به گزارش رکنا از روابط عمومی. دادستان کل کشور در این بخشنامه خطاب به وکلای عمومی و انقلاب مراکز استان ها آمده است: مشاهدات و بررسی های میدانی انجام شده حاکی از آن است که در برخی کلانشهرها افراد یا گروه های سازماندهی شده به طور غیرقانونی کودکان و نوجوانان را به کار گرفته و آنها را به کار گماشته اند. التماس کردن یا تپه زباله تلاش می کنند در کارگاه ها و مراکز غیرمجاز جمع آوری و تفکیک زباله از این افراد بهره برداری اقتصادی کنند.
این وضعیت موجب پایمال شدن کرامت ذاتی و حقوق اجتماعی کودکان و همچنین خطرات جدی سلامتی و آسیب های اجتماعی شده است.
از بهره کشی اقتصادی از کودکان علاوه بر این که مصداق نقض حقوق عمومی است. لذا بر این اساس و بر اساس مواد مختلف قانونی و در اجرای اهداف و مأموریت های سند تحول قضایی و در راستای وظایف نهاد دادستانی در حمایت از حقوق کودک و پیشگیری و توجه به موارد تخلف و محدود نمودن آن و ایجاد رویه واحد در این خصوص، مقتضی است:
در اجرای قانون حمایت از کودکان و نوجوانان و سایر قوانین و مقررات مرتبط با استفاده از ظرفیت «کارگروه استانی نظارت و تدارکات حقوق عامه» و با همکاری و مشارکت دولت، دولت، شهرداری ، اداره کل کار، حفاظت محیط زیست، دانشگاه علوم پزشکی، فرجا، سازمان های مردم نهاد ذیصلاح و اداره کل بهزیستی به عنوان متولیان اصلی و قانونی حمایت از کودکان و نوجوانان در معرض خطر و مشارکت نهادهای حمایتی و اجرایی. و با رعایت کامل ملاحظات اخلاقی، اجتماعی و رسانه ای، کودکان زباله گرد و متکدیان. مراکز تمرکز و اسکان آن از طریق سازمان های مددکاری و سایر مسئول شناسایی و تهیه بانک جامع اطلاعات هویتی، به انتخاب تخصصی خود و بر اساس نتایج اقدام می کنند. به دست آمده و با در نظر گرفتن شرایط اجتماعی و خانوادگی هر یک حسب مورد اقدامات حمایتی و قانونی از جمله مقدمه. با مراجعه به مراکز سازمان بهزیستی و کمیته امداد امام خمینی (ره) اقدامات لازم برای رفع وضعیت خطرناک، آموزش، توانمندسازی، حرفه آموزی و همچنین جلوگیری از بازگشت کودک یا نوجوان به وضعیت قبلی انجام شود. .
با شبکه های جنایی که از کودکان برای تکدی گری سوء استفاده می کنند باید برخورد قانونی شود
با استفاده از توان مقامات قضایی در شناسایی شبکه های مجرمانه فعال در زمینه بهره کشی از کودکان به ویژه تکدی گری یا جمع آوری و فروش غیرقانونی زباله، اقدامات قضایی لازم با جدیت و فوریت و برخورد قانونی انجام شود. علیه مجرمان گرفته شده است.
با توجه به اهمیت تفکیک از مبدأ عادی پسماند به عنوان اصلی ترین و مؤثرترین روش در پیشگیری و کاهش تخلفات و جرایم در حوزه مذکور، لازم است از ظرفیت «کارگروه پسماند استانی و شهری» استفاده شود. سه پیگیری برای انجام اقدامات لازم و فوری برای تفکیک زباله در مبدا و ایجاد ساز و کارهای اجرایی لازم در این زمینه توسط شهرداری و سایر دستگاه های اجرایی ذیربط و در عین حال مناسب را در دستور کار خود قرار داده است. مهلت تعیین شده است و برای اصلاح اشتباهات و چرخه ها و رویه های غیرقانونی، نظارت کامل بر حسن اجرای وظایف قانونی فوق الذکر اقدام خواهد بود.
توجه به پیمانکاری و واگذاری جمع آوری زباله های خانگی به شرکت های خصوصی، نوع اقدامات پیمانکاران و زمینه های سوء استفاده، تضاد منافع و تشکیل گلوگاه های فساد، رانت و تضییع حقوق عمومی ضروری است.
با توجه به اهمیت رعایت حرمت و حقوق کودکان و نوجوانان، لازم است وظایف قانونی دستگاه ها و نهادهای مندرج در قوانین فوق الذکر را به مدیران ذیربط تذکر داده شود و به عنوان یک وزارت کشور اقدامات پیشگیرانه و نظارت بر عملکرد را انجام دهند. دستگاه های اجرایی و مقامات قضایی در صورت عدم انجام وظایف قانونی خود، بر اساس بند الف ماده 3 دستورالعمل نحوه اقدام در صورت ترک وظایف قانونی مدیران و کارکنان و پیشگیری از آن. و با در نظر گرفتن ضمانت رعایت قانون از جمله ماده (27) قانون حمایت از کودکان و نوجوانان. اتخاذ تدابیری برای توقف اقدامات انجام شده.
این بخشنامه به منظور مطالبه و پیگیری وظایف قانونی نهادهای مسئول به رئیس سازمان حفاظت محیط زیست، وزیر کشور، وزیر دادگستری، رئیس سازمان صدا و سیما، معاون رئیس جمهور ارسال می شود. معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم قوه قضائیه، معاون امور بین الملل و حقوق بشر، دبیر ستاد فرماندهی انتظامی، فرمانده کمیته امداد امام خمینی (ره)، رئیس سازمان امور اجتماعی سازمان کشور بوده و به رئیس سازمان بهزیستی کشور ابلاغ شده است و معاونت حقوق عامه دادستانی کل کشور موظف به نظارت و ارزیابی اقدامات و ارائه گزارش های دوره ای می باشد.