افزونه پارسی دیت را نصب کنید Friday, 15 November , 2024
3

دل مشغولی غرب به تجهیز محور مقاومت به سلاح هسته ای/ تغییر موضع آمریکا در پرونده هسته ای ایران؟

  • کد خبر : 234574
دل مشغولی غرب به تجهیز محور مقاومت به سلاح هسته ای/ تغییر موضع آمریکا در پرونده هسته ای ایران؟

رسول سلیمی: ژنرال مایکل کوریلا، فرمانده CENTCOM، اخیراً در یک کمیته سنای ایالات متحده اظهار نظری کرد که از نقطه نظر درک استراتژی های ایالات متحده علیه ایران مهم است. او مدعی شد که ایران بیش از 90 درصد نفت خود را به چین برای تامین مالی شبه نظامیان مورد حمایت خود به چین می […]

رسول سلیمی: ژنرال مایکل کوریلا، فرمانده CENTCOM، اخیراً در یک کمیته سنای ایالات متحده اظهار نظری کرد که از نقطه نظر درک استراتژی های ایالات متحده علیه ایران مهم است. او مدعی شد که ایران بیش از 90 درصد نفت خود را به چین برای تامین مالی شبه نظامیان مورد حمایت خود به چین می فروشد. اما این پیشنهاد فرمانده سنتکام مهمتر است. وی در ادامه گفت: برنامه هسته‌ای ایران همچنان در آستانه تبدیل شدن به یک قدرت هسته‌ای است و این یک طرف استراتژی تهران برای تبدیل شدن به قدرت مسلط در منطقه است. فرمانده سنتکام تصریح کرد: اگر ایران به یک قدرت هسته ای تبدیل شود، «خاورمیانه را برای همیشه تغییر خواهد داد».

تغییر ماهیت پرونده هسته ای ایران در سیاست آمریکا

کارشناسان روابط بین الملل معتقدند که استراتژی آمریکا در قبال پرونده هسته ای ایران پس از جنگ غزه تغییر ماهیت داده است. قدرت نمایی مبتنی بر مقاومت در برابر آمریکا با بهره گیری از تسلیحات و پشتیبانی نظامی ایران که منجر به برتری نظامی حداقل در دریای سرخ و جنوب لبنان شده است، محافل سیاسی آمریکا را به این نتیجه نزدیک کرده است. اگر ایران به سلاح های هسته ای یا فناوری لازم دسترسی پیدا کند. برای ساخت آنها، گروه ها و کشورهای محور مقاومت، از جمله عراق، سوریه، یمن و حتی گروه های فلسطینی، توانایی بالقوه دسترسی به سلاح های هسته ای برای ایجاد بازدارندگی علیه اسرائیل را خواهند داشت. و ایالات متحده، و بنابراین معادلات در خاورمیانه تغییر خواهد کرد.

گرچه ناظران سیاسی معتقدند بزرگترین مانع دستیابی ایران به سلاح هسته ای، پس از مبانی فقه شیعه، روسیه و چین هستند که حداقل با آمریکا و اروپا در راهبرد جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته ای موافق هستند. اما تجهیز محور مقاومت به فناوری موشکی ساخت ایران پس از جنگ غزه نشان از توان نظامی و عقیدتی این گروه ها در رویارویی نظامی با غرب داشته است.

از این منظر پرونده هسته‌ای ایران در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی بیش از هر زمان دیگری مسیر خود را از «قانونی» به «نظامی» تغییر داده است و درخواست‌ها و انتظارات بازرسان آژانس با این پیشینه فکری آشکار می‌شود. این در حالی است که مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در اظهارات اخیر خود، علیرغم اینکه اطلاعاتی از تولید تسلیحات هسته‌ای توسط ایران ندارد، به انباشت مقدار زیادی اورانیوم غنی‌شده با خلوص 60 درصد در ایران اشاره کرد. ایران و گفت که ایران تنها کشوری است که می گوید سلاح هسته ای ندارد. اما او 60 درصد ثروتمندتر می شود.

وی سپس به مشکلات باقی مانده با ایران در زمینه پادمان ها و مسائل مربوط به NPT اشاره کرد و یادآور شد: تهران هنوز توضیحات فنی معتبری در مورد ذرات اورانیوم کشف شده در دو سایت ورامین و تورقوزآباد به آژانس ارائه نکرده است و اطلاعات تکمیلی در Sweep ارائه کرده است. . مکان های فعلی مواد یا تجهیزات هسته ای آلوده را ارائه نکرده است.

نیاز به گفتگو و مذاکره برای رفع ابهامات آژانس

خبرگزاری رویترز هنگام انتشار گزارشی در این باره به بهانه نشست شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی به این موضوع اشاره کرد و گفت: بیش از یک سال از تصویب قطعنامه توسط 35 عضو آژانس بین المللی می گذرد. انرژی اتمی درخواست شورای حکام آژانس از ایران برای از بین بردن ذرات اورانیوم. مشخص شد که او در مکان های اعلام نشده همکاری می کند. بر اساس این گزارش، قطعنامه مذکور ارائه توضیحات از سوی ایران درباره منشاء این ذرات را «ضروری و فوری» می‌داند.

رویترز در ادامه خاطرنشان می کند که از آن زمان، تعداد سایت های اعلام نشده مورد بازجویی بازرسان و بازرسان آژانس از سه سایت به دو مورد کاهش یافته است، اما فهرست اختلافات بین آژانس و ایران افزایش یافته است. رویترز در گزارش خود به نقل از برخی دیپلمات‌های ناشناس نوشت: آمریکا و کشورهای غربی با توجه به بحران‌های خاورمیانه و درگیری‌های اسرائیل و حماس در غزه، سخت‌گیرانه‌تر شده و قطعنامه دیگری علیه این کشور در آژانس صادر می‌کنند که می‌تواند از آن جلوگیری کند. به تشدید تنش ها در منطقه دامن زد.

در همین حال، ایران پیشنهاد رافائل گروسی، رئیس آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، برای سفر به تهران برای گفتگو درباره فعالیت‌های هسته‌ای را رد کرد. در عوض، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران گفت از گروسی برای شرکت در کنفرانسی در تهران در ماه مه دعوت شده است. اوایل این هفته، رافائل گروسی بار دیگر هشدار داد که ایران به غنی‌سازی اورانیوم بسیار فراتر از نیازهای تجاری خود ادامه می‌دهد و گفت که قصد دارد به زودی در این زمینه به تهران سفر کند.

با این حال محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی به خبرنگاران گفت: تعاملات ایران با آژانس به روال عادی خود ادامه دارد و مذاکرات برای رفع ابهامات و توسعه همکاری ها در حال انجام است. گروسی تمایل خود را برای سفر به ایران اعلام کرد. این در دستور کار آنها و همچنین در برنامه ما است که در صورت انجام تعدیل انجام خواهد شد.»

اظهارنظرهای حساس در مورد فناوری تسلیحات هسته ای ایران

این در حالی است که بر اساس قرارداد 2015، ایران تنها می تواند تا 3.67 درصد اورانیوم غنی سازی کند. پس از خروج دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا از برجام در سال 2018 و اعمال تحریم ها علیه ایران، دولت دوازدهم از محدودیت های هسته ای برجام فراتر رفت. اما برخی مصاحبه ها در ایران که در آن از یک کارشناس در مورد تجهیز ایران به سلاح هسته ای در یک برنامه تلویزیونی پرسیده شد، هم آگاهی عمومی در داخل ایران و هم مصاحبه برخی مقامات در مورد توانایی ایران در فناوری ساخت تسلیحات هسته ای را بیش از آنچه که داشته است افزایش داد. همیشه از حساسیت آژانس پیروی می کرد.

گروسی تاکید کرد که لفاظی های نگران کننده ای وجود دارد. اخیراً مقامات بلندپایه ایران گفته اند که همه مواد لازم برای ساخت سلاح هسته ای را در اختیار دارند و به نظر می رسد که ما در حال دور شدن از هم هستیم. ایران می گوید هیچ انگیزه ای از غرب دریافت نمی کند. اما درک این منطق را بسیار پیچیده می دانم. چون باید با ما همکاری کنند. هرگز نباید مشروط به انگیزه های مالی یا دیگر باشد.»

در همین حال، ایالات متحده از ایران خواسته است تا تمام اورانیومی را که غنی‌سازی کرده تا 60 درصد رقیق کند. این سطح غنی سازی نزدیک به سطح قابل استفاده در سلاح های هسته ای است که تقریباً 90 درصد است. این درخواست در بیانیه ای در محکومیت بسیاری از اقدامات هسته ای اخیر ایران مطرح شد. همزمان، آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نیز در گزارشی محرمانه به کشورهای عضو اعلام کرد که ذخایر اورانیوم غنی‌شده ایران تا 60 درصد در سال گذشته اندکی کاهش یافته است، زیرا ایران مواد غنی‌شده بیشتری را رقیق کرده است.

گذشت زمان تا انتخابات آمریکا به ایران ضربه می زند

تغییر تمرکز آژانس بین المللی انرژی اتمی از رویکرد حقوقی به حساسیت های نظامی بر سر برنامه هسته ای ایران زنگ خطری جدی برای پرونده صلح آمیز هسته ای ایران است که به دنبال دو دهه تلاش کارشناسان و دیپلمات ها برای نشان دادن حقوق صلح آمیز هسته ای ایران صورت گرفته است. بنابراین به نظر می رسد پرهیز از انحراف در پرونده هسته ای و توجه به کمبود وقت ایران برای شفاف سازی فعالیت های صلح آمیز هسته ای تا انتخابات آمریکا دستور جدی ایران برای پیگیری است. علاوه بر این، اگر گفت‌وگوی موفقیت‌آمیزی بین ایران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی وجود نداشته باشد، چشم‌انداز ارتباط فزاینده پرونده هسته‌ای ایران با معادلات جنگی در خاورمیانه به طور فزاینده‌ای بر فعالیت‌های صلح‌آمیز هسته‌ای ایران تأثیر خواهد گذاشت.

۳۱۱۲۱۳

لینک کوتاه : https://iran360news.com/?p=234574

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.