گزارش کردن پایگاه خبری تحلیلی اندیشه معاصرسیستم اعتبارسنجی سرویسی است که از طریق آن اعتبار افراد شرکت کننده در معامله سنجیده می شود. به این ترتیب با توجه به سابقه عملکرد افراد در زمینه انجام تعهدات مالی مانند پرداخت هزینه ها، مالیات و قبوض به هر فرد یک امتیاز اعتباری تعلق می گیرد که نشان دهنده سطح اعتباری وی است.
تصور کنید می خواهید با شخصی که سابقه اش را نمی دانید معامله کنید. معاملات ساده و روزمره مانند اجاره خانه، وام، فروش اقساطی و معاملات مشابه.
روش سنتی برای کسب اطمینان از قابلیت اطمینان طرف مقابل، وجود نماینده یا انجام برخی تحقیقات در مورد اعتبار و سابقه طرف معامله بود. امروزه با توسعه امکانات و تبدیل خدمات از سنتی به الکترونیکی و آنلاین، بسیاری از روش های سنتی دستخوش تغییرات و دگرگونی هایی شده است که یکی از آنها رویه سنتی فوق الذکر برای جلب اعتماد طرف معامله است.
در حال حاضر چندین کشور پیشرفته دنیا از جمله آمریکا سیستم امتیازدهی و اعتبارسنجی را برای سنجش میزان اعتماد افراد از نظر انجام تعهدات مالی در کشور خود پیاده سازی کرده اند.
تاریخچه نظام اعتباربخشی در ایران تاریخچه تأسیس نظام اعتباربخشی در ایران به سال 1384 برمیگردد. با تصویب قانون تسهیل در اعطای خدمات بانکی، دولت مجبور به تأسیس «موسسات تأیید صلاحیت و اعتبارسنجی» شد. مشتریان» جهت تسهیل و تسریع در اعطای خدمات بانکی با استفاده از فعالیت این مؤسسات در زمینه اعتبارسنجی.
بر اساس این قانون در سال 1385 شورای دولت آیین نامه ارزیابی اعتبار را تصویب کرد که بر اساس آن شرکت ارزیابی اعتبار با مشارکت موسسات اعتباری و شرکت های بیمه تشکیل شد. همچنین شورای ارزیابی اعتبار برای نظارت بر فعالیت شرکت تشکیل شد. این شرکت وظیفه جمع آوری اطلاعات تاریخچه دریافت تسهیلات بانکی و اعطای امتیاز اعتباری به افراد را بر عهده داشت.
طی سالها، اطلاعات تسهیلات بانکی مردم به تدریج در سیستم شرکت جمعآوری شد و بر این اساس امتیاز اعتباری از A تا E به اشخاص حقیقی و حقوقی اختصاص یافت. اما همانطور که گفته شد اطلاعات این سامانه محدود به سوابق عملکرد افرادی بود که سابقه دریافت تسهیلات بانکی داشتند و معیارهای آن در درجه اول محدود به همان اطلاعات تسهیلات بانکی بود.
از آنجایی که صرفاً اتکا به اطلاعات تسهیلات بانکی برای تعیین رتبه اعتباری نمی تواند انعکاس صحیحی از عملکرد مردم نسبت به تعهدات مالی آنها و همچنین سایر نواقص آیین نامه اعتبارسنجی باشد، در سال 1397 دولت تصمیم به اصلاح آن و این اساسنامه گرفت. صادر خواهد شد. جدای از دقیق نبودن، یکی دیگر از ایرادات تکیه بر اطلاعات مربوط به تسهیلات بانکی برای اعطای امتیاز اعتباری به افراد این بود که در آن صورت، تنها امکان ارائه امتیاز اعتباری به افرادی وجود داشت که سابقه دریافت تسهیلات بانکی داشتند. و این افراد در خوشبینانه ترین حالت 40 تا 50 درصد افراد جامعه را شامل می شدند و بقیه افراد جامعه از داشتن امتیاز اعتباری که مبنای تقارن اطلاعات و همچنین دسترسی آسان تر به آن است، محروم بودند. خدمات اعتباری
اقدام دولت برای رفع مشکلات سیستم اعتبارسنجی همانطور که گفته شد با توجه به مشکلات سیستم اعتبارسنجی از جمله عدم دقت، اطلاعات محدود بر اساس سوابق تسهیلات بانکی و همچنین اختصاصی بودن، دولت دوازدهم در سال 1397 تصویب کرد. آیین نامه نظام ارزیابی اعتبار، بازنگری در سال 1385 با هدف حذف فضای انحصاری و افزایش کیفیت گزارش های اعتبارسنجی.
یکی از مهمترین تغییراتی که در اساسنامه سیستم اعتبار سنجی جدید گنجانده شد این بود که کلیه دستگاه هایی که اطلاعات آنها به هر نحوی می تواند در افزایش دقت سیستم اعتبار سنجی مفید باشد، اطلاعاتی را در اختیار سیستم اعتبار سنجی قرار دهند. به این ترتیب تصمیم گرفته شده است که از اطلاعاتی مانند سوابق پرداخت قبوض، مالیات و جرایم، نداشتن سابقه بد مرتبط با مسائل مالی و موارد مشابه برای تخصیص امتیاز اعتبار استفاده شود.
اما عمر دولت دوازدهم به اجرای اصلاحات آیین نامه جدید در نظام اعتباربخشی نرسید و اجرای آن عملا به دست دولت بعدی سپرده شد. سیستم اعتبار سنجی جدید چه زمانی اعلام می شود؟
بر اساس آخرین اخبار، مسئولان کمیسیون اصل 90 مجلس اعلام کرده بودند که در حال حاضر بیشتر اطلاعات مورد نیاز سامانه اعتبارسنجی توسط دستگاه ها به سامانه اعتبارسنجی بانک مرکزی ارسال و در این سامانه قرار گرفته است. مابقی اطلاعات نیز باید تا پایان بهمن ماه سال جاری به بانک مرکزی تحویل داده شود. در این مورد، این احتمال وجود دارد که سیستم اعتبار سنجی جدید
که اواخر سال جاری مشخص خواهد شد، اما هنوز اطلاعات بیشتری مبنی بر ارائه یا عدم ارائه اطلاعات لازم توسط دستگاه های باقی مانده به سامانه اعتبارسنجی بانک مرکزی وجود ندارد.
پایان/*
اندیشه معاصر در ایتا، روبیک، پیام رسان بله و تلگرام ادامه هید.