به گزارش خبرآنلاین، وی گفت: اگر FATF و SWIFT خودمان را داشته باشیم چه اشکالی دارد؟
روزنامه هم میهن نوشت: این سخنانی بود که هیچکس باور نمی کرد از زبان محمدرضا فرزین بیرون آمده باشد. پس از انتخاب محمدرضا فرزین بسیاری از کارشناسان اقتصادی بر این باور بودند که بالاخره وزنه مناسبی برای تصرف ستاد مرکزی بانک مرکزی انتخاب شده است. اما حالا آن سنگین وزن حرف هایی می زد که انگشتان همه در دهانشان مانده بود. هیچکس باور نمی کرد که فرزین برای حفظ ارزش پول کشور چنین حرفی بزند. او که پیش از بانک مرکزی تجربه ریاست یکی از شناخته شده ترین بانک های کشور را داشت و باید سیاست های پولی و بانکی کشور را اصلاح می کرد، اکنون به تیتر یک رسانه ها و محافل تجاری تبدیل شده است.توئیتر. البته نه به دلیل اجرای سیاست های صحیح، بلکه به دلیل اظهار نظر دور از واقعیت.
هرکسی که اخبار اقتصادی کشور را گذرا خوانده باشد می داند که عضویت در کارگروه اقدام مالی جهانی برای تضمین شفافیت عملکرد کشور مهم است و سوئیفت یک شبکه جهانی است که داخلی سازی آن نمی تواند باعث ارتباط با دنیا شود. اساساً ایجاد چنین شبکه هایی در سطح ملی مغایر با کارکرد آنهاست. از نظر شفافیت مالی، مهمترین و اساسی ترین مبنای FATF و شبکه سوئیفت با پیشنهاد ایجاد FATF موازی در تعارض اساسی است. بنابراین مشخص است که ما نمی توانیم چنین شبکه ای را برای خود داشته باشیم. خوب، ما خودمان را قبول داریم. برای تجارت با دنیا و انجام مبادلات مالی، نیاز داریم که دنیا به ما اعتماد کند.
برخی معتقدند پذیرش الزامات FATF مانع دور زدن تحریم ها می شود و به همین دلیل سیاست گذار از پذیرش آن امتناع می ورزد یا اظهارات عجیبی در این باره بیان می کند. اما برخی دیگر FATF را شریان اصلی ارتباط مالی با جهان می دانند و معتقدند باقی ماندن در لیست سیاه جهانی حتی در صورت لغو تحریم ها باعث تداوم مشکلات اقتصادی می شود. بزرگترین مشکل تولید و سپس صادرات کشور مربوط به بحث پولی است. فعالان بخش خصوصی همچنین با اشاره به اقدامات اخیر دولت آمریکا و تحریمهای پیش رو، از نمایندگان مجلس خواستند هرچه زودتر به الحاق ایران به FATF پایان دهند و اجازه ندهند نظام بانکی کشور از سطح بینالمللی دورتر شود.
به گفته آنها، اگر به دلیل تحریم های جدید آمریکا علیه ایران این اتفاق نیفتد، سیستم بانکی کشور نمی تواند به فعالیت های کوچک خود در سطح جهانی ادامه دهد و به طور کامل طرد می شود.
گروه ویژه اقدام مالی (FATF) یک نهاد مالی بینالمللی است که در چارچوب گروه G7 تشکیل شد و وظیفه ویژه خود را شفافسازی تراکنشهای مالی برای مبارزه با پولشویی بهویژه در قالب معاملات ارزی اعلام کرد. و مبارزه با تامین مالی تروریسم. . در سال 2012، این نهاد چهل و نه توصیه را به عنوان استاندارد منتشر کرد که شامل 9 توصیه برای مبارزه با تروریسم و 40 توصیه برای شفافیت مالی بود. بر اساس این نهاد مالی، کشورها به چهار دسته استاندارد، در حال توسعه، غیرهمکار و در لیست سیاه تقسیم می شوند. از سال 2010، ایران در لیست سیاه قرار گرفته است. طی دو سال گذشته، ایران از طریق استعلامات بانکی از لیست سیاه تعلیق شده است و در صورت تکمیل اقدامات مخدوش، ممکن است به طور کامل از این لیست حذف شود.
منتقدان پیوستن ایران به کنوانسیون FATF معتقدند زمانی که ایران تحت تحریم های شدید آمریکا قرار دارد، چنین اقدامی برای اقتصاد کارساز نخواهد بود. از سوی دیگر حامیان آن بر این باورند که لغو تحریم ها بدون پیوستن به FATF نمی تواند مشکلات ایران را حل کند و پس از لغو تحریم ها اگر ایران به FATF نپیوندد باز هم از خدمات بانکی و مالی محروم خواهد بود.جهانی. اما اقتصاددانان می خواهند که FATF از ابتدا به یک موضوع سیاسی تبدیل نشود و موضوع از منظر کارشناسی بررسی شود. در این صورت آسیبی به کشور وارد نمی شود. عضویت در برجام به تنهایی نمی تواند راهی برای دور زدن تحریم ها باشد، اما سایه سنگین تحریم های اقتصادی، ایران را از بهره گیری از مزایای دیگر باز می دارد.
اگرچه توافق برجام علاوه بر بسترهای اقتصادی و تجاری بر توسعه همکاری های سیاسی گسترده تر میان اعضا تاکید دارد، اما اعضای آن به خوبی می دانند که در مقابل جریان های بین المللی و معاهدات غربی در موقعیت ضعیفی قرار دارند و در این مسیر حرکت می کنند. . تا با جریان های غالب جهانی، با تضاد منافع مواجه نشوند.
ما نمیتوانیم انتظار معجزهای برای ایران از برجام داشته باشیم و بتوانیم با عضویت در این توافق بینالمللی از سد بلند تحریمها عبور کنیم، با متحدان بریکس تجارت کنیم و نگران بازگشت درآمد خود نباشیم. به عبارت دیگر باید گفت که عضویت در برجام خوب است اما عضویت در FATF لازم است. وقتی از «ضرورت» بهره نمیبریم، «خوب» کمک چندانی به ما نمیکند و بر خلاف تصورات و نظریههای مطرح شده، تا زمانی که طرحی برای تصویب تحریمهای مالی ارائه نکنیم، از برکت بریکس محروم خواهیم شد.
بانک مرکزی ارز ندارد اینطور نیست که وجود نداشته باشد، اما ممنوعیت ورود به شبکه بانکی جهانی باعث شده دولت بارها نفت و فرآورده های نفتی بفروشد و به جای ارز کالا دریافت و تسویه کند. همه اینها دو دلیل اساسی دارد. اولاً کشور تحریم است و ثانیاً عدم عضویت در FATF باعث شده تا صادرکنندگان کالاهای غیرنفتی نیز در دریافت قیمت محصولات خود با مشکل مواجه شوند و کانالی برای انتقال پول در سطح بین المللی وجود نداشته باشد.
موضوع FATF به قدری مهم است که زمانی که تیم اقتصادی دولت رئیس جمهور تلاش کردند از علی طیب نیا دوباره برای حضور در وزارت اقتصاد دعوت کنند، علی طیب نیا اعلام کرد که تنها در صورت کسب مجوز از سوی دولت حاضر به بازگشت به وزارت اقتصاد است. FATF را از مراجع ذیربط تصویب کند.
21302