بازار؛ گروه صنعتی: تاریخچه صنعت فعال مواد دارویی که امروزه بیش از 70 درصد تولید ملی را به خود اختصاص داده است به ابتدای پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی بازمی گردد. زمانی که نه تنها مواد موثره مورد نیاز صنعت داروسازی، بلکه اکثر داروهای مصرفی در کشور وارد شد و در این سال ها با تلاش نخبگان کشور به این درجه از داخلی سازی مواد اولیه دارویی دست یافتیم. .
صنعت نوپایی که برخلاف صنعت داروسازی کشور از تجهیزات و زیرساخت های به روزتری برخوردار است و می تواند مسیر توسعه و پیشرفت را با سرعت بیشتری طی کند، اما سایه گرانی های دستوری بر سر این صنعت و تولیدکنندگان این حوزه سنگینی می کند. . این کشور همچنین به حمایت ادارات مختلف دولتی نیاز دارد تا حتی بتوانند آن را در حالی که رشد می کنند و بر دستاوردهای خود در سال های اخیر توسعه می دهند، حفظ کنند.
از بین بردن وابستگی با اتصال زنجیره تولید مواد موثر با پتروشیمی.
هوشنگ قاسمی مدیرعامل شرکت داروپخش با 18 سال سابقه در زمینه تولید مواد موثره دارویی به بازار درباره دستاوردهای این صنعت گفت: صنعت مواد اولیه دارویی به عنوان یکی از صنایع نوپا از کشور ارائه می شود. . که بعد از پیروزی انقلاب اسلامی اولین تولید کننده آسپرین بود و سپس پاراستامول شروع به کار کرد. صنعتی که در کشور ما پیشرفت کرده و حتی در کشورهای منطقه به جز ایران نیز حضور پررنگی ندارد.
وی با اشاره به توسعه صنعت مواد تشکیل دهنده فعال دارویی به عنوان یکی از مزیت های رقابتی این صنعت در منطقه، افزود: برخی از دستاوردهای این صنعت در نمایشگاه سلامت بانیان به نمایش گذاشته شد.
هدف اصلی ما این است که صنعت مواد فعال را به صنعت پتروشیمی متصل کنیم و تمام خلاهای موجود در این بین را برطرف کنیم.
قاسمی درباره شرکت شیمی داروپخش گفت: این شرکت با سابقه نسبتا طولانی در تولید مواد موثره دارویی، منحصراً در این زمینه فعالیت می کند و حدود 60 نوع ماده موثره را تولید می کند. همچنین به دلیل اینکه تولید این گروه از محصولات شیمیایی بوده و دارای سطوح مختلف می باشد، شرکت در تولید سطوح مختلف خود موفق بوده است. مثلاً در تولید ماده مؤثر از سطح یک تا پنج که مربوط به پتروشیمی است می توان آن را تولید کرد.
این تولیدکننده مواد فعال دارویی ادامه داد: هدف اصلی ما این است که صنعت مواد موثره را با صنعت پتروشیمی پیوند دهیم و تمام خلأهایی را که در این بین وجود دارد برطرف کنیم. به نظر من پیوند زنجیره تولید مواد موثر با پتروشیمی اصل خودکفایی است و اگر منافذ این بخش را نبندیم وابسته میمانیم.
لزوم حمایت دولت از تولیدکنندگان مواد موثر
قاسمی با اشاره به مهم ترین چالش های صنعت مواد فعال دارویی گفت: به نظر من مهم ترین چالش پیش روی صنعت مواد فعال دارویی کمبود نقدینگی است. یعنی جریان نقدینگی در صنعت دارو مختل شده و این بزرگترین چالش است. ما همچنین چالش های دیگری در بخش فناوری داریم. با این حال، ما به راحتی می توانیم این فناوری ها را از شرکت های خارجی تهیه کنیم یا همکاران ما می توانند آنها را در اینجا توسعه دهند.
وی افزود: یکی دیگر از چالش های ما این است که از آنجایی که صنعت نوپا هستیم، نمی توانیم از نظر هزینه با کشورهایی مانند چین و هند رقابت کافی داشته باشیم و دولت باید در این زمینه از ما حمایت کند. این حمایت باید به گونه ای باشد که برای مدتی از ما در زمینه تعرفه، ممنوعیت واردات و… حمایت کند تا این صنعت چرخه خود را کامل کند.
این تولیدکننده ماده موثره ادامه داد: به نظر من اکنون در وزارت بهداشت در چرخه بوروکراسی هستیم و قیمت های ما مشکل دار و همراه با قیمت های دستوری است. در نتیجه برخی از اقلامی که تولید می کنیم توجیه ندارند و مجبوریم آنها را کنار بگذاریم. در نتیجه فکر می کنم دولت باید به ما کمک کند و قیمت های ما را اصلاح کند. همچنین چرخه نقدینگی در صنعت داروسازی را بهبود بخشیم تا بتوانیم مشکلات را حل کنیم.
لزوم کسب درآمد از تولید کارآمد مواد در کشور
مدیرعامل شرکت شیمی داروپخش پاسخ داد: به عنوان یک تولیدکننده با سابقه از متولیان چه می خواهید؟ وی بیان کرد: به نظر من باید بازنگری در چرخه دارو، بهبود جریان نقدینگی در صنعت داروسازی و اعتمادسازی برای تولیدکنندگان صورت گیرد. همچنین باید قیمت ها را رقابتی کرد به ویژه اینکه تولیدکنندگان داخلی از دو غول صنعت مواد فعال و دارو یعنی چین و هند جلوتر هستند و باید با حمایت دولت این صنایع را در ایران توسعه دهیم.
در چین، تولیدکنندگان در همه بخش ها توسط دولت حمایت می شوند، به همین دلیل است که صادرات بسیار توسعه یافته است.
وی با اشاره به دلایل توسعه چین در صنعت دارو افزود: در چین تولیدکنندگان در همه زمینه ها از دولت حمایت می شوند و به همین دلیل صادرات بسیار توسعه یافته است. همچنین باید آنقدر تولید را به نفع تولیدکننده داخلی کنیم که بتواند GMP واحدها را اصلاح کند و اسناد رسمی دریافت کند و صادرات داشته باشد. بر این اساس اگر صادرات کافی نداشته باشیم و ارز وارد کشور نشود، صنعت موثر مواد بسیار شکننده خواهد شد.
قاسمی با اشاره به اینکه هزینه های بالای تولید مانع از رونق صادرات در زمینه مواد موثره می شود، ادامه داد: تولیدکنندگان مختلفی در هند در سطوح مختلف فعالیت می کنند و برای اینکه استانداردهای داخلی ایران رعایت نشود، محصولات آنها وارد می شود. بنابراین به طور کلی مقررات سختگیرانه داخلی مانع از ورود محصولات بی کیفیت به کشور می شود.
وی در پایان درخواست کرد: وزارت بهداشت باید تعامل خود را با شرکت های تولیدی ملی افزایش دهد. همچنین لازم است وزارت بهداشت در این زمینه به تولیدکنندگان ماده موثر کمک کند. همچنین در زمینه تخصیص ارز به کمک نیاز داریم. زیرا تامین ارز سخت است و نمی توانیم ارز مورد نیاز تامین کنندگان خارجی را به راحتی انتقال دهیم. جمع آوری این همه حمایت برای بهبود چرخه تولید و رفع نیازهای کشور و جلوگیری از کمبود ضروری است.