به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، این امر اجتناب ناپذیر است که هر چقدر هم که یک فناوری در زمان معرفی آن پیشرفته باشد، آن برتری تکنولوژیک به مرور زمان کم رنگ خواهد شد.
سرعت سریع توسعه به این معنی است که همه چیز از آیپاد نانو گرفته تا پیشرفتهترین جتهای جنگنده جهان در نهایت جایگزین خواهند شد.
F-22 Raptor یک آیپاد نانو نیست. رپتور به عنوان یک ابزار قدرتمند در زرادخانه نیروی هوایی ایالات متحده، یک جنگنده بسیار پیشرفته مجهز به موشک AIM-9 Sidewinder، یک مسلسل M61A2 و چندین سلاح بسیار مخرب دیگر هوا به هوا است. این هواپیما ممکن است ظرف یک دهه آینده بازنشسته شود، اما قابلیت های رپتور مطمئنا باعث حسادت سایر نیروهای هوایی در سراسر جهان شده است. با این حال، رپتور در طول اجرای خود هرگز در خارج از ایالات متحده در دسترس نبود.
چرا F-22 هرگز صادر نشد؟ دلایل متعددی برای این تصمیم وجود داشت که بیشتر آنها حول محرمانه نگه داشتن قابلیت های هواپیما و نگه داشتن آن در دست آمریکایی ها بود.
بدون صادرات، بدون راز (بسیار آسان)
زمانی که این هواپیما معرفی شد، رپتور یک هواپیمای بسیار خاص و خارق العاده بود. همانطور که کاپیتان ساموئل “رتز” لارسون، خلبان و فرمانده تیم نمایشی F-22، در مصاحبه ای با لاکهید مارتین در سال 2023 گفت، رپتور “اولین جنگنده عملیاتی نسل پنجم جهان” بود. این هواپیما دوران جدیدی از نبرد هوایی را آغاز کرد… رادارگریزی، سوپر کروز، ترکیب حسگرها و مانور فوقالعاده… اینها همه قابلیتهای خارقالعادهای هستند که جهان قبلاً ندیده است.»
با در نظر گرفتن این موضوع، مهم این بود که جهان آن زمان نتواند این نوع قابلیت ها را از نزدیک ببیند. حفظ شهرت به عنوان یک قدرت نظامی بزرگ گاهی به تعادل ظریف بین تسلیح متحدان و جلوگیری از دسترسی دیگران به فناوری برتر آن بستگی دارد. حتی از طریق اقدامات کنگره، در صورت لزوم.
در سال 1998، کنگره 105 قوانین مربوط به F-22 را به قانون تخصیصات وزارت دفاع اضافه کرد. به کارگردانی دیوید آر. نماینده اوبی از ویسکانسین در بخش 8130 قانون می گوید: «هیچ یک از بودجه های موجود در این قانون برای تأیید یا مجوز فروش جنگنده تاکتیکی پیشرفته F-22 به هیچ دولت خارجی استفاده نمی شود.
تمایل به حفاظت از اسرار هواپیما، همراه با کاهش قابل توجه تعداد F-22 های موجود (750 فروند در ابتدا قرار بود تولید و بهره برداری شود، اما تنها یک چهارم آنها توسعه یافتند)، به این معنی بود که صدور مجوز برای فروش این مدل غیر عملی خواهد بود، اگرچه غیرقانونی نیست.
علاقه بین المللی به F-22 و ظاهر F-35
با این اوصاف، تعجب آور نیست که علاقه بین المللی قابل توجهی به F-22 وجود داشته باشد (البته با انحلال اتحاد جماهیر شوروی در طول توسعه هواپیما کاهش یافت). رویترز مدعی شده است که ساخت یک جت جنگنده مشابه 2.3 میلیارد دلار برای ژاپن هزینه دارد. این هزینه های گزاف قطعاً به تمایل سایر متحدان ایالات متحده مانند استرالیا برای دستیابی به F-22 کمک کرده است.
در سپتامبر 2009، برخی از اعضای سنا خواستار توسعه یک نوع از F-22 شدند که می تواند توسط متحدان ایالات متحده استفاده شود، اما این ممنوعیت پابرجا بود. از لجستیک گرفته تا هزینه توسعه چنین مدلی و نیاز متعاقب آن به آموزش متحدان در استفاده نظری از آن، این حرکت در نهایت غیرعملی تلقی شد. یک سند نیروی هوایی ایالات متحده در سال 2021 که توسط The War Zone به دست آمده است تخمین می زند که برنامه صادرات F-22 ممکن است تا 13 میلیارد دلار هزینه داشته باشد.
شاید مهمتر از همه، این هواپیما به یک هواپیمای همه منظوره قدرتمندتر منجر شد که شاید برای ماموریت های بین المللی بهتر از F-22 بود. F-35 Lightning 2 به طور گسترده صادر می شود و ژاپن با 147 دستگاه (از مدل های A و B) بزرگترین وارد کننده آن است. به این ترتیب این هواپیماهای همه کاره نسل پنجم آمریکایی در نهایت مورد استفاده متفقین قرار خواهند گرفت. در واقع، پروژه گران قیمت Joint Strike Fighter نشان می دهد که F-35 از همان ابتدا این تمرکز صادرات را در ذهن داشته است.
دوره فعالیت جنگنده F-22
کار بر روی F-22 Raptor در اوایل دهه 1980 آغاز شد، زمانی که نیروی هوایی ایالات متحده به یک جنگنده تاکتیکی نیاز داشت که بتواند از طیف وسیعی از فناوری های جدید موجود استفاده کند. با این حال، قابلیت های پنهان کاری چیزی بود که نیروی هوایی مجبور بود آن را بپذیرد تا کشورهای دیگر از آن استفاده نکنند.
حدود یک دهه پیش، طرح اولیه لاکهید مارتین برای مفهوم رپتور مورد تایید قرار گرفت و “YF-22” پرواز آزمایشی خود را آغاز کرد. در سال 1997، F-22 Raptor کامل اولین پرواز خود را انجام داد و از آن رونمایی شد. از آنجا توسعه این هواپیما برای نیروی هوایی در سال 2005 آغاز شد و اگرچه از آن زمان در خدمت بوده است، اما تا سال 2014 وارد نبرد فعال نشد.
از زمان ورود به خدمت، F-22، مانند بسیاری از خودروهای نظامی با عمر طولانی، در طول تاریخ خود پیشرفت های زیادی را تجربه کرده است. با شروع در سال 2020، برنامه توسعه چابکی رپتور بهبودهای عمده ای را در عملکرد و قابلیت های هواپیما هدف قرار داد که اولین تمرکز آن بر قابلیت Link 16 بود. بین سال های 2024 تا 2028، حدود 19.5 میلیارد دلار برای توسعه مداوم رپتور انجام شد.
کاملاً واضح است که این هواپیما می تواند در آینده نزدیک به پیشرفت خود ادامه دهد و علاقه بین المللی برای توسعه ناوگان آن فراتر از تصور است. با این حال، این جنگنده آمریکایی هرگز صادر نشده و به نظر می رسد که هرگز صادر نخواهد شد.
227227