به گزارش بازار، آخرین جلسه کمیته تولید برق کمیسیون انرژی خانه ایران به بررسی مشکلات تولید برق و موانع سرمایه گذاری در این بخش اختصاص داشت.
ابراهیم خوشگوتر، رئیس کمیته تولید برق کمیسیون انرژی مجلس، مشکلات تولید برق را در چهار دسته حاکمیتی، قراردادی، اقتصادی و مالی طبقهبندی کرد و گفت: میزان سرمایهگذاری در ساخت 500 مگاوات برق حرارتی. کارخانه فراتر از یک مجتمع پتروشیمی، یک کارخانه فولاد یا یک مجتمع زنجیره ای انبار است.
وی تصریح کرد: در شرایط کنونی سرمایه گذار یک شرکت مرکزی 100 درصد ارز سرمایه گذاری می کند اما با 500 روز تاخیر قیمت محصول را دریافت می کند. دولت نرخ فروش محصول را با دقت اعمال و کنترل می کند و سرمایه گذار اختیاری از خود ندارد.
خوشگوار ادامه داد: آن وقت است که سرمایه گذار پتروشیمی با این استدلال که بازپرداخت 4 سال است به بانک مراجعه می کند. بانک طرح را بررسی می کند و صندوق توسعه ملی بر اساس امکان صادرات کالا، فاینانس را تایید می کند و پس از مدت بازگشت، سرمایه گذار کالا را با همان قیمت در بازار عرضه می کند و محصول را به صورت نقدی می فروشد.
وی با بیان اینکه سرمایه گذار کارخانه فولاد مانند صنعت پتروشیمی دغدغه فروش محصول و مدت فروش را ندارد، افزود: سرمایه گذار زنجیره فروشگاهی سرمایه یک نیروگاه را سرمایه گذاری می کند. او سود محصول را 5 درصد می داند اما هنگام خرید محصول با سه ماه تاخیر قیمت را پرداخت می کند و محصول را نقد می فروشد.
خوشگوار تاکید کرد: در صنعت برق خرید محصولات به صورت دوره ای است. اینورترهای فوق دارای مشکلات فراوانی هستند و نرخ خرید برق پس از مدت خرید تضمینی در بین تمامی محصولات کمترین میزان می باشد.
خوشگوار با بیان اینکه انباشت تقاضای تولیدکنندگان برق به 90 میلیارد تومب رسید، تصریح کرد: عدم انتشار آثار مثبت افزایش درآمد وزارت نیرو از محل فروش برق به صنایع و جبران مابه التفاوت قیمت توافقی و قیمت نهایی (در دو مرحله) به وضعیت فعالان بخش خصوصی یکی دیگر از مشکلات اقتصادی تولیدکنندگان برق است.
به گفته وی، حضور همزمان بخش دولتی و خصوصی در تولید برق کشور و رقابت برای فروش برق در حالی که وزارت نیرو در عین حال رقیب و قیمتگذار و خریدار است، نبود رگولاتور مستقل. نظارت ضعیف بر اجرای قوانین و مقررات صنعت برق و ناپایداری جو سرمایه گذاری در تولید برق به دلیل عدم رعایت قوانین یا دستورالعمل ها و تعهدات بخش دولتی در قراردادها از جمله مشکلات حاکمیت برق است. نسل.
رئیس کمیته تولید برق کمیسیون انرژی خانه ایران به مشکلات مالی تولید برق اشاره کرد و گفت: سرمایه گذاری در ساخت نیروگاه ها نیازمند منابع مالی قابل توجهی است. ساخت نیروگاه 500 مگاواتی به طور متوسط به 300 میلیون یورو منابع مالی نیاز دارد. افزایش سالانه 5000 مگاواتی ظرفیت تولید برق برای پوشش تقاضا بدون خاموشی مستلزم 4 میلیارد یورو منابع مالی است.
خوشگوار با بیان اینکه تامین مالی تولید برق مستلزم استفاده از منابع صندوق توسعه ملی است، ادامه داد: اما در عین حال به دلیل نوسانات ارزی و با توجه به اینکه درآمد نیروگاه ها ریالی است و از قیمت ها تبعیت می کند، در صورت دریافت ارز الزامی است. تسهیلات، امکان بازپرداخت نیروگاه از سوی صندوق توسعه ملی وجود ندارد.
بر اساس اظهارات آنها، مشکلات قراردادهای خرید و فروش متقابل در توسعه بخش بخار نیروگاه ها بدون در نظر گرفتن شرایط تورمی در تعیین قیمت خرید محصول و شرایط بازگشت سرمایه در مواردی که بازگشت سرمایه تضمین شده است بر اساس یکی از قوانین قبلی، عدم احتساب خسارات ناشی از تأخیر در قراردادهای بازار برق، بی توجهی به شرایط پوشش نوسانات شدید پولی در قراردادها و عدم تعدیل قراردادهای خرید برق با توجه به تغییر شرایط کلان اقتصادی از جمله مشکلات قراردادی است. تولیدکنندگان برق
خوشگوار با تاکید بر اینکه در شرایط فعلی سرمایه گذاری در تولید برق صرفه اقتصادی ندارد، هفت راهکار پیشنهادی برای رفع این مشکل ارائه کرد و گفت: تدوین و ابلاغ ضوابط قیمت در بازار برق و تعدیل سالانه اجزای قیمت ها متناسب با تورم. . اعطای مجوز فروش برق به مصرفکنندگان بزرگ از طریق قراردادهای دوجانبه و مستقیماً به نیروگاههای جدیدی که با استفاده از تسهیلات صندوق توسعه ملی احداث میشوند، تعدیل قراردادهای خرید برق از نیروگاهها شامل خسارت تأخیر پرداخت و پرداخت آن. خسارت. ایجاد نهاد نظارتی مستقل برای بخش برق، تسهیل در جبران مطالبات تولیدکنندگان برق در قبال بدهی آنها و همچنین تسریع در پرداخت مطالبات، اعطای مجوز فروش مستقیم برق به صنایع نیروگاهی که با استفاده از تسهیلات تاسیس شده اند. صندوق توسعه ملی با هدف بازپرداخت وام های ارزی این نیروگاه ها و در نهایت حل مشکل قراردادهای بیع متقابل با تحویل حواله ها. سوخت صرفه جویی شده برای سرمایه گذار می تواند در سرمایه گذاری در تولید برق صرفه جویی کند. .
به گفته وی، مجموع بار مالی این راهکارها تقریباً 15 میلیارد تومب در سال برآورد شده است، در حالی که میزان خسارت ناشی از خاموشی ها و مدیریت مصرف در سال 1402 به کشور 116 میلیارد تومان برآورد شده است.