خبرگزاری مهر – گروه استان ها: چند روزی تا پایان سال 1402 و آغاز سال جدید باقی نمانده است، نوروز می آید تا با لبخندش قلبمان را به تپش درآورد و هر گوشه و کنار هر ایرانی را گل باران کند و نوید عشق و شادی و نو شدن را بدهد. هر ایرانی .
مردم شهر نیز برای فرا رسیدن بهار و سال نو آماده می شوند. این روزها شهر حال و هوای دیگری دارد، خیابان ها شلوغ، بازارها پر و همه مشغول هستند.
البته امسال بهار طبیعت با بهار دلها یعنی ماه رمضان مصادف شده است و با فرا رسیدن این ماه مبارک دلها نیز بهار شده است.
اولین مرحله آماده سازی برای عید نوروز خانه تکانی است، رسم قدیمی ایرانیان که تمام قسمت های خانه را تمیز می کنند. این روزها که از کوچه پس کوچه های شهر می گذری، زنان و مردانی را می بینی که در حال نظافت شیشه ها یا شستن فرش و پتو هستند… و فرا رسیدن ماه مبارک رمضان نیز مانع این امر نشده است.
خیابانها و معابر هم از این کاروان دور نیستند، نقاشی دیوارها، نردهها و شستشوی خیابانها نیز از جمله صحنههای دیگر است. آشنایی این روزها و شهر نیز در حال جدید شدن است.
و قسمت شیرین ماجرا خرید عید است. از بازار تبریز بازدید می کنم تا از وضعیت بازار بپرسم.
عابر پیاده تربیت تبریز جای سوزن انداختن ندارد، پیر و جوان، پیر و جوان مشغول خرید هستند، لباس های رنگارنگ ویترین مغازه ها و غذاهای لذیذ عید، دل همه را آب می کند.
روزها و شب های پایان اسفند هر سال رنگ و بوی متفاوتی دارد.
مردم با خرید لباس و حتی چیزهای نو به نوعی گرد و غبار وسایل قدیمی را پاک می کنند و به استقبال بهار و فصل جدید می روند.
بازار تبریز مجموعه ای کامل برای خرید است، هر چه بخواهید پیدا خواهید کرد. از آجیل و میوه های خشک گرفته تا میوه ها، شیرینی ها و پوشاک.
علاوه بر انبوه فروشگاه های پوشاک، شیرینی فروشی ها و آجیل فروشی ها نیز شلوغ است، آجیل تبریز معروف و خاص است و شیرینی های اصیل و خوشمزه تبریزی نیازی به معرفی ندارند و آوازه آن ها در سراسر دنیا پیچیده است. .
از یک طرف بازار صدایی به گوش می رسد، صدایی آشنا که بر دل و جان آدمی می نشیند، دنبالش می روم، به مردانی می رسم که با لباس سنتی آذربایجانی آواز می خوانند. عاشیقلار می نوازند و همه در صدای روح انگیزشان غرق می شوند.
بوی خوش، بوی زنبق و سنبل از سفره هفت سین به مشامم می رسد. گل های رنگارنگ عید، از سفید و صورتی گرفته تا بنفش و زرد، همه را به وجد می آورد. از طرفی سبزه های عید به شکل ها و اشکال مختلف توجه همگان را به خود جلب کرده است.
بازار ظروف هفت سین نیز بسیار فعال است، از سمنو، آیینه و قرآن گرفته تا ماهی قرمز و نارنجی؛ همگی نوید رسیدن روزهای جدید را می دهند.
عده ای برای خرید لباس و آجیل و شکلات به مغازه ها می روند و برخی دیگر توان خرید آن را ندارند اما در این بین بچه ها این روزها و خرید عید را بیشتر از هر گروه سنی دوست دارند و برای رسیدن آن لحظه شماری می کنند. . به جای لباس پوشیدن، با لباس نو به دیدن اقوام خود بروید و عیدی خود را بگیرید.
عده ای برای خرید در عید به شهر دیگری سفر می کنند تا بهتر از شهر خودشان هوا را عوض کنند و خرید کنند.
برخی از افراد در ایام نوروز در سفر خرید خود را انجام نمی دهند، در شهرهایی که به آن سفر کرده اند خرید می کنند، از ایام نوروز نیز لذت می برند و از همه جالبتر فرار از شلوغی بازار است.
بازار تبریز; شلوغ و پر سر و صدا
به یکی از شیرینی فروشی های شهر سر می زنم، همه شیرینی های مورد علاقه خود را سفارش می دهند. نزدیک، لطیفه ، مربا ، خامه و غیره; از سوی دیگر، بازار خرید زولبیا، بامیه و نان افطاری خاص نیز مد روز است. اصغر رمضانی شیرینیپز تبریزی است که سرش شلوغ است، میگوید: از آنجایی که من بزرگتر خانواده هستم، نوروز را در خانه میمانیم، عید دیدنی به خانه ما میآیند، از شهرها و استانهای دیگر مهمان میشویم. و خانه ما اشغال شده است. از طرفی با وجود آمدن ماه رمضان باید در عید سر کار باشیم.
و ادامه می دهد: گذشته را نمی توان با امروز مقایسه کرد. در گذشته سطح توقعات پایین بود، زندگی راحتتر و مردم قدرت خرید داشتند، اما امروز نوروز تشریفاتی شده و در کنار آن قیمتها نیز افزایش یافته است.
این شیرینی پز تبریزی می افزاید: قبل از اینکه آرامش و صمیمیت بیشتر بود دیگر وجود نداشت بیا ایجاد توقعات پایین و ثابت منجر به روابط بیشتر بین خانواده ها می شود.
بر گردن گرانی
در آن سوی بازار، مرد جوانی فریاد می زند: «سرخس بالغ، گلن آپارینمیثم سوری، یکی دیگر از شهروندان تبریزی که ماهی قرمز می فروشد، می گوید: هر سال عید به مسافرت می رفتیم، اما امسال ماه رمضان رسیده و نمی توانیم برویم.
وی ادامه می دهد: از بچگی عید نوروز را دوست داشتم اما الان همه چیز گران شده و دغدغه مردم زیاد شده و دیگر رنگ گذشته را ندارد.
همچنین بر وضعیت بازار تاکید می کند: با توجه به اینکه در حال حاضر شاهد تورم قیمتی در جامعه هستیم، خرید برای همه اقشار جامعه آسان نیست، هزینه ها افزایش یافته و هر خانواده بر اساس درآمد شما برای خانواده و عید نوروز خرید می کند. .
علی حسینی شهروند تبریزی، هنرمندی است که ساز می نوازد و همچنین درباره حال و هوای عید نوروز می گوید: سال جدید برای مردم آذربایجان با آداب و رسوم خاصی همراه است و اجرای این آیین ها برای مردم بسیار مهم است. مردم استان اگرچه دید و بازدیدها نسبت به سال های گذشته کاهش یافته و دلیل آن مسائل مادی و هزینه های جاری است، اما همچنان آن صفا و صمیمیت در بین مردم خوب آذربایجان باقی است.
ادامه می دهد: ما مهمان آذری ها اهل کجا هستیم؟ نواز و ما مهمان دوستانه ای هستیم که در خانه به استقبال سال نو می رویم و از میهمانان دور و نزدیک پذیرایی می کنیم.
وی در ادامه درباره هزینه های مردم در عید سال گذشته می گوید: در گذشته قیمت اجناس بسیار کمتر بود اما در سال های اخیر شاهد افزایش قیمت ها بوده ایم. این باعث افزایش هزینه های ما برای لوازم خانگی و چیزهای دیگر می شود.
این شهروند تبریزی می گوید: سعی می کنیم تمام آداب و رسوم گذشته خود را که از بزرگان خود آموخته ایم به فرزندانمان منتقل کنیم تا به عنوان میراث فرهنگی ما حفظ شود.
شب عید و ذائقه بچه ها.
در میان انبوه جمعیت، شور و شوق بچههایی برای خرید هم احساس میشود که حتی از خرید یک کالای کوچک هم خوشحال میشوند، هرچند ناگفته نماند که عدهای لجباز هستند و کل بازار را پر از فریادهای «باید بخر!”؛ نعیمه جوانشیر مادر جوان تبریزی است که با پسر خردسالش برای خرید آمده است و همچنین می گوید: خرید با کودک خردسال بسیار سخت است، لجباز، بهانه جویی و آزاردهنده است.
وقتی از او می پرسم قیمت ها چگونه است، با تکان دادن سرش را تکان می دهد و می گوید: نسبت به پارسال خیلی زیاد شده اند و قدرت خرید مردم کم شده، دستمزد ما فقط برای خرید پسرم کفایت می کند.
به یکی از لباس فروشی ها می روم، علی فرشی فروشنده این فروشگاه است، سرش شلوغ است و حتی وقت مصاحبه هم ندارد. به گفته خودش چند سالی است که در بازار تبریز به عنوان مغازه دار مشغول به کار است.
میگوید: بازار خرید و فروش پوشاک ماهها راکد بود و تازه بهبود یافته است، اما قیمتها افزایش یافته و همه توان خرید ندارند.
وی ادامه می دهد: نوروز قدیمی ترین عید ایرانیان است اما در سال های اخیر مشکلات مردم بیشتر شده و از طرفی چشم و هم چشمی باعث شده حال و هوای گذشته را نداشته باشد.
فرا رسیدن سال نو همیشه نویدبخش افکار نو، کردار نو و تصمیمات نو برای آینده است. آینده ای که همه امیدوارند بهتر از گذشته باشد. اما این روزها عید نوروز حال و هوای دیگری دارد و استقبال مردم از سال نو با قیمت های بی رویه و نوسازی وسایل منزل و خرید اجناس و وسایل با چشم و هم چشمی همراه است و دیگری به دنبال حفظ آداب و سنن است. زنده. . این نیست.