بازار؛ گروه صنعتی: اگرچه داروسازان در محصولات دارویی مدرن پیشرفت های غیر قابل انکاری داشته اند و بسیاری از بیماری های صعب العلاج گذشته را درمان کرده اند، اما امروزه علاقه مردم به استفاده از داروهای طبیعی و سنتی بیش از پیش افزایش یافته است. داروهای با منشا طبیعی عوارض کمتری برای بیماران دارند.
داروهایی که به برکت دانش داروسازان شکل جدیدی به خود گرفته و نه تنها در ایران، بلکه در سطح بین المللی مورد توجه بوده و می توانند فرصت مناسبی برای رشد درآمدهای ارزی کشور فراهم کنند. بنابراین توجه به توسعه این داروها هم در داخل کشور و هم برای صادرات بسیار مهم است. امیرحسین جمشیدی، رئیس هیئت مدیره انجمن صنفی تولیدکنندگان داروهای طبیعی و سنتی ایران در گفتگو با بازار، در خصوص صنعت تولید داروهای طبیعی و سنتی توضیح می دهد:
* از فراز و نشیب های تولید داروهای طبیعی و سنتی بگویید و اینکه مراحل تولید و صدور مجوز این داروها چگونه است؟
در رابطه با تولید دانش فنی داروهای طبیعی و سنتی فعالیت های متعددی در کشور صورت گرفته است. در ضمن مسیری که برای گرفتن مجوز برای این منطقه داریم مسیر ساده تری است.
اگر گروه تحقیق و توسعه این شرکت بخواهد برای اولین بار در دنیا محصولی تولید کند، می تواند با شرایط بهتر مجوز بگیرد.
بر این اساس اگر گروه تحقیق و توسعه این شرکت بخواهد برای اولین بار در دنیا محصولی تولید کند با شرایط بهتری می تواند مجوز بگیرد. این در حالی است که ما چنین امکانی را برای داروها و سایر محصولات سلامت محور نمی بینیم و روند اخذ مجوز برای آنها پیچیده تر است.
*با این تفاسیر که تولید داروهای طبیعی و سنتی روانتر و در شرایط بهتری است، بگویید این رشته تاکنون چه دستاوردهایی داشته است؟
در کشور زیرساخت های خوب و غنی از طب سنتی داریم. همچنین توانستهایم این داراییها را مثمر ثمر کنیم و از ظرفیتهای کشور در راستای تحول و تولید محصولات جدید بهره ببریم. محصولاتی که استفاده راحت تری دارند و اثربخشی آنها نیز کنترل می شود.
* با توجه به صحبت های شما چقدر در این موضوع پیشرفت داشته ایم و به نظر شما چقدر پیشرفت بیشتری وجود دارد؟
ظرفیت حوزه محصولات طبیعی و سنتی بسیار بالاست و کار زیادی در این زمینه در پیش است. از این رو هنوز کارهای زیادی برای کار و توسعه این حوزه در پیش روی محققان است. بنابراین فضا برای توسعه این رشته بسیار باز است و به احتمال بسیار زیاد محققین قادر به دستیابی به محصول نهایی هستند.
اگر محصولی باشد که دانش فنی خوبی داشته باشد می تواند زمینه صادرات خوبی داشته باشد و ارزآوری خوبی داشته باشد.
بنابراین پیشنهاد می کنم در این مسیر حرکت کنید و نگاهی متفاوت به محصولات طبیعی و سنتی داشته باشید. البته محصولات طبیعی و سنتی از هر دو طرف بسیار مهم است. به عنوان مثال، علاقه جهانی به آن در حال افزایش است.
همچنین اگر محصولی باشد که دانش فنی خوبی داشته باشد، می تواند پتانسیل صادرات خوبی داشته باشد و ارزآوری خوبی داشته باشد.
* تاکنون چند محصول طبیعی و سنتی مجوز گرفته است و روند توسعه در این بخش را چگونه ارزیابی می کنید؟
ما بیش از 5 هزار محصول طبیعی دارای مجوز داریم. همچنین حدود 2400 محصول سنتی مجاز از سازمان غذا و دارو داریم. البته، این بدان معنا نیست که همه افراد متفاوت هستند، اما ممکن است چندین شرکت مجوز یک محصول را صادر کرده باشند. اما در حال حاضر بیش از 7000 محصول طبیعی و سنتی دارای مجوز در کشور هستیم که تعداد کمی نیست.
*حجم فروش سالانه داروهای طبیعی در کشور چقدر است؟
نرخ فروش سالانه داروهای طبیعی تقریباً 6 میلیارد دوز است. البته دامنه درآمدزایی در این زمینه بسیار بیشتر است; زیرا از گیاهان دارویی و مواد طبیعی در سایر محصولات سلامت محور نیز استفاده می شود.
برای مثال، محصولات طبیعی در مکملها، غذاها، لوازم آرایشی و بهداشتی نیز استفاده میشوند و درآمدزایی از داروهای طبیعی تعداد بسیار بیشتری را تشکیل میدهد. بنابراین ورود به این عرصه می تواند بسیار جذاب باشد و درآمدزایی تضمینی تری دارد.
*این محصولات طبیعی چه ظرفیتی برای ارزآوری برای کشور دارند؟
بسیاری از محصولاتی که ما داریم در دنیا منحصر به فرد هستند و نمونه دیگری ندارند. مشکل اینجاست که یک شرکت برای صادرات نمیتواند تولیدکننده خوبی باشد و تحقیق و توسعه خوبی داشته باشد. علاوه بر این، امکان ندارد که یک شرکت به دنبال صادرات نیز باشد و بتواند به تنهایی در همه زمینه ها موفق باشد.
بسیاری از محصولات طبیعی و سنتی تولید شده در کشور در بسیاری از موارد مشابه یکدیگر نیستند
بنابراین لازم است هر بخش بخشی از کار را به صورت گروهی مجزا انجام دهد. بنابراین اگر این زنجیره برقرار شود و به خوبی پیش برود، می توان صادرات بسیار خوبی انجام داد. به خصوص که بسیاری از محصولات طبیعی و سنتی تولید شده در کشور در بسیاری از موارد مشابه هم نیستند.
* با این تفاسیر رشد صادرات در این بخش را چقدر پیش بینی می کنید؟
بخش مهمی از صادرات محصولات طبیعی و سنتی به صورت غیر رسمی و از بازار انجام می شود. بنابراین ارقام اعلام شده چندان صحیح نیست و رقم صادرات بسیار بیشتر است. علاوه بر این، خروج محصولات طبیعی و گیاهی از کشور بدون ثبت نام بسیار آسان است. در هر صورت رقم واقعی نیست و حجم صادرات در این بخش بسیار بالاست.