روابط عاطفی دانست. اخیراً برنامه ای به نام نسخه اسلامی دوستیابی کور ساخته شده است که به نظر می رسد این نوع آشنایی برای ازدواج باید در بین متدینین قابل قبول باشد. اگرچه ایجاد نسخه اسلامی تاریخ کور انتقادات زیادی را در بین کاربران به دنبال داشته است، به خصوص پس از از دسترس خارج شدن صفحه برنامه “وینی” تاریخ کور و توقف ادامه این برنامه به دلایل مختلف و اکثر افرادی که با شرکت در این برنامه، صفحه اینستاگرام آنها بسته شد، اما تاریخ کور مسلمان همچنان به فعالیت خود ادامه می دهد.
ملاقات کور برای چه کسانی خوب است؟
ملاقات کور تجربه ای است که بسیاری از مردم آن را می پذیرند، اما اغلب احساسات متفاوتی را برمی انگیزد. آیا این گامی به سوی چیزی ارزشمند است یا به ناامیدی ختم خواهد شد؟ درک اینکه آیا قرارهای نابینا برای شما مناسب است یا خیر، به نیاز به در نظر گرفتن چندین جنبه بستگی دارد، از جمله اینکه آیا دیدگاه مثبتی نسبت به موضوع دارید، سبک شخصیتی شما چیست و در ملاقات کور به دنبال چه چیزی هستید.
بیشتر بخوانید:
تاثیر سریال ها بر افرادی که در جلسات درمانی/روان درمانی در دنیای واقعی شرکت می کنند چیست؟
بر اساس تجزیه و تحلیل پیشینه، تیپ های شخصیتی برونگرا و شهودی بیشترین تمایل را برای رفتن به قرار ملاقات کور دارند، در حالی که تیپ های شخصیتی درونگرا و حساس تر با قرار ملاقات کور رفتاری محافظه کارانه تری دارند. آنچه قابل توجه است این است که گشودگی کلی به تجربه مهمترین عامل در طیف های مختلف شخصیتی در ملاقات کور است. این نتایج تصویر امیدوارکنندهای را برای کسانی که میل به روشی ذاتی و مرموز برای ملاقات با افراد جدید دارند ترسیم میکند.
نقاط قوت ملاقات کور:
آشنایی نابینا گزینه خوبی برای افرادی است که نمی خواهند وقت خود را برای جستجوی فرد مناسب تلف کنند.
اهداف و انتظارات در یک ملاقات کور روشن است و به فرد کمک می کند تا رابطه با اهداف مشابه را درک کند.
آشنایی کور می تواند جذاب تر از سایر روش های ارتباطی باشد.
آشنایی نابینا به شما کمک می کند تا فردی را عمیقا بشناسید.
ملاقات کور فرصتی برای ملاقات با فردی خارج از دایره اجتماعی شماست.
نقاط ضعف تاریخ کور:
احتمال ناامید شدن به این دلیل که انتظاری که برای ملاقات کورمان داشتیم برآورده نمی شود.
عدم اطمینان در مورد سازگاری با کسی که در ابتدا به نظر می رسید با او سازگار هستید.
احتمالاً یک تجربه چالش برانگیز برای درونگراها.
منسوخ به نظر برخی; برخی بر این باورند که قرارهای کور موقعیت های ناخوشایندی ایجاد می کند و ارزش آن را ندارد.
انتخاب اینکه آیا به یک قرار ملاقات کور بروید یا نه بسیار شخصی است و باید با ارزشها، خلق و خوی شما و آمادگی برای تجربه مطابقت داشته باشد. در نظر گرفتن فرصتهای رشد و ارتباط همراه با چالشها و عدم قطعیتهای بالقوه میتواند به شما کمک کند تا تصمیم مناسب خود را بگیرید.
۴۷۴۷