افزونه پارسی دیت را نصب کنید Friday, 1 November , 2024
2

نرخ سبد معیشتی 29 میلیون تومان / حداقل دستمزد باید بالای 20 میلیون تومان باشد.

  • کد خبر : 193248

آفتاب نیوز: در سومین جلسه کمیته حقوق و دستمزد، حقوق منطقه ای به اتفاق آرا از دستور کار حذف شد. مقرر شد حقوق ملی به روال عادی خود ادامه یابد. اما سوال اینجاست که حداقل دستمزد امسال چقدر باید افزایش یابد تا کارگران دچار کاهش بیشتر معیشت نشوند؟ قانون چه می گوید و حداقل نرخ […]

آفتاب نیوز:

در سومین جلسه کمیته حقوق و دستمزد، حقوق منطقه ای به اتفاق آرا از دستور کار حذف شد. مقرر شد حقوق ملی به روال عادی خود ادامه یابد. اما سوال اینجاست که حداقل دستمزد امسال چقدر باید افزایش یابد تا کارگران دچار کاهش بیشتر معیشت نشوند؟ قانون چه می گوید و حداقل نرخ «سبد حیاتی خانواده های کارگری» چقدر است؟

فرامرز توفیقی (فعال صنفی) در خصوص بحث حقوق 1403 به ایلنا گفت: نتیجه کمیته حقوق این بود که فعلاً حقوق منطقه ای از برنامه حذف شود. به نظر من وقتی اعضای این کمیته آمار را دیدند، محاسبات را انجام دادند و پایه حقوق 5 میلیون و 700 هزار تومانی را برای سال جاری رزرو کردند، دیدند که اصلا امکان اجرای حقوق منطقه ای وجود ندارد. در واقع آنها متوجه شدند که حتی در ارزان ترین مناطق ایران هم نمی توان با دو یا سه برابر آن حقوق زندگی کرد.

چالش های تورم رسمی

وی افزود: نرخ افزایش حقوق آقایان، نرخ تورم رسمی است و می دانیم که در حوزه تورم رسمی، نهادهای دولتی سعی کرده اند آمارها را عمدا کاهش دهند. اولین قدمی که برداشته اند تغییر سال پایه برای محاسبه تورم به 1400 است. و قابل توجه است که مولفه های موثر بر سبد تورمی مرکز آمار و وزن این مولفه ها با وجود فشار زیاد کارگران و کارشناسان اعلام نشد. حتی در دولت احمدی نژاد هم این مولفه ها اعلام می شد اما امروز نمی دانیم سبد تورمی مرکز آمار با چه اقلامی پر می شود و این اقلام چگونه وزن می شود.

این فعال صنفی با بیان اینکه «معمولاً تغییر در سال پایه تورم با هدف پوشش تغییرات الگوی مصرف مردم صورت می‌گیرد»، افزود: با این حال، اطلاع از این تغییر در الگوی مصرف و دلایل تغییر در الگوی مصرف سال پایه تورم منتشر نشده است. باید بدانیم که تغییر سال پایه به تنهایی باعث کاهش 3.5 تا 4 درصدی نرخ تورم می شود.

توفیقی عدم اعلام متوسط ​​نرخ ماهانه اقلام خوراکی تاثیرگذار بر سبد مصرفی را از دیگر نقاط ضعف اطلاع رسانی دانست و گفت: مرکز آمار مدتی است که میانگین نرخ ماهانه اقلام مصرفی را منتشر نکرده است. یعنی ما نمی توانیم دلیل محکم و مستدلی داشته باشیم که قیمت ارزان ترین گوشت در کشور چقدر است یا گران ترین گوشت چقدر است. در خصوص قیمت مسکن نیز آمارها به صورت قطره ای منتشر شده و سعی شده آمار واقعی سهم مسکن از سبد هزینه خانوارهای ایرانی ارائه نشود.

نرخ سبد معیشتی خانوارهای کارگری

حداقل معیشت خانواده های کارگری امروز در تهران و شهرستان ها چقدر است؟ توفیقی در پاسخ به این سوال گفت: در حال حاضر با احتساب نسبت مسکن، پرتفوی معیشت در شهرهای بزرگ به 28 میلیون و 900 هزار تومان و در شهرهای کوچک به 22 تا 23 هزار تومان رسیده است. تمام شکل ها، جداول و فرمول ها وجود دارد. هر شخص یا سازمانی که بخواهد می توانم داده ها و اطلاعاتی را ارائه کنم تا خودشان محاسبه کنند.

به گفته این فعال صنفی، محاسبه سبد معیشتی در کمیته حقوق و دستمزد نسبت به سال گذشته دچار انحراف شد زیرا محاسبات غیرواقعی انجام شد و سبد کالری مصرفی تنها برای رقم زدن و پایین آوردن نرخ نهایی زیر سوال رفت.

حداقل دستمزد چقدر باید باشد؟

و ادامه داد: با تمام این اوصاف، سال گذشته در کمیته حقوق و دستمزد نرخ سبد معیشتی غیرواقعی حدود 14 میلیون تومب محاسبه شد. مدیران اقتصادی دولت در روزهای اخیر تورم دی ماه سال جاری را 43.7 درصد اعلام کردند. بنابراین، اگر این تورم 43.7 درصدی را که چندان واقعی نیست، در سبد معیشتی سال قبل اعمال کنیم، نتیجه می‌گیریم که اثر تورم بر سبد معیشتی 6.2 میلیون تومان است. در واقع با فرض صحت آمارهای رسمی باید 6 میلیون و 200 هزار تومان به سبد مصنوعی 14 میلیون تومانی سال گذشته اضافه می شد که نتیجه آن 20 میلیون و 200 هزار تومان است.

به گفته توفیقی، با در نظر گرفتن این داده ها، حداقل دستمزد کشوری براساس ماده 41 قانون کار که به صراحت می گوید حداقل دستمزد باید به گونه ای باشد که حداقل هزینه های معیشتی را پوشش دهد، حداقل باید 20 میلیون و 200 هزار تومان باشد.

وی تاکید کرد: با این حساب ما کارگران حداقل 20 میلیون و 200 هزار تومان به دولت و تجار بدهکار هستیم و حداقل دستمزد یک هزار و 403 باید حداقل با این رقم برابری کند.

این فعال صنفی با بیان اینکه «امروز قیمت هر کیلو گوشت گرم در بازار 13 درصد حداقل دستمزد کارگر است» افزود: اگر کارگری بخواهد فقط یک کیلو گوشت گرم بخرد باید 13 درصد آن را بپردازد. حداقل حقوق ماهیانه شما! در نتیجه با ادبیات بسیار ساده و نشان دادن این حقایق اساسی می توان نشان داد که افزایش ۱۰۰ درصدی حقوق راه حلی نیست.

چالشی به نام «عدالت پرداخت»

توفیقی در ادامه به موضوع «عدالت دستمزدی» پرداخت و گفت: سال گذشته آقای صولت مرتضوی وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی از افزایش اندک دستمزد کارگران دفاع کرد و گفت ما به دنبال عدالت مزدی هستیم. و بنابراین، دستمزد کارگران باید برابر با دستمزد آنها افزایش تعداد کارمندان باشد. آیا باید آنها را ملزم به افشای لیست حقوق و دستمزد کارمندان دولت کرد تا بدانیم آیا کارگران از مزایایی مشابه کارمندان برخوردار هستند؟ آیا وزیر کار نمی‌داند که در بسیاری از کارگاه‌ها به کارگران مزایا یکسانی مانند حق مسکن و کمک هزینه غذا پرداخت نمی‌شود و حقوق کارگر فقط دستمزد پایه است؟

وی در پایان افزود: در این راه مهم افزایش حقوق پایه کارگران به اندازه سبد معیشت یا حداقل به اندازه تاثیر تورم بر سبد معیشتی است؛ برای از بین رفتن اثر تورم با افزایش حقوق، پایه حقوق کارگران باید حداقل به 20200000 تومان برسد. اما آیا دولت با چنین چیزی موافق است؟ بعید میدونم

لینک کوتاه : https://iran360news.com/?p=193248

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.