به گزارش بازار، روز شنبه 9 دی ماه ماهواره ایرانی «سوریا» از سری ماهواره های تحقیقاتی پژوهشگاه فضایی ایران با ماهواره بر «قائم 100» که حاصل تلاش نخبگان و دانشمندان است. از سوی نیروی هوافضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، سفر خود به مدار 750 کیلومتری زمین را با موفقیت به پایان رساند تا رکورد جدیدی در زمینه قرار دادن ماهواره ایرانی در ارتفاع جدید به ثبت برساند.
با پرتاب موفقیتآمیز این ماهواره تحقیقاتی، بسیاری از زیرسیستمهای توسعهیافته توسط پژوهشگاه فضایی ایران در شرایط آزمایش مداری قرار میگیرند و مسیر توسعه سریع صنعت فضایی بومی ایران آسانتر میشود. علاوه بر این، این پرتاب گامی مهم در جهت افزایش توانایی معرفی ماهواره ها به مدارهای بالاتر تلقی می شود.
به لطف پرتاب موفقیتآمیز این ماهواره روز گذشته (اول بهمن) همانطور که عیسی زارعپور، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات اعلام کرد، اولین سیگنالهای ماهواره ایرانی «سوریا» توسط ایستگاههای زمینی دریافت شد و ایران توانست ماهواره به مدار 750 با کمک کارشناسان خود یک کیلومتر زمین را تزریق می کند.
حسن سالاریه درباره پرتاب موفقیت آمیز ماهواره ثریا با قایم 100 گفت: مهمترین ماموریت این ماهواره تحقیقاتی بررسی عملکرد ماهواره است.
وی افزود: از دیگر ماموریت های این ماهواره می توان با تکیه بر گیرنده GPS فضایی محلی، عملکرد تعیین موقعیت ماهواره در مدار را آزمایش کرد، عملکرد مکانیزم فضایی را آزمایش کرد و پنل های خورشیدی را در مدار رها کرد. و سرعت آن را محاسبه و کل فرآیند را با استفاده از تجهیزات فضایی بومی، آزمایش عملکرد تولید، تبدیل و توزیع انرژی در مدار با صفحات و صفحات خورشیدی بومی، آزمایش عملکرد ماهواره در مدار در هنگام جداسازی با استفاده از حسگرهای بومی، و آزمایش عملکرد تجهیزات مخابراتی در ارسال اطلاعات وضعیت ماهواره ها و دریافت دستورات از زمین.
گیرنده عمودی ماهواره ای 100 قابلیت.
معاون وزیر ارتباطات گفت: ماهواره «سوریا» محصول تحقیقاتی پژوهشگاه فضایی ایران از سری ماهوارههای SRI است که در سالهای اخیر طراحی، ساخته و آزمایش شده است اما به دلیل نیاز به آزمایش و عملکرد صحیح. از پرتابگر و نیاز به تست برخی تجهیزات و موارد زیر. سیستم های ساخته شده در مؤسسه تحقیقاتی در دوره از نوامبر 1401 تا نوامبر 1402 مجدداً طراحی، راه اندازی و آزمایش شدند تا به عنوان محموله تحقیقاتی برای تأیید عملکرد پرتابگر عمودی و برخی فناوری های ماهواره ای مورد استفاده قرار گیرند.
سالاریه در خصوص قابلیت های ماهواره بر قائم 100 تاکید کرد: در مقایسه با ماهواره بر مرحله اول قائم از موتور سوخت جامد به نام موتور “رافی” استفاده شده است که ظرفیت حمل بار را حداکثر تا 50 کیلوگرم در هر مدار افزایش می دهد. از 500 کیلومتر تا آن حدود 100 کیلوگرم بهبود یافته است.
وی ادامه داد: علاوه بر این در موتور مرحله اول از بلوک های تثبیت کننده استفاده می شود که پایداری بهتری در حین پرواز ایجاد می کند. با این پرتاب، فناوری موتور بالابر و پرتابگر عمودی تثبیت شده است. یکی از ویژگی های مهم این ماهواره وجود مکانیزم قابل کنترل تر با استفاده از روش نازل متحرک است که یکی از فناوری های جدید دنیا به شمار می رود.
رئیس سازمان فضایی در پاسخ به اینکه ماهواره بر قائم چه زمانی تثبیت می شود، گفت: برای اطمینان و تکرارپذیری قایم 100 به چند پرتاب مداری دیگر نیاز داریم که طی ماه های آینده توسط سایر ماهواره های عملیاتی و تحقیقاتی انجام خواهد شد.
سالاریه گفت: با تثبیت این پرتابگر می توان از آن به عنوان ماهواره عملیاتی-تجاری استفاده کرد. همزمان مرحله بعدی تحقیق و توسعه ماهواره های سوخت جامد یعنی ماهواره قائم 105 در حال انجام است که قرار است سال آینده پرتاب شود.
ماهواره عمودی 120 در حال طراحی و ساخت است.
معاون وزیر ارتباطات گزارش داد: ماهواره قائم 120 که می تواند محموله سبک مخابراتی را به مدار زمین برساند نیز در حال طراحی است و این پروژه به سرعت در حال پیشرفت است.
وی درباره وضعیت ایران در زمینه پرتابگرهای بومی ماهواره گفت: پرتاب اخیر توسط نیروی هوافضای سپاه در راستای توسعه پرتابگرهای خانواده قائم انجام شد. مجموعه ای از وسایل پرتاب عمودی برای دستیابی به پرتابگر سوخت جامد برای رسیدن به مدار زمین برنامه ریزی شده است.
رئیس سازمان فضایی درباره اقدامات دولت سیزدهم در زمینه دستیابی به مدارهای بالاتر گفت: در دولت سیزدهم اقدامات زیادی در زمینه دستیابی به مدارهای بالاتر انجام و پیگیری شده است که می توان به شکل گیری مدارهای بالاتر اشاره کرد. شورای عالی فضایی و تصویب نقشه راه فضایی کشور برای رسیدن به مدار زمین، خاطرنشان کرد: پروژههای مهمی مانند پرتابگر ساریر و بلوک انتقال مداری سامان 2 در زیر قابل ذکر است.
پرتاب آزمایشی ماهواره بومی سیمرغ در آینده نزدیک
سالاریه گفت: اکنون ساخت مدل کیفی و پروازی سامانه بلوک انتقال مداری سامان 1 با قابلیت انتقال محموله 50 کیلوگرمی از ارتفاع 400 کیلومتری به مدار بیضوی 400 تا 7 هزار کیلومتری به پایان رسیده است. آزمایشات عملکردی و زیست محیطی آن تا پایان سال تکمیل خواهد شد.
وی گفت: ماهواره بهینه شده سیمرغ نیز توسط وزارت دفاع ساخته شده و پرتاب آزمایشی اولین نمونه آن در آینده نزدیک انجام خواهد شد.
معاون وزیر ارتباطات اعلام کرد: بلوک انتقال مداری سامان 2 گام دیگری در راستای دستیابی به مدارهای بلند فضایی است که ظرفیت انتقال مداری از مدار پایین به مدار 36 هزار کیلومتری زمین را دارد. طراحی مفهومی این سامانه به پایان رسیده و تا پایان سال و با آغاز اقدامات ساخت موتورهای ارتفاع بالا، طراحی اولیه نهایی خواهد شد.